Univers de copil

A+ R A-


Diabetul zaharat de tip 1 aparut inainte de varsta de 20 de ani

Pana nu de mult, orice diabet care aparea in perioada 0-20 de ani era etichetat sub denumirea de “diabet juvenil”. Studiile ample facute in ultima vreme au ajuns la concluzia ca diabetul sub aceasta varsta este heterogen, atat din punct de vedere etiopatogenic cat si terapeutic.

S-a adoptat termenul de diabet de tip I numai bazat pe faptul ca aceasta forma de diabet necesita insulina pentru a fi echilibrata. Dar exista forme de diabet juvenil care evolueaza din punct de vedere clinic asemanator cu diabetul de tip II (adica nu are nevoie de insulina pentru a fi echilibrat – diabet de tip matur la tineri). Adesea, terminologia e combinata. Spre exemplu, diabet de tip 1 al “adolescentului” sau al “copilului mic” etc., iar in alte situatii “diabet juvenil de tip adult” etc.

Cel mai des, diabetul la copil are un debut brusc prin poliurie (urina in cantitate mare), polidipsie (sete intensa si nestapanita) si, mai rar, un apetit exagerat. Uneori copilul este descoperit ca diabetic in aceasta perioada. Daca insa nu este vazut de medic, copilul continua sa slabeasca, apar greturi si varsaturi, dureri abdominale, astenie extrema, respiratii frecvente, miros al respiratiei de tip mere putrede si, in ultima instanta, se instaleaza coma, stare in care, adesea, bolnavul este adus la spital.

Uneori, se constata o remisie tranzitorie a diabetului la copil. In multe cazuri se observa la copii ca, dupa un timp variabil de tratament, survine o scadere a nevoii de insulina, care paote tine de la cateva saptamani pana la cateva luni si chiar mai mult (chiar si ani). In aceasta perioada functia secretorie a celulei beta isi revine partial si poate sa preia, uneori in intregime, controlul metabolismului glucidelor. Substratul acestui fenomen este legat de refacerea partiala a capacitatii secretorii a celulelor secretoare de insulina. Cu cat diagnosticul se pune mai devreme (eventual inainte de instalarea comei) cu atat remisia este mai puternica si mai prelungita. Chiar in perioada de remisie totala nevoia unui regim de insulina se impune (cu obligatia atenta de a evita aparitia hipoglicemiilor, avand in vedere sensibilitatea copiilor in aceasta perioada la cantitati mici de insulina).


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mesaje de Sfantul Ioan in vers…

Mesaje de Sfantul Ioan in versuri

Mesaje de Sfantul Ioan in versuri   Pe 7 ianuarie biserica ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ioan Botezatorul si este si ziua onomostica a celor care poarta numele Sfantului Ioan si nume...

Biografia refacuta a dinozauri…

Biografia refacuta a dinozaurilor

Biografia refacuta a dinozaurilor O imagine cu totul noua a dinozaurilor a fost prezentata de paleontologii americani ca Jack Hornes si Robert Nakker. Ei au cautat sa dea raspunsuri la o...

Vine vine primavara

Vine vine primavara

Vine, vine primavara   Cantecul “Vine, vine primavara” – versuri si varianta audio   Vine, vine primavara, Se asterne-n toata tara. Floricele pe campii, Hai sa le-adunam, copii.

Telefonul si dialogul cu papus…

Telefonul si dialogul cu papusile

Telefonul si dialogul cu papusile Va oferim spre lectura povestea “Telefonul” scrisa de Victoria Pieptan.

Frunze si toamna

Frunze si toamna

Frunze şi toamnă   “Eu sunt o frunză. Parcă tu nu ştii ce este aceea o frunză? Tu cunoşti frunzele copacilor şi prin aceasta le şi stăpâneşti. Însuşi timpul cunoaşte frunzele copacilor...