Univers de copil

A+ R A-


Dintii copiilor depind de sanatatea mamei

Dintii copiilor depind de sanatatea mameiO alimentatie nerationala a mamei, ca si administrarea unor medicamente in timpul sarcinii pot duce la grave tulburari in formarea si in aparitia dintilor la copil.

Este deosebit de important un fapt care trebuie mentionat si retinut: in primele trei luni de sarcina se defasoara asa-numita perioada de organogeneza, in care se formeaza organele copilului. Embrionul este foarte sensibil la variatiile de mediu si este expus atacurilor si reactiilor virotice, microbiene, medicamentoase, la radiatii, cat si la traumele psihice ale mamei.

In momentul administrarii unui antibiotic, viitoarei mame i se pot produce dereglari marcate la nivelul multor organe ale fatului, dar si la nivel dentar.

Tetraciclina, de exemplu, luata in cursul primelor trei luni, poate da la nivelul cavitatii bucale a pruncului, la asa-numitele despicaturi sau la nivelul dintilor, o coloratie galbena, chiar in cadrul dintilor permanenti, multi dintre acestia formandu-si mugurii in timpul vietii intrauterine. Chiar si o banala aspirina pot influenta cursul normal al sarcinii. Astfel, cum in timpul sarcinbii poate exista o “fuga” de calciu din oase si din dinti, mama, neglijand sa treaca pe la stomatolog sau avand anterior probleme dentare, va apela la tot felul de calmante care, la randul lor, pot influenta negativ sarcina. In plus, durerile cauzate de resturile dentare nu vor putea fi indepartate prin manopere stomatologice, care cer anestezie prin injectie, interzisa in perioada de inceput a sarcinii, tocmai datorita riscului crescut la medicamente si pericolului perturbarii bunului mers al evolutiei embrionare.

Nici in ultimele doua luni de sarcina nu se pot face anestezii prin injectie. In ultima perioada a sarcinii nu exista, desigur, riscul aparitiei malformatiilor fetale, deoarece fatul este constituit si nu face decat sa creasca, existand insa in acest interval riscul declansarii unei nesteri premature, cu toate implicatiile sale.

Un alt risc major in timpul sarcinii il reprezinta radiografiile sau radioscopiile. O radiografie dentara efectuata in primele 2-3 luni poate genera in sfera maxilo-faciala la copil despicaturi ale buzelor sau ale cerului gurii.

Iata de ce, pentru a se feri de ulterioare neplaceri, viitoarele mame trebuie sa-si ingrijeasca inainte si in timpul sarcinii dintii, atat printr-o igiena bucala deosebita, cat si prin controale stomatologice mai dese.

Mame, pentru ca al vostru copil sa aiba dinti frumosi si mai ales sanagosi, trebuie sa aveti in primul rand grija de dintii dvs., pentru ca dintii buni si sanatosi ai mamei reprezinta cea mai ferma generatie a sanatatii dentare a copilului!

 

Fresca Voronetului

Fresca Voronetului

Fresca Voronetului Va oferim spre lectura poezia “Fresca” scrisa de Florica Dumitrascu. Acolo, cerul se odihneste senin Pe umerii brazilor. In cantecul varatic al ciocarliilor ...

Confectionam braduti de Craciu…

Confectionam braduti de Craciun din paste fainoase

Confectionam braduti de Craciun din paste fainoase       Doriti de Craciun un bradut special? Doriti sa realizati ceva original pentru Craciun? Foarte simplu, puteti realiza un bradut de Craciun din paste...

Revedere de Mihai Eminescu

Revedere de Mihai Eminescu

Revedere de Mihai Eminescu- Codrule, codruţule,Ce mai faci, drăguţule,Că de când nu ne-am văzutMultă vreme au trecutŞi de când m-am depărtat,Multă lume am umblat.

Zmeul poezie

Zmeul poezie

Zmeul - poezie Va oferim spre lectura poezia “Zmeul” scrisa de Dumitru Dragan. Stiu de la bunicul meu Cum poti sa strunesti un zmeu. ...

Saptamana Internationala a Ala…

Saptamana Internationala a Alaptarii Sprijin in alaptare

Saptamana Internationala a Alaptarii - Sprijin in alaptare   In perioada 1-7 august are loc Saptamana Internationala a Alaptarii, organizata la initiativa WABA - World Alliance of Breastfeeding Action, o retea internationala...