Univers de copil

A+ R A-


Intemeierea Tarii Romanesti

 

Intre anii 1200 si 1300 si in tinutul de la miazazi de Carpati s-au organizat mai multe cnezate si voievodate. Stapanii de pamanturi, boierii, au sprijinit formarea acestor statulete, pentru ca ii ajutau sa tina in supunere si asuprire pe tarani. Dezvoltarea acestor statulete era insa impiedicata de navalirile tatarilor.

Imaginea de mai sus reprezinta lupta de la Posada, infatisata intr-un document din acea vreme. Oastea lui Carol Robert trece printr-o stramtoare in munti. Ostenii lui Basarab trag cu arcurile si pravalesc stanci, din varful muntilor, peste cotropitori.

 

Ei veneau din Asia, erau o populatie nomada, adica nestatornica, umblau din loc in loc dupa hrana si se napusteau asupra altor populatii, jefuind si robind.

In acelasi timp, regii si nobilii unguri nu s-au multumit cu pamanturile Transilvaniei, ci au cautat sa stapaneasca si tinuturile de peste Carpati, silind poporul sa le plateasca tribute.

 

Tara Romaneasca isi cucereste independenta

Ca sa se poata impotrivi navalirii tatarilor si incercarilor de cucerire a regilor unguri, cnezatele si voievodatele aflate la sud de Carpati s-au unit sub conducerea unui singur voievodat, numit Basarab. Asa s-a intemeiat un stat, numit Tara Romaneasca. Basarab era un om indraznet si energic. Cu o ostire alcatuita mai ales din tarani, el i-a batut pe tatari.

Lui Carol Robert, regale Ungariei, nu i-a convenit intarirea Tarii Romanesti. De aceea, in anul 1330 a pornit cu razboi impotriva ei. Batalia s-a dat la Posada, o trecatoare ingusta din Muntii Carpati. Ostenii condusi de Basarab au pravalit in calea dusmanilor o multime de copaci, le-au impiedicat retragerea, i-au inghesuit intre stanci si i-au zdrobit cu bolovani aruncati si cu sageti trase din varful muntilor.

 

Cu toate ca Tara Romaneasca era un stat tanar, abia inchegat, cu o oaste de tarani inarmati cu arcuri, sulite si topoare, totusi a izbutit sa infranga armata imbracata in zale a nobililor unguri cotropitori.

Victoria de la Posada a adus independenta Tarii Romanesti fata de Ungaria. Basarab si-a luat numele de “mare voievod” sau domn al Tarii Romanesti.

Dupa aceasta victorie, Basarab a organizat si mai bine tara, a stabilit capitala la Campulung-Muscel, oras asezat intr-o pozitie buna de aparare.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezie de 1 Decembrie Sosesc d…

Poezie de 1 Decembrie Sosesc din Alba Iulia

Poezie de 1 Decembrie - Sosesc din Alba Iulia   Unirea Transilvaniei cu Tara Romaneasca si Moldova infaptuita la Alba Iulie pe 1 decembrie 1918 a fost cel mai marcant eveniment istoric....

Baiatul cel inalt al clasei

Baiatul cel inalt al clasei

Baiatul cel inalt al clasei Va oferim spre lectura povestirea “Lunganul” scrisa de Horia Arama. Parea de doua ori mai lung decat era in realitate, pentru ca tacea. Asa e totdeauna...

Cartita si soarele

Cartita si soarele

Cartita si soarele Va oferim spre lectura fabula “Cartita si soarele”, povestita de Stan Protopopescu. Intr-una din zile, un vanator a tras cu arcul intr-o veverita, care sarea din...

Scatiul in colivie

Scatiul in colivie

Scatiul in colivie   Va oferim spre lectura povestirea “Scatiul in colivie” scrisa de Lev Tolstoi. Traducerea in romaneste apartine lui Profira Sadoveanu, iar ilustratie e semnata de Alexei Pahomov.   De ziua ei,...

Craiasa Zapezii o poveste de C…

Craiasa Zapezii o poveste de Craciun din Rusia

Craiasa Zapezii - o poveste de Craciun din Rusia   In vastele tinuturi ale Rusiei, in Ajunul Craciunului isi face aparitia o fiinta misterioasa, o tanara si frumoasa fata care imparte daruri copiilor...