Univers de copil

A+ R A-


O gradina botanica intr-un glasor pentru filateristi

O gradina botanica intr-un glasor pentru filateristiFlorile, gingasul simbol al prieteniei, ofranda a naturii desfacute din amorteala iernii inghetate, au ispitit si pe creatorii marcilor postale. Ei au putut oferi astfel filateristilor una din cele mai atragatoare teme pentru colectiile lor.

Prima floare ca subiect al marcilor postale a fost mai putin gingasa. Dar ea a deschis, in anul 1909, drumul celor aproximativ 1000 de flori care au fost “emise” pana acum. Care ese aceasta floare-pionier si carei tari apartine? O aveti cumva in colectie?

Denumirile pe care le are pe diferite portiuni coasta occidentala a Africii reflecta bogatiile cele mai de seama ale acelei regiuni. Intre aceste bogatii se afla si piperul, de unde si denumirea de “Coasta piperului” data portiunii cuprinse de teritoriul Liberiei. Acest stat a emis in 1909 primele sate doua marci postale in al caror desen (comun) este o crenguta de piper cu doua flori.

Dupa Liberia sunt emise marci postale cu subiect din flora si de Compania Mozambicului (1918), Bolivia (1925), Egipt (1927), Haiti (1928), etc.

Marcile romanesti ofera primele lor subiecte din flora tarii incepand din 1956, odata cu seriile “Plante industriale” si “Flori”. In anul urmator, posta romana a pus in circulatie o serie atragatoare prin continut si reusita grafica: “Flora carpatina”, care, in cele opt valori cat numara, face cunoscute cateva din monumentele naturii din muntii Carpati. Vigneta cu legenda “Ocrotiti flora carpatina” face un apel la constiinta excursionistilor de a proteja cu deosebita grija gingasele raritati florale pe care le intalnesc in munti.

Alte serii de marci postale romanesti ne familiarizeaza cu plantele medicinale (1959), frucele de padure (1964), raritatile gradinilor botanice din Bucuresti (1961) si din Cluj (1965), ca si multe alte raritati din flora tarii.

Dintre cele mai frumoase marci postale “cu flori” emise pana acum in intreaga lume mentionam pe cele ale Elvetiei, Frantei, Ungariei, Iugoslaviei, Luxemburgului, Olandei, etc.

Corbul si puii lui

Corbul si puii lui

Corbul si puii lui Va oferim spre lectura povestirea “Corbul si puii sai”.

Consumul de cirese si benefici…

Consumul de cirese si beneficii pentru sanatate

Consumul de cirese si beneficii pentru sanatate Ciresele reprezinta o un veritabil izvor de sanatate si pavaza buna la boli. Ciresele se cultiva de peste 2500 de ani, aduse...

Joc cu degete

Joc cu degete

Joc cu degete Va oferim spre lectura poezia “Joc cu degete” scrisa de George Alboiu. Degetele mele Au trecut Pe stele.

Poveste de omat de Otilia Cazi…

Poveste de omat de Otilia CazimirVezi poezia Poveste de omat, scrisa de Otilia Cazimir.   Tu nu stii …A fost odataO casuta fermecataSi-n casuta-o fata mica,Un pisoi si o bunica.

Ghicitori despre pisica

Ghicitori despre pisica

Ghicitori despre pisică   Află câteva ghicitori despre pisică, pisoi.   Are blana mătăsoasă, La căldură toarce-n casă. La lăbuţe are gheruţe, Stau ascunse în pernuţe. (pisica)