Univers de copil

A+ R A-


Traditii, credinte, obiceiuri si superstitii

de Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare

 

Sarbatoarea Fecioarei Maria - Adormirea Maicii Domnului are loc intotdeauna pe 15 august, fiind cunoscuta si sub denumirea de Santamaria Mare, Sfanta Maria Mare, Precista Mare sau Uspenia. In calendarul popular, sarbatoarea este consemnata ca fiind la limita dintre vara si toamna, fiind precedata de o perioada de post si rugaciune de soua saptamani. Iata cateva traditii, credinte, obiceiuri si superstitii de Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare.

 

Potrivit bisericii crestine, in aceasta zi de sarbatoare se comemoreaza adormirea Maicii Domnului, urmand ca pe 8 septembrie sa fie sarbatorita nasterea Maicii Domnului. Credinciosii tin aceasta sarbatoare pentru sanatate, casatorie, nastere usoara si vindecare de boli, Maica Domnului fiind considerata „grabnica ajutatoare“ la nevoi si suferinte. In ajunul sarbatorii, pe 14 august, seara, se canta Prohodul si Binecuvantarile Maicii Domnului, la fel ca in Vinerea Mare si se poarta Epitaful la fel ca in Saptamana Patimilor. De obicei, se fac pelerinaje la manastiri si se fac slujbe speciale.

 

Sarbatoarea se Santamarie Mare este importanta mai ales pentru femei, in special cele aflate in prag de casatorie sau cele insarcinate si care urmeaza sa nasca.

De Sfanta Maria Mare fetelor le este interzis sa isi taie parul si sa-l arunce la gunoi.

De Santamaria Mare, fetele poarta o planta numita navalnic (feriga in unele zone), despre care se spune ca are putere magica si aduce petitori. In casele ce au fete de maritat, icoana Fecioarei Maria se spala cu flori de busuioc pentru ca fetele sa aiba noroc cu un flacau cumsecade, bun si harnic.

Pe 15 august se deschide sezonul nuntilor si se deschid targurile si iarmaroacele de toamna.

 

Ziua de Santamarie Mare este importanta si pentru sufletele celor morti. Se crede ca acestea s-ar intoarce noaptea acasa pentru a fi ospatate de cei vii. Astfel, se da de pomana si se fac pomeniri pentru cei morti, iar la icoana Sfintei Fecioara Maria se pun flori. De asemenea, in dimineata zilei, femeile crestine merg la biserica cu mancare si fructe din noua recolta (prune, struguri, faguri de miere) pentru a fi binecuvantate de preot, dupa care se impart participantilor la slujba in amintirea celor care nu mai sunt.

Tot in dimineata zilei de Santamarie Mare, femeile culeg ultimele plante de leac si flori pe care le duc la biserica si le pun la icoana Preacuratei Fecioare Maria. Unele femei le folosesc si la descantece.

 

Tot acum se tocmesc pandarii la vii si se “leaga” ciocul pasarilor, pentru ca acestea sa nu mai poata manca boabele de struguri. Ciobanii coboara oile de la munte, iar barbatii schimba palaria cu caciula, semn ca vara e pe terminate. De asemenea, este interzis scaldatul in ape curgatoare, aprinderea focului (in interiorul casei sau in exterior), mersul inapoi, dormitul afara, pe prispa sau cerdacul casei.

 

In aceasta zi sfanta se cerceteaza daca au ajuns cucuruzii (porumbul) ”in lapte”, iar daca da, se fierb sau se frig pe jar drept mancare specifica acestei sarbatori.

 

Tot in ziua de Santamarie Mare se sarbatoreste si Ziua Marinei intrucat Maica Domnului este considerata preasfanta protectoare a “lupilor de mare”.

 

Sa nu uitam ca ziua de 15 august, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului-Sfanta Marie Mare, a fost declarata si sarbatoare legala, fiind libera.

 

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna. Dupa trecerea acestei zile, toamna incepe sa isi faca simtita prezenta tot mai puternic, chiar daca august este o luna de vara.

Daca in apropiere de ziua Santeimarii infloresc trandafirii, toamna va fi lunga, frumoasa si cu recolte bogate.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezii de dragoste de Valentin…

Poezii de dragoste de Valentines day Ziua Indragostitilor

Poezii de dragoste de Valentine’s day - Ziua Îndrăgostiţilor Poezii de dragoste pe care le puteţi trimite persoanei iubite în ocazii speciale ca Valentine’s day - Ziua Îndrăgostiţilor sau de Dragobete...

Joc de recunoastere dupa deghi…

Joc de recunoastere dupa deghizare

Joc de recunoastere dupa deghizare Jocul de recunoastere dupa deghizare are drept scop recunoasterea reciproca a participantilor dupa anumite elemente de costumatie. Este, deci, necesar sa fie pregatite niste...

Lunea Mare din Saptamana Patim…

Lunea Mare din Saptamana Patimilor

Lunea Mare din Saptamana Patimilor Iata ca ne aflam aproape de Saptamana Mare, Saptamana Patimilor si fiecare zi e cu semnificatie. In Lunea Mare din Saptamana Mare se face praznuirea lui...

Furnici planse de colorat

Furnici planse de colorat

Furnici - planse de colorat   Toti cunoastem furnicile, acele insecte mici, sociale, care traiesc in musuroaie (colonii). Cele mai cunoscute sunt furnicile negre, albe si cele rosii. Se inrudesc cu...

Despre arama alama si bronz

Despre arama alama si bronz

Despre arama, alama si bronz Arama este un metal rosu, mai greu decat fierul, dar mai moale. Ea are insusirea de a fi redusa in foi si fire foarte subtiri. Arama...