Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


POVESTEA SFANTULUI NICOLAE
Marţi, 08 Decembrie 2009 19:27

POVESTEA SFÂNTULUI NICOLAE

 

Prof. LAURA HERMAN

Şcoala cu clasele I-VIII “Nicolae Iorga” Baia Mare

 

 

Este iarnã. Afarã este ger, dar copiilor nu le pasã. În cãsutã este cald si bine, patul este pregãtit pentru culcare, iar ghetutele asteaptã cuminti dupã usã. Este vremea când Mos Nicolae vine la geamuri si vede toti copiii care dorm si sunt cuminti. Atunci, Mosul lasã în ghetute daruri de tot felul, turtã dulce, jucãrii si tot ce-si mai doresc copilasii cei cuminti.

Se spune cã ar fi frate cu Mos Crãciun, dar, spre deosebire de acesta, Mosul Nicolae nu se aratã niciodatã si nimeni nu l-a vazut.

Iar povestea darurilor puse în ghetute vine de demult si ne aminteste povestea adevaratã si plinã de tristete si durere a celor trei fete sãrmane.

Casa în care traiau cele trei surori harnice si credincioase era mai mult decât saracã. Tatãl planuia sã-si vândã fetele pentru a scapa de blestemul sãrãciei. Lacrimile si plansul fetelor nu l-a înduplecat pe tatãl cu inima de piatrã.

Sfântul Nicolae a aflat de suferinta fetelor si a strecorat tiptil în odaia

acestora trei pungi cu bani de aur, care sã alunge sãrãcia si sã aducã liniste si bunãstare celor trei fete harnice si cuminti. Una din pungile cu bani s-ar fi oprit într-o gheata pusã la uscat lângã sobã. De atunci vine obiceiul de a lasã ghetutele la usã sau lângã sobã pentru daruri în seara de Mos Nicolae.

În schimbul darurilor, copiii trebuie sã fie cuminti, sã se roage, sã-si iubeascã pãrintii si sã fie milosi asa cum este Sfântul Nicolae, care îi mângãie si îi ajutã pe cei necajiti.

Nuiaua simbolizeazã toiagul Sfântului Ierarh Nicolae. Copiii care primesc în ghetute o nuielusã îsi vor aduce aminte cã au gresit si se vor îndrepta. Pãrintii nu pun nuiaua pe pielea celor neastâmpãrati, ci o atârnã în cui si doar o aratã cu degetul, pentru a-i potoli pe cei nãzdrãvani.

Se zice cã Mosul Nicolae este un bãtrân cu barbã albã ca de omãt. ªi poate Mosul sã aducã ninsoarea bunã pentru sãniutã, doar scuturându-si barba albã. ªi atunci mii de stelute argintii cad pe pãmânt acoperindu-l cu o plapumã albã si curatã.

În astã searã, Mosul Nicolae va trece si pe aici cu un cal alb si doi saci, unul cu daruri si altul cu nuieluse. Dar voi, copii, ati fost cuminti?

 

 

Text adaptat dupã ,,Sfantul Nicolae – cel care lumineazã începutul lui Decembrie”, Autori: Gabriela Barbu, Mihaela Alexandru, Iuliana Rosioru, Editura Callas Print Mangalia, 2006.

 

SÃ VÃ FIE SUFLETUL CURAT CA NEAUA ªI GHETUtELE COPIILOR ÎNCÃRCATE DE DARURI!

 


Articole asemanatoare mai vechi:

Ultima actualizare în Vineri, 26 Martie 2010 18:55
 

Revista cu ISSN

Studiu asupra efectelor constructive si …

 STUDIU ASUPRA EFECTELOR CONSTRUCTIVE ŞI/SAU DESTRUCTIVE ALE CONFLICTULUI   Raluca-Nicoleta Iancău, Profesor limba şi literatura română Colegiul Naţional de Informatică Gr. Moisil - Braşov, Braşov   Articolul este urmarea unui studiu efectuat într-un mediu formal...

Read more

Proiect didactic O scrisoare pierduta e …

Proiect didactic O scrisoare pierduta e I L Caragiale

Îndărătul oricărei comedii se ascunde în fond, o tragedie... PROIECT DIDACTIC O SCRISOARE PIERDUTĂ DE I. L. CARAGIALE Profesor Marincaș Marinela Adriana, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” ...

Read more

Invatarea colaborativa in gradinita

ÎNVĂŢAREA COLABORATIVĂ ÎN GRĂDINIŢĂ Prof. înv. preşcolar Gârtan Daniela GPN COŞEŞTI-ARGEŞ Învăţământul românesc se confruntă cu probleme din ce in ce mai...

Read more

Managementul procesului instructiv educa…

MANAGEMENTUL PROCESULUI INSTRUCTIV-EDUCATIV LA CLASELE CU DEFICIENŢI DE VEDERE   Liliana Nacev, profesor psihopedagog Liceul Teoretic IRIS, Timişoara   Profesorul psihopedagog  trebuie să fie în măsură să ia în considerare nevoile specifice ale copilului...

Read more

DEZVOLTAREA CREATIVITATII ELEVILOR PRIN…

STUDIU PRIVIND DEZVOLTAREA CREATIVITÃŢII ELEVILOR PRIN DIFERITE METODE Inst. Aurelia Ceausu Şcoala Generală ,,Gheorghe Tãtãrãscu”, Tg. Jiu     1. Obiectivele cercetãrii - descoperirea creativitãtii individuale; - educarea si dezvoltarea creativitãtii...

Read more

Metodologia cadru pentru mobilitatea per…

Metodologia cadru pentru mobilitatea personalului didactic in anul scolar 2014-2015   Vezi Ordinul nr. 5451/12.11.2013 si anexa pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar in anul scolar 2014-2015.

Read more

Old Dog New Tricks Proiect Comenius

Proiect Comenius multilateral: “You can’t teach an old dog new tricks, or can you …?”   Ţări partenere: Polonia, Portugalia, Turcia, România  

Read more

Metodologie organiyare si functionare ce…

METODOLOGIA DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE A CENTRELOR COMUNITARE DE ÎNVĂȚARE PERMANENTĂ     Capitol I Dispoziții generale Art. 1. Prezenta metodologie reglementează modul de înființare, organizare și funcționare a centrelor comunitare de învățare permanentă. Art. 2. Centrul...

Read more