Univers de copil

A+ R A-


E primavara iar

 

 

De cand se arata in albastrul cerului dunga neagra a cocorilor, fiori noi trec prin intreaga natursa si-n fiecare firicel de iarba, se simte tremurarea unei vieti tinere.

 

 

Nu e nevoie sa fii imbacsit de teorii pedagogice, ca sa gasesti in aceasta exuberanta de viata, ce se revarsa in juru-ti, prilej de a destepta in inima mititelului tau, deprinderi care vor folosi cu atat mai mult, cu cat vor fi sadite mai de mic. Ai intalnit in viata ta nepasatori si te framanta gandul ca al tau copilas sa nu fie din acestia, ci dimpotriva, sa fie simtitor si duios.

Fa-l sa impartaseasca emotiile tale la cel dintai zambet al primaverii si vei dezvolta in el, incetul cu incetul, acea sensibilitate delicata ce impodobeste asa de frumos unele suflete. A, iata ghiocelul, vioreaua, toporasul ce ne aduc cea dintai bucurie. Sunt un simbol! Atragandu-i atentia asupra lor, copilul se gandeste la tot ce vine odata cu ele si cu aceasta se deprinde ca nu numai sa vada cu ochii, ci sa judece si cu mintea.

In gradina ta sau a vecinului, intr-o gradina publica, afara la camp, ca o buna prietena intovaraseste-l, facandu-l sa observe schimbarile din natura si sa se bucure de ele.

Inmugurirea pomilor, inverzirea campului, viata pasarilor, a plantelor, sunt tot atatea prilejuri de duioase convorbiri intre tine si el, tot atatea prilejuri de a trezi in el simtul de observare care-l va ajuta in viata lui sa observe si sa descopere in lucruri aceea ce pentru multi ramane tainic.

Deschide fereastra si atrage-i atentia asupa pasarelelor, care sub stresini de casa, cu atata straduinta, cladesc un adapost puillor lor.

Urmariti impreuna zile de-a randul: tu migalind la vreo treaba, el in prada curiozitatii ce i-ai desteptat-o, ce va face acea pasarica.

Ce minunat prilej de a sadi in inima copilului tau respectul si dragostea de parinti comparand stradania micii fiinte ce o observa cu stradania ce o pui tu ca sa-l cresti!

Iata prima lectie de zburat, a doua, a treia … Copiii fac ce-i invata parintii. Vai de cel ce nu-i asculta si se avanta, fara voia lor, mai departe! Admirabila invatatura pentru mititelul tau car,e in clipele de ezitare, intre a face ce i-ai spus tu sau ceea ce-l atrage, isi va aminti de patania puiului de sub streasina.

Sa nu va para, dragii nostri, timpul pierdut! Orice timp petrecut langa copilul dvs. in felul acesta nu e pierdut daca te ingrijesti de cresterea lui. Astfel, el va fi deprins de mic sa pretuiasca munca si stradania in ea, in vederea implinirii unei dorinte, mai tarziu a unui ideal.

Dar ce izvor natural de sanatate nu-ti pune la indemana primavara, daca deprinzi pe copilul tau sa iubeasca gradinaritul: voi oraseni, care abia aveti o bucatica de curte, daca stati la casa, despartiti din ea o forama, in care isi va sapa singur mititelul tau straturi, facand in plin soare acele miscari regulate cu bratele, cu picioarele, cu corpul intreg, miscari energice dar nu violente, care ii dezvolta muschii si ii incarca plamanii de aer sanatos. Gradinaritul inlocuieste cu folos orice fel de miscari de gimnastica si orice sporturi riscante de la care inima voastra de parinti (mama, tata) te face sa-l opresti.

Cele de mai sus le intaresc spusele unui mare doctor: “daca medicii in loc de a intretine in bolnavii lor obiceiul medicamentelor artificiale de tot soiul, ar cauta sa-I convinga asupra bogatului izvor vindecator al naturii, ar vedea ce minuni de vindecare ar obtine retetele lor obisnuite”.

Dar ce bucurie intensa nu-i va luci in cohi cand cele dintai incoltiri se vor arata, rezultatul muncii lui. In aceasta bucurie descoperiti simtul raspunderii personale, al increderii in sine insusi, incredere care-i va folosi, cand va fi mare, sa duca la bun sfarsit ceea ce va incepe. Si dupa cum la gradinarit va avea de luptat, cu atatea piedici, schimbari in natura, tot asa in viata va avea de infruntat destule pierdici. Numai vointa lui de fier deprinsa de mic a nu da inapoi, va face din micutul vostru invingatorul de maine.

Asadar, afara, in mijlocul naturii, la camp ori in coltisorul gradinii voastre, observand si lucrand mereu sub ochii vostri, sa-si petreaca copilul vostru timpul, nu dus de mana de catre vreo bona ori guvernanta, pe strazile pline de praf si imbulzite de lume …

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Raritati si fosile vii

Raritati si fosile vii

Raritati si fosile vii   Va prezentam cateva informatii despre raritati si fosile vii: pestele urias Latimeria, Pasarea Kiwi, pestele lostrita, scoica Tridacna, mamiferul Okapi.   Latimeria este un “peste” urias, despre care se...

Legenda populara romaneasca a …

Legenda populara romaneasca a narcisei

 Legenda populara romaneasca a narcisei   Odata, narcisele erau fiinte libere, care aveau aripi si puteau sa zboare si sa se bucure de viata. Dar acestea se intamplau demult ...   Narcisele, fiinte gingase...

Cupluri celebre si povesti de …

Cupluri celebre si povesti de dragoste

Cupluri celebre si povesti de dragoste Povesti de dragoste care transced timpului, incarcate de emotie si zbucium. Intamplari fascinante traite de cupluri de indragostiti celebri, personaje mitologice, imparati, regi si...

Ghicitori iarna

Ghicitori iarna

Ghicitori iarna   Vezi câteva ghicitori despre anotimpul iarna.   E nevoie de cojoace Ca să nu îngheţi de frig Dar e mare bucurie Că şi Moş Crăciun revine Ia răspunde-mi la-ntrebare Care-i anotimpul oare? (Iarna)  

Planse de colorat cu buburuze

Planse de colorat cu buburuze

Planse de colorat cu buburuze   Buburuza este o insecta mica. Cred ca toti o stim … Buburuza este gandacul cu elitrele (aripile) bombate, de culoare rosie aprinsa si cu puncte negre....