Univers de copil

A+ R A-


Miracolul limbajului la copiii intre 3 si 6 luni

Miracolul limbajului la copiii intre 3 si 6 luniA doua perioada de evolutie a limbajului la copii este cuprinsa intre 3 luni – 6 luni. Daca la inceputul primei perioade copilul  “descopera” sunetul instinctiv ca forma de manifestare si de relatie si il intelege intr-un sistem quasilingvistic (sau preligvistic) la inceputul celei de a doua perioade copilul “descopera” posibilitatea sa de a comunica prin sunete relativ bine articulate – prin vocalizari care se incheaga in structuri silabice.

De retinut ca posibilitatea copilului de a raspunde prin formele sonore de tipul silabelor marcheaza un moment de mare importanta, intrucat acesta (copilul) isi manifesta pregnant capacitatea de a invata prin imitarea adultului.

Si daca pana la 2-3 luni isi traducea prin gangurit starea de placere sau neplacere, acum isi traduce prin vocalizari si silabe aceleasi stari, insa mult mai nuantate si mai diversificate.

Jocul de-a sunetele se transforma acum in jocul cu silabele, care ia, cand forma de pronuntie distincta si repetata, cand sunetele se topesc intr-o melodie foarte colorata afectiv.

Raspunsurile copilului in cadrul “conversatiilor” (cat sunt de necesare!) sunt formulate prin utilizarea de silabe destul de distinct articulate. De altfel, dupa 2-3 luni de antrenament articulator, in jurul varstei de 6 luni se detaseaza din fluxul vocalizarilor, doua sau patru silabe dinstincte, care tind sa apara impreuna: ma-ma sau ta-ta, uneori bla-ba.

De multe ori se considera aceasta faza ca marcand aparitia primelor cuvinte. In fond, primele cuvinte articulate – de regula mama sau tata, apar in luna 7-9 cand ele constituie un tot articulator si nu un joc de silabe.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ploua

Ploua

Ploua   Iata poezia “Ploua” scrisa de Florin Costinescu.   Zi ploioasa! Stau in casa! Eu ii rog, ei nu ma lasa Doar un pas sa fac afara … Si doar este zi de vara!

Cum sa spunem dumneata

Cum sa spunem dumneata

Cum sa spunem DUMNEATA   Va oferim spre lectura “Cum sa spunem DUMNEATA” scrisa de Constanta Buzea, regasind-o in volumul “Carticica de sase ani”. Ilustratia este formidabila, sugestiva si inedita, fiind semnata...

Cantecul pacii

Cantecul pacii

Cantecul pacii   Vezi versurile “Cantecul pacii”, scrise de Florica Pranau.   Zboara porumbelu-n zare Sol de pace, sclipitor. Eu i-am dat zborul lui mare Si elan cutezator.  

Floarea soarelui planse de col…

Floarea soarelui planse de colorat

Floarea soarelui - planşe de colorat   Floarea soarelui este floarea veşnic îndrăgostită de soare. Este floarea veseliei şi încântă prin frumuseţe strălucind in lumina caldă a soarelui. Lanurile aurii încântă privirile...

De ce zbiara magarul

De ce zbiara magarul

De ce zbiara magarul? Povestea pe care v-o prezentam apartine lui Valeriu Magureanu, pe care o stie de la mos Mihai Haita. Cititi-o si veti afla de...