Univers de copil

A+ R A-


Viata poporului din Transilvania in preajma rascoalei de la Bobalna

 

In vremea care a urmat dupa cucerirea Transilvaniei, prin truda taranilor iobagi si a orasenilor saraci, nobilii din Transilvania si-au construit castele intarite, pe inaltimi.

 

In orasele Cluj, Sibiu, Brasov, Bistrita traia o populatie harnica si intreprinzatoare, alcatuita din romani, sasi si unguri. Ea a dezvoltat mult mestesugurile si comertul. Mestesugarii aveau numeroase ateliere de tot felul. Uneltele, imbracamintea, armele faurite de ei se vindeau nu numai in toata Transilvania, ci si in Tara Romaneasca si in Moldova. Ca sa se apere de dusmani, in Transilvania orasenii si-au inconjurat orasele cu ziduri groase si cu turnuri de cetate.

 

Poporul se ridica la lupta

Taranii plateau dari regelui Ungariei si capilor bisericii. Iobagii erau siliti sa lucreze me posiile nobililor, sa dea acestora o parte din produsele stranse de pe bucatica lor de pamant, ba chiar sa le plateasca si o anumita dare in bani. Tot pentru stapanii pamantului taranii iobagi mai erau indatorati sa faca felurite si grele corvezi. De exemplu, sa taie si sa care lemne la curtea nobilului, sa haituiasca animalele salbatice ori de cate ori stapanul mergea la vanatoare, sa-i faca diferite daruri de sarbatoare si multe altele. Pe langa toate acestea, ei erau siliti sa plateasca dari si gerelui Ungariei si capilor bisericii.

 

Toate aceste indatoriri impovarau nespus viata taranilor iobagi. Cei mai apasati erau iobagii romani, care, pe deasupra, nu aveau nici dreptul sa vorbeasca si sa invete in limba lor. Ei nu mai puteau indura acest fel de trai. La inceput taranii cautau sa scape, fugind in codri. Alteori atacau castelele si hambarele nobililor hrapareti. Dar numai in acest chip ei nu puteau scapa de asuprirea stapanilor.

De aceea, cu timpul, taranii romani si unguri s-au ridicat la lupta uniti, inarmandu-se cu ceea ce gaseau la indemana: topoare, coasel, furci, maciuci. Asa au inceput rascoalele impotriva asuritorilor.

 

Numeroase au fost aceste rascoale. Ele erau indreptate atat impotriva nobililor, cat si impotriva capilor bisericii. Rascoala cea mai puternica a taranilor din Transilvania s-a dezlantuit in anul 1437. Ea este cunoscuta sub numele de rascoala de la Bobalna.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Balonul

Balonul

Balonul Va oferim spre lectura povestirea “Balonul” scrisa de George Suru. De doua zile Mihail, sarmanul, este abatut, Si trece prin gradina cu scutul cazut. ...

Ca o reverenta frunza Adrian P…

Ca o reverenta frunza Adrian Paunescu

Ca o reverenţă, frunza - Adrian Păunescu Pregătiri de toamnă şi la mine-n sânge, şi o greutate simt acum la mers,cred că-mi face semne frunza ce se frânge,printr-o reverenţă dinspre univers.

Motanul incaltat de Charles Pe…

Motanul incaltat de Charles Perrault

Motanul încălţat de Charles Perrault    Citiţi “Motanul încălţat”, o poveste scrisă de Charles Perrault.   S-a întâmplat odată ca trei feciori de morar să primească moştenire după moartea tatălui lor o moară, un...

1 decembrie poezii scurte

1 decembrie poezii scurte

1 decembrie poezii scurte   Va prezentam cateva poezii scurte de 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei.   Rasuna-n departare Rasuna-n departare O doina stramoseasca, E ziua tarii noastre.  

Din istoria caselor traditiona…

Din istoria caselor traditionale romanesti

Din istoria caselor traditionale romanesti Realitatea etnografica a satului romanesc a cunoscut o mare diversitate de locuinte traditionale, materia prima cel mai des folosita la constructia acestora constituind-o lemnul. In unele...