Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Igiena colectivitatilor de cop…

Igiena colectivitatilor de copii si tineri

Igiena colectivitatilor de copii si tineri   Inca de la o varsta frageda, copilul sau tanarul petrece o buna parte din timpul sau in diferite institutii. Prin aplicarea si respectarea anumitor norme...

Lipitoarea

Lipitoarea

Lipitoarea Lipitoarea este un vierme care traieste prin balti si ape lin curgatoare. Lipitoarea are corpul moale ca si rama, turtit si alcatuit din numerose inele. Pe partea dorsala are culoare verzuie-negricioasa...

Barcuta confectionata din coaj…

Barcuta confectionata din coaja de nuca

Barcuta confectionata din coaja de nuca Cea mai obisnuita jucarie din coaja de nuca este barcuta. Pentru confectionarea ei aveti nevoie de urmatoarele materiale: o jumatate de nuca, bete de chibrit...

Mesaje si sms de Sfintii Mihai…

Mesaje si sms de Sfintii Mihail si Gavriil in versuri

Mesaje si sms de Sfintii Mihail si Gavriil in versuri   Numele Sfintilor Mihail si Gavriil si derivatate ale acestuia sunt foarte frecvente. Multe dintre persoanele dragi noua poarta acest nume. Sa...

Poezii despre iarna pentru cop…

Poezii despre iarna pentru copii mici

Poezii despre iarna pentru copii mici   Iata cateva versuri si poezii despre iarna pentru copiii mici. Poeziile sunt frumoase, scurte si usor de invatat.   Pomii au caciuli de zapada A venit din departare O...