Cum sa motivezi elevii sa fie activi in timpul orelor de curs |
Sâmbătă, 08 Iunie 2013 08:26 |
CUM SĂ MOTIVEZI ELEVII SĂ FIE ACTIVI
ÎN TIMPUL ORELOR DE CURS
Prof. înv. primar Vaida Ioana-Alina
Şcoala Gimnazială Fodora, com. Gâlgău
O bună comunicare între elevi şi profesor depinde în mare parte de abilităţile şi vocaţia celui din urmă. Este de datoria profesorului să le stimuleze interesul elevilor prin diferite tehnici şi metode, să îi ajute să gândească liber, pentru că ei să aibă curajul să-şi expună propriile idei în faţa clasei, să îi provoace la concurenţă şi să îi încurajeze pe cei timizi.
Profesorul este cel care întroduce elevii într-o lume nouă: cea a cunoaşterii. A fi profesor nu înseamnă doar a avea o meserie, nu reprezintă doar un statut în societate, nu înseamnă doar a prezenta informaţiile în faţa elevilor şi a le evalua cunoştinţele. Dacă nu ai vocaţie pentru această meserie, nu vei fi niciodată un profesor bun.
Un profesor bun nu se rezumă la a-şi preda strict materia în faţa elevilor, ci el urmăreşte modul şi nivelul de înţelegere al informaţiilor de către aceştia şi dacă e nevoie de explicaţii suplimentare, le va oferi ori de câte ori va fi cazul.
Şi totuşi, meseria de profesor nu se rezumă nici la acest nivel.
Profesorul adevărat nu-şi poate permite să spună că este obosit, că a avut o zi proastă, că are probleme familiale sau personale, că şi-a pierdut răbdarea, etc. Înainte de a intra pe uşa clasei, el trebuie să-şi lase toate problemele, neplăcerile, neimplinirile, neputinţele,.. la uşa! Şi când va apărea în faţa elevilor, el trebuie să prezinte o ţinuta demnă şi o faţa senină, bazandu-se pe autocontrolul dat de funcţia sa de profesor, dar şi de statutul de om. O lecţie prezentată la nervi, cu stres sau slăbiciune fizica evidentă, nu va fi una plăcută nici pentru profesor, dar nici pentru elevi. Starea profesorului va fi resimţită şi de către auditoriul sau, iar urmările unei asemenea atitudini nu sunt dintre cele plăcute.
Pentru a fi un profesor bun şi pentru a avea elevi buni care să facă faţa cu succes cerinţelor actuale şi de viitor, trebuie că mai întâi să stăpâneşti foarte bine materia sau materiile pe care le predai. Nu poţi să pretinzi elevilor să ştie ceea ce nici tu nu ştii. Nu poţi să-ţi permiţi să fii pus în faţa unei probleme sau a unei întrebări adresate de către un elev inteligent, iar tu să te eschivezi, ocolind răspunsul sau dând un răspuns eronat. Poate elevii de vârsta mică te cred, dar în faţa celor mai mari ţi-ai pierdut credibilitatea şi acea aură pe care ar trebui să o aibă orice profesor, aceea de „atoatecunoscator”.
Pentru a fi un bun profesor şi pentru a înregistra în în jurnalul tău doar lecţii de succes şi elevi bine pregătiţi, trebuie să ştii şi cum să prezinţi lecţia, aşa încât dintr-o lecţie de altfel plictisitoare (cum sunt unele), să faci una atractivă. Acest lucru îl putem obţine folosind numeroasele metode interesante şi utile de predare, învăţate de-a lungul anilor de şcolarizare sau la unele cursuri de perfecţionare, dar şi folosindu-ne de imaginaţia proprie, de experienţa dobândită în anii anteriori, de nivelul de inteligentă al elevilor sau de mediul în care au fost crescuţi şi educaţi, de exemple personale de viaţa ale noastre sau ale elevilor, etc.
Să ştii cum să prezinţi ceva în faţa mai multor oameni, astfel încât să pari credibil şi să fii ascultat, nu este o calitate pe care o stăpâneşti peste noapte, ci este un talent înnăscut sau dobândit după ani mulţi de experienţa, autostapanire, exerciţiu, renunţare la sine în folosul altora, echilibru în toate, autosugestie, empatie şi nu în ultimul rând: munca! Învăţare continuă! Nu-ţi poţi permite niciodată să spui că ai ajuns la un nivel în care ştii totul şi nu mai ai ce învăţa. Totdeauna va există ceva de învăţat, de perfecţionat, de urmat, pentru că trăim într-o lume care evoluează, iar noi trebuie să ţinem pasul cu ea.
