DISEMINARE – MOBILITĂȚI INDIVIDUALE COMENIUS
„TULBURĂRI DE ÎNVĂȚARE” (Dislexia, Disgrafia, Discalculia)
Prevenție și intervenție în context educațional
Profesor Petric Anamaria
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Alba Iulia
ACTIVITATE DE DISEMINARE
În luna ianuarie a acestui an, am aplicat, pentru prima dată, la o Acţiune de mobilitate individuală - Formare continuă pentru personalul implicat în educaţie din învăţământul preuniversitar. Rezultatul: aprobarea Formularului de candidatură şi participarea, în perioada 23 – 27 mai 2011, la Stagiul de formare continuă: „Learning Disabilities” (dyslexia, dysgraphia and discalculia); prevention and actions in learning contexts, în Italia, Reggio Emilia, organizat de L’Arcobaleno Servizi Societa Coopertativa Sociale.
Obiectivele stagiului au fost: înţelegerea dificultăţilor de învăţare (dislexia, disgrafia, discalculia), identificarea şi diagnosticarea dificultăţilor de învăţare (metode de screening pentru nivelul preşcolar şi primar), cunoaşterea strategiilor de intervenţie în dificultăţile de învăţare (metode şi instrumente compensatorii în şcoala primară şi secundară), ilustrarea unor exemple de bune practici în abordarea dificultăţilor de învăţare în context clinic şi educaţional, dizabilităţile de învăţare la adulţi (diagnostic, studii de caz).
Cursul s-a desfă
șurat pe durata a 31 de ore incluzând pe lângă abordarea dificultăților de învățare (Dislexia, Disgrafia, Discalculia: definiții, diagnostic, intervenție) și vizitele de studiu la o grădiniță și o școala din Castellarano și turul orasului Reggio Emilia.
Beneficiile participării la un astfel de stagiu sunt nenumărate: cunoașterea altor sisteme de educație europene, stabilirea unor relații profesionale cu colegii participanți la curs; realizarea unor schimburi de experiență; perfecționarea cunoștințelor legate de dificultățile de învățare (Dislexia, Disgrafia si Discalculia); îmbunătățirea competențelor de utilizare a limbii engleze; actualizarea/ completarea cunoștințelor referitoare la alte
țări /culturi.
Conținutul cursului (prezentare pe scurt)
Ce sunt DIFICULTĂŢILE DE ÎNVĂȚARE?
· Putem vorbi de tulburări de învăţare în cazul acelor copii cu abilități cognitive normale dar cu dificultăți specifice legate de abilitățile academice (scris, citit, calcul).
· Tulburările de învăţare pot apărea la orice nivel de inteligenţă, chiar şi la un nivel de inteligenţă superioară. Nu se explică prin lipsa exersării, lipsă de motivare, factori emoţionali sau slaba pregătire a profesorilor. Nu depind de naţionalitate sau de nivelul socio-cultural al familiilor.
· Au la bază o disfuncţie neurologică, dar sunt influenţate şi de ereditate (cercetările au evidențiat modificări ale genelor pe cromozomul 6).
· Incidența? 15% din populație; Raport bărbați: femei = 1,5 :1.
Dislexia (International Dyslexia Association, 2007)
Dislexia = tulburare de citire (citire lentă, cu greşeli, dificultăţi în înţelegerea textului citit). Deseori, pe lângă capacitatea de a citi este afectată și cea legată de silabisire și vorbire.
Cauze: deși cauzele nu sunt complet elucidate, studiile biologice arată diferențe în modul în care creierului unei persoane dislexice se dezvoltă.
Modelul cu dublu sens al citirii (Coltheart)
Sistemul utilizat de cititori implică cel puțin două proceduri separate:
• Procedura lexicală implică recunoașterea globală a cuvântului (prin căutarea lui în lexicul mental); este folosită în cazul cuvintelor familiare, frecvent utilizate;
• Procedura fonologică sau sublexicală implică regulile de corespondență grafem-fonem, cuvintele sunt recunoscute prin structura lor fonematică; este folosită în cazul cuvintelor necunoscute, puțin utilizate sau în cazul non-cuvintelor.
Care procedură este mai rapidă? Cea lexicală (directă)
Pentru mulți copii dislexici, fiecare cuvânt este un non-cuvânt.
Evaluarea citirii
În evaluarea citirii vor fi luate în considerare 4 componente:
• Viteza (ritm lent, incertitudinea, ezitările, presupune efort, recitește cuvintele)
• Precizia (dificultăți de discriminare optică, kinestezică și fonematică a literelor – substituiri, confuzii, citirea de la dreapta la stânga, omisiuni sau adăugare de sunete sau cuvinte, erori de punctuație)
• Nivelul înțelegerii (există trei situații posibile: citire lentă, dar înțelegere bună; citire lentă și slabă înțelegere; citire rapidă, dar întelegere slabă)
• Alți indicatori generali: pune capul pe birou pentru a citi, acuză dureri de cap după o perioadă scurtă de lectură, ochii roși, umezi „obosiți„
Diagnostic (Guidelines Consensus Conference, 2007):
• IQ > 85- IQ test (Wechsler Intelligence Scale for Children)
• Viteza sau precizia citirii (< 5°percentile)- Testelor standardizate pentru citirea de texete, cuvinte și non-cuvinte .
