Univers de copil

A+ R A-


Hemoroizii interni si hemoroizii externi

Hemoroizii interni si hemoroizii externiPrin hemoroizi se intelege o dilatare anormala a vinelor din portiunea terminala a intestinului gros (vinele rectal si anale).

Hemoroizii externi se gasesc chiar la exterior se vad afara imprejurul orificiului anal, in timp ce hemoroizii interni sunt situati sub mucoasa (invelisul intern al rectului), inauntrul intestinului sezutului la 1-2 cm deasupra orificiului anal.

Hemoroizii externi se infatiseaza ca niste ridicaturi rotunde plicate, pline de sange, la baza carora apar niste ghemotoace moi si albastrui de mucoasa rectal imediat ce bolnavul se screme.

Hemoroizii externi, foarte multa vreme nu dau nicio suferinta fiindca ei evolueaza in crize. Criza hemoroidala se datoreaza unei congestii si unei inflamatii a pachetului de vene hemoroidale, - infectia cand are loc se datoreaza mai totdeauna colibacilului care a avut ocazia sa patrunda in hemoroizi cu prilejul unei rupture cat de mici a acestora (eforturi mari la scaun, dureri sau stat prelungit in picioare).

Intensitatea crizelor de hemoroizi este foarte variabila. In formele usoare pachetul venos devine dureros, se intareste si jeneaza mult mersul sau sezutul pe scaun.

Alteori insa hemoroizii se umfla, devin rosii violacei, stralucitori, foarte durerosi la cea mai mica apasare, facand defecatia (iesirea la scaun) foarte anevoioasa si temuta de catre bolnav.

In general, dupa 3-4 zile, aplicand si tratamentul pe care il vom indica mai departe, hemoroizii se linistesc si devin iar nedurerosi.

Alteori, cand inflamatia este mai mare, un varice (dilatatie venoasa) se poate rupe dand nastere la hemoragie, de mica insemnatate in cazul hemoroizilor externi.

Rareori se poate forma acolo si un abces care se termina de cele mai multe ori cu o fistula (orificiu prin care curge mereu puroi si care n-are tendinta la inchidere).

Exista si posibilitatea ca dupa mai multe crize hemoroizii sa se transforme in niste noduri tari obtinandu-se astfel o vindecare perfecta, asa cum vom vedea ca se obtine prin metoda injectiilor sclerozante.

Hemoroizii interni se gasesc sub mucoasa rectului, la 1-2 cm, deasupra anusului. Unii hemoroizi interni stau mai totdeauna ascunsi in rect, neiesind decat exceptional afara: hemoroizii neprocidenti, altii desi formati in interiorul rectului au iesit afara sub aspectul unei tumori moi si netede, hemoroizii procidenti.

Unii dintre hemoroizii procidenti pot fi impinsi in rect cu degetul ­(reductibili), altii au devenit foarte voluminosi, nu mai incap in rect si se numesc ireductibili! Hemoroizii interni, care nu ies in afara anusului, nu dau multa vreme nici un semn de existent. Dar, cand se inflameaza in afara de jena la defecatie, un alt symptom este capital ...

Hemoragia. Ea are loc de obicei la sfarsitul defecatiei si sangele pierdut este rosu-viu, neamestecat cu materiile fecale. Aceste hemoragii provenind fie din rupture unui varice hemoroidal, fie a mucoasei, dureaza uneori foarte multa vreme (chiar in afara de momentul iesirii la scaun), putand duce prin repetare la anemii foarte grave.

Hemoroizii intern ce au iesit din rect (procidenti) se marginesc de multe ori sa produca numai jena la defecatie si usoare sangerari, alteori insa, cand devin voluminosi, cea mai mica inflamatie produce o complicatie grava care este strangularea hemoroizilor ce poate duce uneori fie la o hemoragie puternica, fie la abces, fie la cangrena. In plus hemoroizii interni irita continuu mucoasa rectului, producand o rectita - o aprindere a mucoasei rectului ce se caracterizeaza prin scurgeri muco-purulente, rau mirositoare. Cei vechi numeau acest catar cronic al rectului hemoroizii albi.

S-a incercat a se da multe explicatii asupra formarii hemoroizilor. Toate au la baza ca fapt fundamental: o alternatie a peretilor venelor hemoroidale.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

cum sa faci un curcubeu

cum sa faci un curcubeu

Cum să faci un curcubeu   Vrei să faci un curcubeu? Nu-i uşor, dar nu-i nici greu, Fii atent, copilul meu, Fă-l aşa cum te-nvăţ eu!   Ai nevoie de culori De la fructe, de la...

Poveste despre Troia lui Priam…

Poveste despre Troia lui Priam

Poveste despre Troia lui Priam   Povestea incepe odata cu intemeierea Troiei. Regatul a fost preluat de fiul lui Laomedon, Priam, in timpul domniei caruia implicarea zeilor in soarta Troiei a...

Cantare de Craciun la nasterea…

Cantare de Craciun la nasterea lui Hristos

Cantare de Craciun la nasterea lui Hristos Iata o frumoasa cantare de Craciun scrisa in 1919 de dl. Ion Haizea, invatator, com. Prostea-Mare, asezata intre Copsa Mica...

Mitologia transpusa in formule

Mitologia transpusa in formule

Mitologia transpusa in … formule Nu o data, legendele mitologice au inaripat imaginatia multor copii care se visau Icari ori Prometeiu sau meditau la muncile lui Hercule si ale lui Sisif....

Traditii credinte obiceiuri si…

Traditii credinte obiceiuri si superstitii de Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare

Traditii, credinte, obiceiuri si superstitii de Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare   Sarbatoarea Fecioarei Maria - Adormirea Maicii Domnului are loc intotdeauna pe 15 august, fiind cunoscuta si sub denumirea de...