Şi pentru că am învăţat deja că a fi profesor nu este doar o meserie ci este o vocaţie, pe lângă toate cerinţele prezentate mai sus, dacă vrem să avem lecţii de succes şi elevi activi la orele pe care le predăm, nu ascultători pasivi şi uituci, sau mai rău, elevi plictisiţi, nemulţumiţi sau agresivi şi pe deasupra şi nepregătiţi să facă faţa evaluărilor, trebuie să ne învăţăm să tratăm diferenţiat fiecare elev în parte. Nicidecum nu mă refer la a împărţi clasa în bogaţi şi săraci, deştepţi şi mai puţin deştepţi, simpatici sau enervanţi, etc.
Ştim că nu există doi oameni la fel. Deci nici copiii nu sunt la fel. Atunci cum putem pretinde să aibă toţi acelaşi nivel de inteligentă, aceeaşi ureche muzicală, aceeaşi dexteritate a corpului, aceeaşi imaginaţie bogată sau săracă, acelaşi nivel de cultura generală sau aceeaşi sclipire a minţii?
La unii e nevoie doar de o explicaţie, alţii au nevoie de două sau mai multe. Unii vin totdeauna cu temele de casa făcute, alţii de cele mai multe ori nu, pentru că nimeni nu îi ajuta sau nu le pretinde acasă. Unii vin la şcoală odihniţi, după o noapte petrecută într-un pat bun şi căldura în casa. Alţii vin dimineaţă la şcoală, după o noapte întreaga de frig, de ceartă între părinţi, de munca asiduă sau chiar bătaie.
Ca şi dascăli, trebuie să ne punem la nivelul lor, să studiem viaţa pe care aceştia o duc în familiile lor, educaţia pe care au primit-o, nivelul de inteligentă al fiecărui elev, etc.
Aceeaşi metodă aplicată în faţa unor elevi da randament, dar poate să nu dea randament în faţa altora. Noi trebuie să ştim să alegem metodă corectă şi utilă, care să aducă rezultate pe măsură. Trebuia să îi încurajăm pe elevii timizi, cărora le e greu să vorbească în faţa clasei şi care preferă să ţină mâinile la spate, chiar dacă ştiu răspunsul la întrebarea pusă de profesor. Trebuie să îi lăudam pe aceia care mereu sunt atenţi şi activi la ore şi să îi încurajăm pe cei mai leneşi, folosind vorba bună, lăuda, şi chiar recompensă.
Noi trebuie să fim răbdători cu cei care deşi sunt mereu cu mâna pe sus, dau aproape întotdeauna răspunsuri greşite. Nu trebuie să le curmăm entuziasmul. Trebuie doar să-i corectăm cu blândeţe şi să preţuim faptul că au avut intenţie bună.
Elevii trebuie să se simtă iubiţi, apreciaţi. Afecţiunea şi prietenia arătată faţa de ei în cadrul orelor, vor da roadele aşteptate. Nu e suficient că ei să înveţe sau să răspundă la ore de frică unei pedepse sau a unei note rele, ci din dorinţa de a fi pe placul profesorului, de a primi laudele şi aprecierile lui.
Un profesor adevărat va îmbina totdeauna exigenta cu dragostea şi respectul faţa de elevi, iar orele lui vor deveni o plăcere, nu un chin pentru elevi. El va trata pe toţi elevii la fel, fără să supraevalueze pe unii sau să subevalueze pe alţii. El îi va trata pe elevi diferit doar atunci când va preda lecţia, folosind acele metode prin care toţi elevii să ajungă să înţeleagă materia predată, metode care pot diferi de la elev la elev.
Elevii nu trebuie să se teamă când îl văd intrând pe profesor în clasa. Dimpotrivă, ei trebuie să-l aştepte cu nerăbdare, să-şi dorească să-l vadă şi să-l asculte. Să-şi dorească să înveţe ceva nou. Dar asta atârna numai de profesor.
Şi nu în ultimul rând, un profesor care doreşte să fie iubit, apreciat şi ascultat de către elevi, trebuie să-şi amintească de vremea când şi el era doar un copil speriat, aşezat într-o bancă la perete.
Samuel Smiles spunea: „O bună educaţie cere că educatorul să inspire elevului stimă şi respect şi nu se poate ajunge la această prin nimicirea individualităţii elevilor şi prin asuprirea stimei de sine.”