Disgrafia (National center for Learning Disabilities, 2006)
Disgrafia = tulburare de scriere (scriere urâtă, cu greşeli, greşeli de ortografie)
Semne:
· Viteza slabă
· Corectitudine (scris ilizibil, grafeme cu dimensiuni neregulate, amestec de litere de mână și de tipar, scrisul în oglindă, omisuni, adăugiri, substituiri, confuzii, contopiri de grafeme, nerspectarea spațiului în pagină sau între cuvinte, greșeli de ortografie)
· Poziția mâinii și a corpului (încordare, poziția incomodă sau mișcarea greșită a mâinii, poziția greșită a corpului, lipsa cotrolului presiunii)
· Dificultăți de compoziție (dificultăți în a pune gândurile pe hârtie, nerespectarea regulilor gramaticale, neconcordanță între ideile scrise și cele exprimate oral)
Diagnosticul disgrafiei:
· IQ > 85
· Viteza scrisului < 5°percentile
· Analiza calitativă a scrisului
Disortografia = dificultăți legate de ortografie
· IQ > 85
· Nr. erorilor de ortografie < 5°percentile
· - dictare de texte, cuvinte și non-cuvinte
Discalculia (National center for Learning Disabilities, 2006)
· Capacități cognitive normale
· Fără dificultăți de scris sau citit
· Semne ale dicalculiei la preșcolari: dificultăți în învățarea numerelor;dificultăți de sortare a obiectelor după culoare, formă, dimensiune; dificultăți de înțelegere/ comparare a conceptelor de mic/mare, scurt/ lung.
· Semne ale discalculiei la școlari: dificultăți cu operațiile matematice simple (adunare, scădere, împărțire, înmulțire); dificultăți în amintirea/ memorarea operațiilor matematice de bază (de exemplu tabla înmulțirii); dificultăți în rezolvarea problemelor matematice
Diagnosticul Discalculiei
· abilități cognitive normale
· dificultăți de calcul semnificative măsurate prin teste standardizate
Metode și instrumente compensatorii
Legea nr. 170 din 8 oct. 2010 (ITALIA) dispune „ Noi regelementări privind tulburările de învățare în școli”
În Italia, elevii diagnosticați cu tulburări de învățare au dreptul să folosească metode compensatorii sau de dispensare în școală sau universitate. Școlile trebuie să garanteze elevilor cu tulburări de învăţare posibilitatea de a folosi măsuri compensatorii, incluzând instrumente alternative de învățare, cât și măsuri care să le permită acestora să fie scutiți de la sarcini care nu sunt necesare atingerii obiectivelor academice.
Sunt recomandate măsurile compensatorii pentru că:
· permit elevului să se folosească de abilitățile personale, într-un mod diferit, pentru a-și depăși limitele dizabilității;
· reduc efectele negative ale dizabilității prin atingerea adecvată a performanței;
· oferă elevului condiții mai bune pentru a-și exprima potențialul și a-și atinge obiectivele academice.
Exemple de metode și instrumente compensatorii:
· integrarea altor coduri/simboluri vizual-grafice în comunicarea scrisă;
· stimularea capacității de ascultare, atenție și concentrare;
· facilitarea memorării și organizării informațiilor cu ajutorul unor instrumente și metode alternative;
Instrumentele compensatorii fac parte din procesul de reabilitate pentru că:
· sprijină înțelegerea
· cresc viteza de execuție
· dezvoltă abilitățile de a lucra mai ușor, elimină frustrea în realizarea sarcinilor
Participarea la acest stagiu s-a realizat cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.) – Programul Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii – Componenta Comenius.
Finanţarea stagiului s-a realizat din fonduri Comenius-Life Long Learning, LLP şi fonduri FSE - (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013).
A.N.P.C.D.E.F.P. este o instituţie publică înfiinţată la 27 ianuarie 2005, şi facilitează accesul la alternative europene de învăţare continuă şi activă.
Comenius este prima componentă a Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii. Se adresează instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private şi tuturor membrilor comunităţii educaţionale care îşi desfăşoară activitatea în acest sector. Sprijină financiar realizarea de parteneriate şcolare, proiecte de formare a personalului didactic, reţele de parteneriat şcolar, precum şi participarea la stagii de formare iniţială şi continuă.
Acţiunea mobilităţi individuale - Formare continuă pentru personalul implicat în educaţie şcolară este o acţiune care se adresează cadrelor din învăţământul preuniversitar şi are ca scop îmbunătăţirea calităţii educaţiei şcolare prin participarea acestora la stagii de formare continuă. Pentru mai multe informaţii accesaţi http://www.anpcdefp.ro/
http://www.llp-ro.ro/
Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului şi Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.
Articole asemanatoare relatate:
|