Univers de copil

A+ R A-


Grupele de sange si compatibilitatea sanguina

 

In diferite situatii, cum ar fi hemoragiile grave, se impune transfuzia de sange. Din aceasta cauza, este bine sa iti cunosti grupa de sange si tipul RH-ului. Acest fapt poate face, uneori, diferenta intre viata si moarte.

 

In membrana globulelor rosii exista unele substante ce functioneaza ca antigene. In grupul I nu se intalnesc asemenea substante si, in consecinta, grupul a fost notat 0 (zero). Grupul II cuprinde antigenul A, III-B, iar IV, ambele antigene (este notat AB). Impotriva acestor antigene lupta anticorpii corespunzatori ce se gasesc in plasma: α impotriva lui A si ß impotriva lui B.

 

Asadar, exista 4 grupe de sange: O I, A II, B III, AB IV.

 

In cadrul aceluiasi organism, in sange nu se ma gasesc niciodata antigenele si anticorpii corespunzatori. Pentru ca o transfuzie sa se realizeze fara riscuri este important sa nu se mai intalneasca antigenele “donatorului” cu anticorpii corespunzatori ai “primitorului”.

 

In cazul in care se face o transfuzie de sange incompatibil, anticorpii primitorului, actionand asupra antigenelor din sangele transfuzat, determina aglutinarea (alipirea) in fisicuri a globulelor rosii primite. Acest fenomen produce perturbari circulatorii si chimice grave in organismul primitor, ce se pot solda cu moartea acestuia. Dat fiind fenomenul de aglutinare produs, antigenele eritrocitare se mai numesc aglutinogene, iar anticorpii corespunzatori, aglutinine.

 

Atunci cand se va face transfuzie de sange de la o persoana la alta este bine sa fie urmate anumite reguli, respectand schema compatibilitatii in transfuziile de sange. Astfel, in tabelul de mai jos se poate vedea pentru fiecare grup de sange in parte unde poate dona si de la cine poate primi.

 

 

Grupa de sange

Poate dona la

Poate primi de la

O (I)

“donatorul universal”

O, A, B, AB

O

A (II)

A, AB

O, A

B (III)

B, AB

O, B

AB (IV)

“primitorul universal”

AB

O, A, B, AB

 

Dupa cum se poate observa, persoana cu grup de sange O (I) este denumita “donatorul universal” deoarece poate dona sangele la orice grupa, dar nu poate primi decat sange din grupul O.

 

Persoana cu grup de sange A (II) poate dona la grupele de sange A si AB si poate primi de la grupele O si A.

 

Persoana cu grup de sange B (III) poate dona la grupele de sange B si AB si poate primi de la grupele O si B.

 

Persoana cu grup de sange AB (IV) este denumita “primitorul universal” deoarece poate primi sangele de la orice grupa, dar nu poate dona decat sange la persoanele cu grupa AB.

Flori de primavara planse de c…

Flori de primavara planse de colorat

Flori de primăvară - planşe de colorat   Primăvara nu ar mai fi la fel de frumoasă fără culoarea şi parfumul florilor. Ele aduc bucurie în suflet şi zâmbete pe feţele noastre....

Anexele embrionare in sarcina

Anexele embrionare in sarcina

Anexele embrionare in sarcina Inainte de nastere, organismul in dezvoltare are anexate unele organe indispensabile intretinerii vietii. Dintre acestea, unele au un raport mai mic privind functiile vitale, iar altele sunt...

Scoala cea de a doua casa

Scoala cea de a doua casa

Scoala, cea de a doua casa   Va oferim spre lectura poezia “Rugaminte” scrisa de Maria Lovin. Sunt gandurile de inceput ale viitorului scolar.   Buna ziua, Scoala mare, Scoala draga Luminoasa,

Poveste cu stiuci

Poveste cu stiuci

Poveste cu stiuci   Odata, raul s-a umflat si s-a apropiat pe pajiste. In fiecare groapa, raul s-a trasformat in cate un mic lac. In care stateau inghesuiti o multime de pestisori....

Joc de cerc

Joc de cerc

Joc de cerc   Vezi un frumos joc de cerc cu cant si mimica.   Rosu e, rosu e Macul din gradina! Baz, baz, baz, tot bazaie, In jur o albina …