Pesti de apa dulce
Dintre pestii de apa dulce, cei mai cunoscuti sunt: crapul, stiuca, bibanul, somnul, pastravul, carasul, caracuda, linul, platica, rosioara, salaul, etc.
Forma corpului, coloritul, gura inarmata cu dinti, dezvoltarea inotatoarelor ne arata ca toti sunt pesti rapitori.
Carasul are o larga raspandire, fiind apreciat pentru gustul deosebit de bun al carnii sale. Carasul are corpul plat, iar solzii ii sunt de culoare argintie. Este extrem de rezistent si chiar poate trai si in ape cu oxigen redus.
Caracuda se aseamana mult cu carasul. Astfel, au aceleasi caracteristici, insa prefera apele mai limpezi si mai oxigenate. Corpul ii este mai plat si mai inchis la culoare fata de cel al carasului.
Crapul este cel mai cunoscut peste de apa dulce. Crapul este un vertebrat. Crapul traieste si se inmulteste in apa. Prin adaptarea la mediul acvatic, crapul are infatisarea si alcatuirea strans legata de acest mod de viata. Pentru carnea si icrele lui, crapul este un peste valoros.
Bibanul este un peste extrem de lacom, fiind un peste rapitor. Gura ii este prevazuta cu dinti mici si desi. Bibanul este usor de recunoscut dupa coloritul aparte si dupa inotatoarea foarte tepoasa.
Linul traieste in apele limpezi si oxigenate. Are corpul de culoare verde-cenusiu si este un pic alungit, acoperit cu solzi extrem de mici.
Pastravul este cel mai frumos peste din apele noastre. Pastravul traieste in apele de munte. Rar peste asa de sprinten. Cand are de trecut un obstacol, se indoaie ca un arc si se destinde brusc, aruncandu-se dincolo. Ca si stiuca, pastravul este un peste carnivor. Carnea de pastrav este delicioasa.
Platica are corpul foarte plat, de unde si denumirea acestuia, se hraneste in general pe fundul apelor, in locuri adanci.
Rosioara prefera apele limpezi. Are corpul putin alungit si plat, iar solzii ii sunt argintii. Numele rosioarei vine de la culoarea rosie a inotatoarelor.
Salaul seamana la infatisare cu stiuca si bibanul. Traieste mai ales in raurile noastre si este numit “stiuca raurilor”. Are corpul subtire, fusiform ca si al stiucii, dar pe spate poarta 2 inotatoare dorsale. Deoarece carnea de salau este alba, gustoasa si se digera usor, este un aliment dietetic.
Stiuca traieste in balti. Carnea si icrele de stiuca sunt gustoase si hranitoare. Totusi, ea aduce pagube, consumand mult peste. Pentru a creste cu 1 kg, stiuca trebuie sa manance 20 kg de alti pesti. Este rapitorul numarul 1, stiuca isi pandeste prada care se apropie, iar in momentul oportun, ataca fulgerator.
Somnul este cel mai mare peste care traieste in apele noastre dulci, mai ales in Dunare si afluentii ei. Este un peste rapitor. Pe bot are mustati cu care pipaie. Corpul cilindric nu are solzi. Inotatoarea dorsala este foarte mica, in schimb, cea anala este foarte lunga. Lenes si foarte lacom, somnul sta ascuns printre trestii sau infipt cu coada in malul apei. Carnea lui este grasa si gustoasa.
- 26/10/2012 15:48 - Lunga istorie a otelului
- 26/10/2012 15:21 - Trecerea de la stilul vechi la stilul nou de la calendarul iulian la calendarul gregorian
- 23/08/2012 02:04 - Curiozitati despre buburuza
- 20/08/2012 12:34 - Pisica animalul meu preferat
- 17/08/2012 04:00 - Ciocanitoarea
- 14/08/2012 04:00 - Rata domestica
- 11/08/2012 04:00 - Gaina