Univers de copil

A+ R A-


Exercitiile fizice si influenta asupra organismului

Exercitiile fizice si influenta asupra organismuluiExercitiile fizice efectuate regulat supun in mod obligatoriu organismul la miscare. Miscarea, la randul ei, intensifica toate activitatile din organism: circulatia sangelui in plamani si in celelalte organe, respiratia, schimburile de substante nutritive la nivelul tesuturior, procesele de excretie, de curatire a sangelui in substantele vatamatoare rezultate din arderile celulare, etc.

Lipsa de miscare, dimpotriva, ingreuneaza desfasurarea normala a proceselor biologice, fapt care se rasfrange negativ asupra starii de sanatate si de rezistenta a organismului fara de agentii patogeni.

Prin miscare se imbunatateste nutritia tesuturilor si celulelor, ceea ce duce la cresterea si dezvoltarea organelor, la marirea capacitatii lor functionale.

In primul rand, se imbunatateste activitatea inimii. Muschiul cardiac, antrenat prin exercitii fizice regulate si de anumita intensitate crescanda, expulzeaza la fiecare sistola mai mult sange decat inima neantrenata. El nu oboseste in timpul eforturilor fizice mai mari atat de repede ca muschiul neantrenat si isi revine mai repede la situatia normala, dupa ce efortul a incetat.

In al doilea rand, se amelioreaza activitatea plamanilor. In timpul efortului fizic, plamanii respira mai frecvent si mai amplu, pentru a acoperi necesitatile crescande de oxigen in muschi.

Stim ca in repaus plamanii se dilata de aproximativ 16 ori pe minut, timp in care trec prin ei circa 8 l aer. In cazul eforturilor fizice intense (munca grea, alergari rapide, inot, etc.), cantitatea de aer ce trece prin plamani intr-un minut este mult mai mare.

Dar, asa dupa cum inima trebuie antrenata pentru a putea face fata eforturilor excesive, prin cresterea puterii de contractie a muschiului cardiac si plamanii trebuie antrenati sa respire mai puternic, sa permita o ventilatie mai mare pe unitatea respectiva de timp. Fara acest antrenament nu se poate efectua activitati fizice grele, deoarece pamanii nu pot asigura cantitatea de oxigen sporita, ceruta. Exercitiile fizice generale, ca si sedintele speciale de antrenament legate de specificul activitatii, constituie mijloace eficiente de pregatire a aparatului respirator pentru noile sarcini la care trebuie supus organismul.

Concomitent, prin miscare se imbunatateste compozitia sangelui, creste numarul globulelor rosii, care ajuta la transportul oxigenului; creste si numarul unor globule albe care apara organismul de infectii. Asa se explica de ce persoanele care fac multa miscare, practicand sistematic exercitiile fizice si sportul, se imbolnavesc rar sau fac forme usoare de boala.

Sub aspectul tinutei corporale si al dezvoltarii aparatului locomotor, exercitiile fizice constituie din plin la mentinerea unei tinute corecte a corpului, care favorizeaza buna functionare a tuturor organelor, precum si o infatisare zvelta si frumoasa.

Miscarile corpului devin precise, agere si coordonate, iar forta de contractie a muschilor creste.

Lipsa de miscare – sedentarismul – predispune la ingrasare, ceea ce are un efect daunator asupra sanatatii si duratei vietii active.

Nu trebuie sa uitam influenta binefacatoare a exercitiilor fizice si sportului asupra sistemului nervos. In creier, schimbul de substante nutritive este mai intens decat in celelalte organe. In activitatea sa de coordonare a tuturor proceseor biologice si psihice, creierul consuma o cantitate mult mai mare de oxigen decat inima sau plamanii, organe care sunt mari consumatoare de oxigen. In felul acesta putem intelege sensibilitatea extraordinara a tesutului nervos la lipsa de oxigen, manifestata prin scaderea capacitatii de lucru a creierului si aparitia oboselii premature. De aceea, asigurarea aerului curat si a unui flux sporit de oxigen la creier este o conditie fundamentala pentru mentinea sanatatii, in special la persoanele cu ocupatii intelectuale (profesori, ingineri, medici, operatori, etc.), aceasta realizandu-se prin exercitii fizice si sport.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Confectionam cosulet Paste de …

Confectionam cosulet Paste de colorat si decupat

Confectionam cosulet Paste de colorat si decupat Un cos deosebit unde puteti pune ouale vopsite de Paste puteti confectiona pornind de la sablonul cu cosulet de Paste pe care vi-l oferim....

Paradisul pisicilor de Emile Z…

Paradisul pisicilor de Emile Zola

Paradisul pisicilor de Emile Zola O mătuşă mi-a lăsat moştenire o pisică de Angora care se vede de departe a fi cel mai prost animal pe care l-am cunoscut vreodată. Iată...

Ghicitori cu numere

Ghicitori cu numere

Ghicitori cu numere   Află câteva ghicitori cu numere.   Cine-mi spune, dintr-o dată, Câte colţuri are-o roată? (zero)  

Concertul de Anul Nou de la Vi…

Concertul de Anul Nou de la Viena 2015

Concertul de Anul Nou de la Viena 2015 Concertul de Anul Nou de la Viena 2015 va fi dirijat de Zubin Mehta, un mare maestru indian in varsta de 77...

Despre Ipotestii lui Eminescu

Despre Ipotestii lui Eminescu

Despre Ipotestii lui Eminescu La numai cativa kilometri de blanda si molcoma asezare a Botosanilor, un drum de tara te poarta peste dealuri la Ipotestii lui Eminescu. Strabatand aceasta distanta, adica...