Univers de copil

A+ R A-


Maramures - straveche vatra dacica

Maramures straveche vatra dacicaStraveche vatra dacica, ramasa in afara cuceririlor romane, dar influentata intens de cultura si civilizatia Romei, depresiunea Maramuresului pastreaza in istorie, pe langa gloria unei asemenea continuitati de spirit autohton, meritul – cu nimic mai palid – de a fi fost leaganul armatelor de viteji ale intaiului domn liber – descalecator al Moldovei: Bogdan (1359). Mentionata documentar, ca formatiune de sine statatoare, inca la 1199, Tara Maramuresului a fost – deopotriva – leaganul unor legende, cantece, balade si dansuri de o distinsa originalitate.

Vechile biserici de lemn ale acestui tinut au reprezentat – inca din zorile formarii poporului roman – puternice centre de cultura feudala. Aici, in veghea si meditatia chiliilor, au inflorit catre finele secolului al XV-lea cele dintai scrieri cunoscute azi, in dulcea noastra limba romaneasca (la ctitoria fratilor Balita si Drag, de la Peri).

Cuprinsa ca intr-un imens evantai geologic, intre muntii vulcanici ai Oasului si Tiblesului si cei de origine cristalina ai Rodnei si Maramuresului, strabatuta de rauri cu nume de alint – Tisa, Iza, s.a.m.d. – maiestuaoasele porti de lemn, cu farmecul portului popular si mai ales cu semetia si iscusinta fiilor sai, cu nemuritorea pilda de vitejie a haiducului Pintea.

Catu-i Maramuresu’

Nu-i oras ca Sighetu’

Nici ca Pintea Viteazu’…

Istoria maramuresenilor este strans impletita cu istoria intregii tari si indeosebi cu istoria Transilvaniei, intr-al carei principat tinutul acesta s-a aflat inclus incepand cu anul 1553.

Tara Maramuresului formeaza impreuna cu Tara Lapusului si depresiunea Baia Mare unul dintre cele mai bogate si mai pitoresti locuri ale Romaniei. Maramuresul are meritul de a da… Muncind si visand impreuna, morosenii, lapusenii, baimarenii, fauresc neintrerupt un tot mai tanar, tot mai bogat si tot mai infloritor chip al secularului Maramures.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Baltagul de Mihail Sadoveanu r…

Baltagul de Mihail Sadoveanu rezumat

Baltagul de Mihail Sadoveanu - rezumat           Va oferim spre lectura rezumatul romanului Baltagul de Mihail Sadoveanu. Romanul “Baltagul” este scris de Mihail Sadoveanu si reda monografia satului...

Origine traditii si simboluri …

Origine traditii si simboluri pentru Paste

Origine, traditii si simboluri pentru Paste Pastele este o mare sarbatoare religioasa prin care intreaga comunitate comemoreaza Invierea Domnului Iisus Hristos. Pastele reprezinta, de fapt, cea mai sfanta zi din calendarul...

Inteligenta este sau nu eredit…

Inteligenta este sau nu ereditara

Inteligenta este sau nu ereditara? Este sau nu ereditara inteligenta? Este rezultatul educatiei si influentelor mediului? Iata doua intrebari asupra carora oamenii de stiinta nu s-au pus de acord. Daca inteligenta...

Catelul si furnica

Catelul si furnica

Catelul si furnica   Va oferim spre lectura poezia „Catelul si furnica” scrisa de Constantin Scripca.   S-a-ntamplat, ca Azorica - Un catel tare fricos – Tot mergand cu ochii-n jos, Sa zareasca ... o furnica.

Mecanismul neurochimic al depr…

Mecanismul neurochimic al depresiei

Mecanismul neurochimic al depresiei Din ce in ce mai multe persoane sufera de depresiune nervoasa. Dar ce caracterizeaza persoanele deprimate psihic? Simptomul principal nu-l reprezinta, asa cum s-ar parea, anxietatea si...