Perioada de preconceptie - lucruri permise si interzise
Decizia de a ramane insarcinata este primul pas catre minunea din viata oricarei femei, din viata oricarui cuplu de familie. Perioada de preconceptie reprezinta un nou inceput pentru acestia. Este momentul in care trebuie sa va faceti planuri pentru lunile care vor urma. Sanatatea ta si a micutului tau copil sunt cel mai important lucru. Sa vedem insa ce este permis si ce este interzis in perioada de preconceptie si chiar in perioada sarcinii.
Pentru a fi in cea mai buna forma:
Renuntati la anticonceptionale, alcool si tutun. Pentru a reduce riscul infertilitatii, a problemelor in sarcina si in dezvoltarea copilului este necesar sa renuntati la aceste vicii. De asemenea, renuntati la cafeaua tare si in cantitati mari.
Aveti grija la greutatea corporala si faceti miscare. Pornim de la premiza ca o greutate normala scade riscul aparitiei diabetului si a cresterii presiunii sanguine. Astfel, daca te lupti cu cateva kilograme in plus, incercati sa ajungeti la o greutate normala inainte de conceperea bebelusului. Acordati o atentie mai mare sportului, faceti miscare, faceti exercitii fizice pentru a fi in forma. Va veti simti mai bine pe perioada sarcinii si veti fi intr-o forma perfecta in momentul nasterii copilului. Nu recurgeti la diete drastice, acestea pot fi periculoase!
Mancati sanatos si adoptati o alimentatie echilibrata. Adoptati o alimentatie si o dieta sanatoasa. Renuntati la mezeluri, grasimi saturate (margarina, semipreparate, creme dulci, etc.). Alegeti produsele bazate pe uleiuri naturale, fructe si legume proaspete, cereale integrale, lactate, carne de pui si peste, supe si ciorbe, etc. Alegeti o hrana variata care sa contina minerale, vitamine, acid folic si calciu. Nu uitati insa sa nu exagerati cu mancarea, nu e nevoie sa consumati calorii in plus.
Consumati multivitamine si acid folic. Este esential si benefic ca in perioada de dinainte de conceptie sa incepeti sa luati un supliment de multivitamine. Principalul motiv este ingredientul numit Acid Folic, foarte important in prevenirea defectelor de tub neuronal ale fatului (malformatii ale creierului si maduvei spinarii). Consultati un medic in acest sens.
Respectati programul de odihna si evitati stresul. Acordati o atentie deoaebita somnului. Dormiti 7-8 ore pe noapte si fiti atenti ca la cel tarziu orele 23 sa fiti in pat. Fiti relaxati si nu va stresati. In multe cazuri, stresul este singurul factor care sta in calea conceperii intr-un timp scurt. E poate momentul pentru un concediu bine-meritat.
Faceti analize de specalitate si luati tratamente de fertilitate (daca este cazul). Cel mai bine este sa mergeti la un medic obstretician care sa va ghideze atat in perioada de preconceptie, cat si in sarcina si dupa sarcina. Faceti analizele necesare si indicate de medic. Daca e necesar, la recomandarea acestuia puteti face tratamente de fertilitate. Acestea contin un un aport de acid folic si vitamine necesare organismului.
Consultati medici specialisti. Faceti un control prenatal. In acest fel, vei afla din timp ce analize si vaccinuri sunt recomandate inainte de conceperea unui bebelus. Verificati prescriptiile medicamentelor pe care le consumati si discutati cu medicul daca urmati un tratament medicamentos si va doriti sa ramaneti insarcinata. E posibil sa dauneze bebelusului (in functie de caz, tratamentul poate fi inlocuit sau intrerupt).
Important este sa faceti o programare la medicul stomatolog, deoarece o igiena defectuoasa creste riscul aparitiei infectiilor bacteriene. Asigurati-va ca igiena orala este una adecvata inainte de conceperea unui copil.
Asadar, pregatiti-va de drum!
- 02/08/2013 17:52 - A cincea luna de sarcina
- 01/08/2013 18:35 - A patra luna de sarcina
- 30/07/2013 20:08 - A treia luna de sarcina
- 29/07/2013 22:35 - A doua luna de sarcina
- 28/07/2013 19:55 - Prima luna de sarcina
- 09/06/2013 15:27 - Virusi care determina sexul fetusului
- 08/06/2013 13:37 - Jocul de doi si complementaritatea
- 12/04/2013 15:42 - Sarcina si aparatul urinar
- 08/01/2013 22:23 - Ultrasonografia in sarcina ecografia prenatala
- 07/01/2013 04:00 - Formarea si dezvoltarea intrauterina a embrionului si fatului uman