Bibliografie:
Comenius, J.A., Didactica Magna, EDP, Bucureşti, 1970
Dragan I., Psihologia pentru toţi, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1991
Piaget J., Judecata morală la copil, EDP, Bucureşti, 1982
Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:
|
|
EDUCAȚIA INTERCULTURALĂ- PREMISĂ A FORMĂRII CETĂȚEANULUI EUROPEAN
PROF. LAZĂR ADRIANA DORINA
Școala Gimnazială „Învățător Radu Ion” Sat Vadu Părului, Prahova
Abordarea educației interculturale în școală are un rol esențial în înțelegerea și... Read more
Competenţele cheie europene relevante pentru disciplină
Curriculum-ul românesc nu se poate situa în afara tendinţelor mari ale educaţiei europene. Din acest punct de vedere, programele de limba şi... Read more
MĂSURAREA COMPETENŢELOR DE LECTURĂ ALE ELEVILOR DIN CLASA A IX-A LICEU
- studiu de caz -
Prof. VIRA ADINA MONICA
Colegiul Tehnic de Transporturi, jud. Braşov
Predarea limbii şi literaturii române la clasele cu... Read more
CE ROL AU CARTILE IN VIATA OMULUI?
Prof. Marin Georgiana Cocuta
G.P.N Nr. 1 “Pinochio” Buzau
Cuvinte cheie: carte, viata, om, arta, necesar.
REZUMAT
“Ce rol au cartile in viata omului?”
Cartea este in... Read more
STILURI DE INVÃŢARE ŞI INTELIGENŢE MULTIPLE
ÎN PREDAREA LIMBII ENGLEZE
Prof. Simona Pisoi
Colegiul National Carol I, Craiova
Reforma învãtãmântului românesc se realizeazã sub semnul unei noi conceptii cu privire la pregãtirea elevilor, impusã... Read more
JUNIMEA ŞI CRITICISMUL JUNIMIST
Prof. Gabriela Ionescu
Colegiul Tehnic Nr.2, Târgu-Jiu
Rezumat: Societatea Junimea a fost cea mai importantă grupare ideologică şi culturală din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, având rolul... Read more
PEDAGOG DE ȘCOALĂ…NOUĂ
Prof. Bentz Teodora
Col. Nat. “Al. I. Cuza “ Focșani
Motto: "A fi profesor înseamnă nu doar a poseda cunoştinţele de specialitate, ci de a avea capacitatea de... Read more
1. Droguri sintetice (designer drugs) - Ecstasy
Datorită acţiunilor şi efectelor lor diferite, drogurile sintetice sunt greu clasificabile în grupe distincte. XTC (prescurtarea pt. Ecstasy) este atribuit frecvent grupei entactogenelor... Read more
COMUNICAREA INTERNĂ ÎN CADRUL UNEI FIRME
Prof. ec. Cîrcotă Roxana
Liceul Tehnologic de Marină Galați
Rezumat
COMUNICAREA INTERNĂ înglobează toate procesele comunicaţionale care au loc cu anagajaţii, comunicarea managerială internă, relaţii publice interne etc.
Publicul… TRADIŢII ŞI OBICEIURI SPECIFICE SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ
COLINDELE
Profesor Lazar Mihaiela
Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău
“Fără obiceiurile şi tradiţiile noastre, fără portul şi limba noastră, nu am putea să ne numim…
Subiecte definitivat 2012
Afla care au fost subiectele de la examenul national de acordare a definitivarii in invatamant 2012.
STUDIU DE CAZ
DESPRE CAUZELE ALBIRII RECIFURILOR DE CORALI
Prof. Dimitriu Alina
Grup Școlar Agricol Alexandria, jud. Teleorman
Recifurile de corali sunt printre cele mai diverse…
TEORIA INTELIGENŢELOR MULTIPLE CA
INSTRUMENT UTILIZAT ÎN CADRUL LECŢIILOR
CENTRATE PE ELEV
Prof. dr. Ramona Nedea
Colegiul Tehnic Buzau
“Acelaşi copil poate fi interesat, gânditor şi angajat în anumite conţinuturi, în timp ce… UMF Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”
Pepiniera valorilor medicinei româneşti şi internaţionale
Ştiinţa medicală este cea mai apropiată de suflet, fiind cea mai apropiată de om – spunea Iuliu…
COD CLASIFICARE ACTE DE VIOLENŢĂ
Vezi cod - clasificare - acte de violenţă. Materialul este extrem de util pentru fiecare şcoală şi comisie de prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar.…
CAPITOLUL II
Inspectia unitatilor de invatamant preuniversitar
SECTIUNEA a 6-a
Inspectia tematica. Scop, obiective, tipuri, etape
Art. 46. -
Obiectul principal al inspectiei tematice il reprezinta o secventa particulara/un aspect a/al activitatii…
DIMENSIUNEA EDUCATIVĂ A NARAŢIUNILOR ARHETIPALE
Prof. Anca Pascui,
Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu”, Şomcuta Mare, Maramureş
Următoarea lucrare a avut ca punct de plecare fascinaţia pe care omul de pretutindeni a resimţit-o faţă…
|