Univers de copil

A+ R A-


Sequoia - arborii gigantici nemuritori

Sequoia arborii gigantici nemuritoriIn vestul continentului nord-american, pe coastele Californiei si in Muntii Sierra Nevada, intr-o zona care a pastrat ceva din clima calda a Mezozoicului si a Cretacicului, au supravietuit miraculos, pana in zilele noastre, niste ciudate fosile vii, gigantii arbori Sequoia.

Denumirea stiintifica a acestor membri ai marii familii a coniferelor a fost data de botanisti in amintirea meritelor sefului de trib cherokeee Sequiyah, cum era numit de ai sai George Guess. In 1821, Sequoyah a creat alfabetul numit “talking leaves” (frunze vorbitoare)  care le-a dat posibilitatea indienilor sa scrie si sa citeasca in limba lor.

Copacul rosu de coasta

Sequoia sempernirens, membru al familiei Toxadoiaceae, sau a chipasilor, este numit de localnici «lemn rosu» (in limba engleza redwood), denumire care vine de la culoarea brun rosiatica a lemnului.

Aceasta specie este considerata ca fiind cea mai inalta din lume. Un Sequoia sempervirens din Redvood Creek Valley a atins inaltimea de 117.3 m.

«Copacul rosu de coasta» este raspandit pe coasta de vest a Statelor Unite, pe ariile unde curentii Oceanului Pacific asigura o umiditate ridicata. Arealul acestei specii se intinde din California pana in sudul statului Oregon, de la nivelul oceanului pana la 900 m inaltime, formand o banda neregulata, cu o lungime de 725 km si o latime ce variaza de la 8 la 56 de km.

Sequoia sempervirens are frunze aciculare scurte, de culoare verde spre albastrui, pe care nu si le pierde niciodata. Scoarta groasa, de 25 cm, este adanc brazdata. Conurile sunt mici, doar 2.5 cm sau si mai putin, si ajung anual la maturitate.

Arborele mamut

Sequoiadendron giganteum, in limbaj popular «big tree» (copac mare), a fost clasificat intial in genul Sequoia, dar azi este considerat un gen separat, de sine statator. Cu toate ca nu e la fel de inalt ca “varul lui de coasta”, nici atat de gros in diametru ca baobabul african, ramane totusi cea mai masiva planta de pe planeta noastra. Atinge frecvent inaltimi de peste 80 de metri, diametre de 9-12 m si o greutate de 6.000 de tone. Cartile de calatorie din Statele Unite considera acest arbore drept cea mai in varsta planta de pe planeta. Si, pe buna dreptate. Unele exemplare au depasit varsta de 3.500 de ani, deci sunt cam de pe vremea faraonilor egipteni.

Frunzele acirculare sunt scurte, au pozitie oblica, indreptata in sus, sunt mai groase si ascutite spre varf, avand o culoare verde-albastruie. Conurile, de forma ovoidala, au 9 cm lungime si ajung la maturitate din doi in doi ani.

Arborele mamut – numit astfel datorita asemanarii crengilor sale uscate si strambe cu fildesii mamutilor de odinioara – creste pe pantele vestice ale Muntilor Sierra Nevada, in centrul Californiei, de la 1.500 la 2.560 m altitudine, pe un areal de aproximativ 450 km lungime si 32 km latime.

In ultimele decenii, exploatarea industriala a arborelui mamut, generata de calitatile lemnului, a fost foarte sever limitata. Legi stricte ocrotesc acesti arbori in rezervatii naturale, dintre care cea mai importanta este Parcul National Sequoia, infiintat in California in anul 1890. In monumentala Giant Forest – Padurea Uriasa – descoperita de Hale Tharp in 1858, impresionantii arbori mamut tin piept cu demnitate trecerii timpului. Nimeni si nimic nu-i poate invinge, in afara omului. Au fost gasite exemplare «vii» in picioare, care purtau urmele unor incendii vechi de sute de ani. Nu se cunoaste nici un caz in care arborele mamut sa se fi prapadit pur si simplu. Doar un cataclism natural sau topoarele si drujbele il pot dobori. Asa ca, pentru noi, intre care unul de o suta de ani este o raritate, arborii mamut, multimilenari, par nemuritori …

Secretul longevitatii lor extraordinare consta in grosimea scoartei fibroase (50-60 cm), de culoare roscat inchisa – care rezista, ca si azbestul, la temperaturi inainte - , in faptul ca aceasta se regenereaza atat de rapid inca nu da posibilitatea dezvoltarii microorganismelor daunatoare si in rezistenta perfecta, asigurata de structura lemnului, impregnat de minerale si substante aromatice.

