Iulie - luna lui cuptor
Iulie este luna in care splendoarea verii ajunge la apogeu: verdele crud al padurilor se intuneca, coroanele copacilor se indesesc, formand lungi culoare de umbra sub care ciupercie scot din pamant primele palarii. In iulie, luna lui cuptor, avem parte de o animatie nebuna: zbor de insecte, noi explozii florale, vegetatie in expanciune, ploi si furtuni.
Primele pasari pornesc spre nord
O taina inca nedezlegata: puii berzelor, deprinsi deja cu zborul si libertatea, parasesc locurile unde s-au nascut, atrasi irezistibil de sudul pe care nu l-au vazut niciodata. Vor ramane acolo trei ani, inainte de a se intoarce in Europa. Calatorind in etape pana la Gibraltar, vor fi ajunsi din urma de catre parinti.
Carnavalul insectelor
In luna iulie, viata insectelor ajunge la apogeu. Zbarnaitul lor cutremura tatanele lumii. Albine, bondari, fluturi si carabusi, tantari, libelule, muste si efemeride nu pregeta sa-si hraneasca copiii, milioane de alte albinute, libelule, fluturi multicolori, dar si nesuferiti de tantari, pe care varsta copilariei nu-i face mai putin carnivori decat pe tatii si mamele lor. Prudenta! Muscatura unora dintre ei este, uneori, foarte periculoasa.
Melc, melc, codobelc
Depuse in primavara, ouale melcilor se desfac. Mititei si fragili, cu cochilia moale si transparenta, nou-nascutii trebuie sa-si manance anvelopa oului, foarte bogata, de altfel, in calciu, care-i va intari. Modicina naturii! Apoi se pun rapid la adapost de razele ucigatoare ale soarelui, cautand umbra umeda si protectia racoroasa a noptii.
Gentiana
Cu radacina ei care poate depasi o lungime de un metru si cantareste cateva kilograme, gentiana a devenit celebra in toata lumea, prin aperitivele si medicamentele care se prepara din ea. Virtutile sale vindecatoare sunt cunoscute cu doua secole inainte de Hristos, cand pudra preparata din ea era aproape un panaceu universal in medicina umana si veterinara. Nu uitam de alte plante bune de leac.
Galbiorii (urechiuse)
Cele mai sigure (se recunosc usor) si cele mai gustoase ciuperci romanesti – galbiorii cei galben-portocalii – incep sa-si scoata capul de sub frunzele uscate de prin paduri. Mai ales in vara asa de ploioasa a acestui an, ostile lor ies la vedere cu miile, spre fericirea amatorilor de urechiuse, transformate in papricas cu smantana si cu putina boia.
Bogatia si frumusetea naturii
Pe pajisti fanul e cosit, graul e copt, lanurile de floarea soarelui iti zambesc, fructele se coc, legumele apar. Evident, vremea frumoasa te imbie la vacanta si relaxare (plaja marii, soarele stralucitor, malurile de rau, gradina bunicii, racoarea padurii, poteca muntelui, etc.).
- 31/07/2016 00:13 - De ce sare mingea
- 22/07/2016 00:47 - Spre Obarsia Lotrului
- 19/07/2016 00:26 - Podul de la Cernavoda
- 16/07/2016 00:26 - Acvariul o fereastra in lumea de sub apa
- 12/07/2016 22:33 - Eucaliptul arborele curcubeu
- 08/07/2016 22:32 - Biserica lui Bucur
- 07/07/2016 22:11 - Traian Vuia realizatorul zborului mecanic
- 03/07/2016 00:25 - Viata poporului din Transilvania in preajma rascoalei
- 02/07/2016 00:22 - Delta Dunarii o minune a naturii
- 28/06/2016 00:40 - Lacul Baikal din Rusia