Univers de copil

A+ R A-


Originea Lauranei

Originea LauraneiToata Istria, cuprinzand si versantul sau liburnic si chiar insulele care geografic sunt anexate Dalmatiei, este bogata de vechi legende, de origine greaca. Aproape toate sunt strans legate de mistica arnautilor, care din Colchida, pentru a se sustrage, de urmarirea armatelor, regelui Eeta, au trecut Dunarea, apoi Sava si … au ajuns, nu se stie cum, pe malurile Istriei.

Intre aceste legende, una dintre cele mai gratioase – daca nu dintre cele mai interesante, este aceea care vrea sa explice originea Lauranei, tara ilustrului arhitect, care cu constructia palatului ducal din Urbino, a initiat stilul renasterii.

Spune aceasta legenda, ca, o ceata de eroi si de poeti greci, satui peste cap de batalii si cantat razboaiele in care Elada se gasea incontinuu de impanata, s-au gandit sa se schimbe aerul si au venit sa-si stabileasca locuintele lor, in Liburnia, in vecinatatea anticei colonii grecesti din Medea.

In respectul maximei, care zice:

“Precautiunile niciodata nu sunt de prisos” – maxima, care era cunoscuta in acele timpuri, - acei eroi si acei poeti, inaine de a pleca in lungul voiaj, aveau inchisi in cuferele lor cativa din arborii tineri de laur, pentru a avea intotdeauna cu ce sa incununeze fruntile lor oneste. Cum au ajuns la locul dorit, au plantat acei lauri si laurii au crescut orgoliosi, inalti si robusti si s-au intins in toate partile – de la muntele Lurento – coborand pana la mare.

Eroii si poetii greci au lasat, cand le-a venit ceasul, aceasta vale de paduri mirositoare, de lauri, si orasul ce naste si infloreste intre imensul arabesc de verde, care infrumuseteaza malul liburnic, a fost numit, pe buna dreptate, Lauriana, devenit apoi Laurana.

 

Aceasta legenda si surorile sale, acopera cu mantia unui trecut indepartat, migratia grecilor si pe malurile Istriei.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Orasul maimutelor

Orasul maimutelor

Orasul maimutelor In nordul Rhodesiei, dincolo de Zambesti, se intinde padurea Bubi, poate cel mai putin cunoscut colt din Africa. Teritoriul Bubi a rezistat curajos omului alb multumita desimii padurii, mustii...

Simbolurile si semnificatiile …

Simbolurile si semnificatiile Craciunului

Simbolurile si semnificatiile Craciunului   Craciunul este o perioada puternic incarcata emotional cand sufletul oamenilor devine mai bun, cand intre oameni este mai multa pace si bunavointa. Toate traditiile si decoratiunile...

Vara poezie de Tudor George

Vara poezie de Tudor George

Vara poezie de Tudor George   Vezi poezia “Vara” scrisa de Tudor George.   Un anotimp aprins isi desfasoara Cu steag de aur holdele-n campie, Starnind, cat marea, flacara lor vie Si oastea lor, sub trambita solara!

Colindul lui Hristos

Colindul lui Hristos

Colindul lui Hristos Slava lui Iisus prin versurile Colindului lui Hristos cules de Udesteanu Dionisie din Suceava. Ler oi Ler Sus la inaltul cer, Pe...

Legenda crinului

Legenda crinului

Legenda crinului   „Luati seama la crinii campului: (…) nici Solomon, in toata marirea lui, nu s-a imbracat ca unul dintre acestia” (Matei 6, 28-29).   Traditia crestina ne spune ca aceasta floare,...