Univers de copil

A+ R A-


Muntii Carpati din Romania - prezentare generala

 

Muntii Carpati, respectiv muntii de pe teritoriul tarii noastre se leaga cu siruri de munti din tarile vecine, facand parte din marele lant muntos central din Europa, apartinand sistemului muntos alpino-carpato-himalaian. Ei nu sunt prea inalti si nu au numeroase vai largi cu locuri de trecere dintr-o parte in alta. De aceea, cu toate ca sunt situati in inima tarii, Carpatii nu i-au despartit niciodata pe romani unii de altii.

 

In cea mai mare parte a lor, muntii din Romania s-au format cu milioane de ani in urma, prin incretirea si ridicarea straturilor pamantului.

Unii munti s-au format prin izbucnirea unor vulcani.

 

 

Carpaţii Româneşti fac parte din categoria munţilor mijlocii, care depăşesc 2500 metri numai pe areale foarte restrânse, în Carpaţii Meridionali. Altitudinea medie este de 840 metri. In adancurile pamantului, din cauza apasarii si caldurii foarte mari, rocile sunt topite, formand o materie vascoasa si foarte fierbinte. Prin izbucnirile vulcanilor, aceasta materie a iesit la suprafata, unde s-au racit si s-a intarit formand roci vulcanice si chiar munti vulcanici. In alte tari, se pot vedea si astazi vulcani in actiune, pe cand cei din tara noastra si-au incetat activitatea.

 

Muntii Carpati sunt alcatuiti din roci felurite, pe care apele si vanturile le rod necontenit.

Dupa felul cum sunt asezate sirurile muntoase din Romania, Muntii Carpati se imaprt in trei ramuri muntoase, respectiv:

·        Muntii Orientali (Rasariteni), care se intind de la hotarul de nord al tarii, catre sud, pana la valea raului Prahova.

·        Muntii Meridionali (de Miazazi), care se intinde de la Valea prahovei, catre vest, pana la vaile raurilor Timis si Cerna.

·        Muntii Occidetali (Apuseni), care inchid arcul muntos in partea de vest a tarii, incepand de la Dunare, catre nord, pana la valea raului Barcau.

 

Muntii nostri au multe bogatii. Din paduri se poate obtine lemnul atat de necesar pentru constructii si mobila. Pajistile de e culmi constituie sursa de hrana pentru turmele de oi si alte animale.

In subsolul muntilor se gasesc numeroase bogatii, respectiv minereuri, carbuni, ape minerale, etc., care au o importanta pentru economia tarii.

Muntii impaduriti inlesnesc foramrea norilor de ploaie, asigurandu-se astfel umezeala necesara cresterii plantelor, cat si apa raurilor care impanzesc pamantul tarii, facandu-l roditor.

 

Dupa cum se stie, la munte este aerul cel mai curat si gasim locuri turistice de o nebanuita frumusete. Din aceasta cauza, Carpatii sunt o adevarata binefacere pentru locuitorii tarii noastre si pentru locuitorii altor tari, turisti pe meleagurile romanesti.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Jocul muzical ca mijloc atract…

Jocul muzical ca mijloc atractiv de educatie muzicala

Jocul muzical ca mijloc atractiv de educatie muzicala Avand o linie melodica simpla si cu un text usor de retinut, jocul muzical este un mijloc atractiv de educatie...

Povestea castanelor de Trenca …

Povestea castanelor de Trenca Banciu

Povestea castanelor de Trenca Banciu   La marginea unei paduri dese de brad se ratacise un castan care isi infipsese radacinile aici, unde soarele batea mai tare si ploaia ii spala mai...

Mesaje si felicitari de Sf Ghe…

Mesaje si felicitari de Sf Gheorghe

Mesaje si felicitari de Sf. Gheorghe Pe 23 aprilie il sarbatorim pe Sf. Gheorghe. Marele Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, este unul dintre cei mai iubiti sfinti din calendarul...

In tara papusilor

In tara papusilor

In tara papusilor La teatrul de papusi tot lucreaza de zor. Ursuletul matura scena, bursucul controleaza reflectoarele, iepurele pregateste costumele, cainele Azor aranjeaza decorurile. Titirez da ultimele sfaturi, iar eu mai repet...

Felicitari de Paste 2014

Felicitari de Paste 2014

Felicitari de Paste 2014 Credinciosii ortodocsi cat si cei catolici vor sarbatori in 2014 Pastele pe aceeasi data, 20 aprilie. Mediul online a devenit unul foarte important asa incat va oferim...