Copaci cu identitate …

Cei mai impozanti arbori ai Padurii Uriase poarta cate un nume, la fel ca si muntii si raurile. Cel vestit dintre ei este General Sherman, numit astfel in amintirea lui Willian Sherman, un brav ofiter nordist din razboiul de secesiune, desfasurat intre anii 1861 si 1865. Are o varsta estimata intre 3.500 si 5.000 de ani, fiind astfel contemporan cu Agamemnon, Ahile, Paris si Ulise, eroii razboiului troian, daca nu cumva este chiar mai «batran» decat acestia. Are inaltimea de 83 de ani si diametrul la baza de 12 m. Ar trebui vreo patruzeci de oameni ca sa-l poata cuprinda.

Alt arbore mamut renumit este Black Chamber («Camera Intunecata»). Acesta este atat de gros incat este traversat de un tunel! Incendiul, al carui urme, vechi de cand lumea, la poarta, nu a tulburat existenta acestui urias. Nu da nici un semn de «batranete».

Si pentru ca nu putea fi uitat nici George Guess, un falnic arbore mamut se numeste Chief (Seful de Trib) Sequoyah, ca o recunoastere pentru tot ceea ce a facut acesta pentru poporul sau.

Arborele mamut, disparut in urma cu mii de ani din Europa, a fost readus, in anul 1853, in unele tari pe vechiul continent, unde poate fi vazut, de regula, in gradinile botanice. In tara noastra, la Baile Heculane, exista un exemplar vechi de mai bine de 130 ani, care are 31 de metri inaltime si un diametru de 1.5 m. In Romania mai cresc arbori mamuti la Orsova, la Resita, la Bocsa Montana, la Ploiesti si la Gradina Botanica din Bucuresti.

Interesanta este si specia Metasequoia Glyptostroboides, originara din partea central-sudica a Chinei. La inceput a fost identificata doar dupa ramasitele ei fosile, descrise stiintific in anul 1941. Nu peste multi ani insa, botanistii au descoperit ca specia mai exista si in natura. Acest arbore se deosebeste in principal de «verii lui americani» prin aceea ca isi pierde frunzele in fiecare an. 


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

povestea soarelui ploii si cur…

povestea soarelui ploii si curcubeului

Povestea Soarelui, Ploii şi Curcubeului   Într-o zi, în timp ce Mama Natură îşi vedea de treburi în grădină, a auzit voci nervoase. Erau doi dintre copiii ei: Soarele şi Ploaia, care...

Cand umbli dupa chilipir

Cand umbli dupa chilipir

Cand umbli dupa chilipir Va oferim spre lectura povestirea “Cand umbli dupa chilipir …” in versiunea lui Stan Protopopescu. O patesti, asa cum a patit-o un oarecare Tanase, insa...

Semnificatia culorilor la flor…

Semnificatia culorilor la flori

Semnificatia culorilor la flori   Dupa cum fiecarei flori i s-a atribuit un simbol si o semnificatie, la fel si culorile acestora au o semnificatie.   Care este semnificatia culorii florilor? Amintim cele mai...

Despre caini si legatura dintr…

Despre caini si legatura dintre om si caine

Despre caini si legatura dintre om si caine Se spune ca cel mai credincios prieten al omului este cainele. Aceasta legatura de prietenie dintre om si caine s-a realizat inca din...

Poezii despre pasarile calatoa…

Poezii despre pasarile calatoare pentru copii

Poezii despre păsările călătoare pentru copii   Chemarea primăverii de Elena Podoleanu   Veniţi la noi, dragi călătoare! Aici, vă place să trăiţi, Veniţi la noi, că-i cald şi soare! Veniţi, vă aşteptăm cu drag!