Univers de copil

A+ R A-


Despre imbracaminte si igiena

despre imbracaminte si igienaOmul se slujeste de imbracaminte pentru a-si ascunde goliciunea corpului si a se apara impotriva frigului si a caldurii.

Imbracamintea cea mai buna este aceea care vara ne tine racoare, iar iarna caldura. Experienta a dovedit ca hainele subtiri si de culoare alba tin mai racoare decat cele groase si de culoare neagra.

Imbracamintea se explica astfel: Hainele subtiri ingaduie mai usor caldurii naturale din corp sa se imprastie in aerul inconjurator; pe cand hainele groase pastreaza pastreaza caldura corpului. Hainele de culoare alba au darul de a respinge caldura din afara a soarelui, pe cand cele negre o atrag si o  inmagazineaza in ele.

Urmare fireasca este ca, vara sa ne imbracam cu haine subtiri si de culoare alba, iar iarna, cu haine, cu haine groase si de culoare neagra (inchisa).

Experienta a mai dovedit ca hainele de bumbac, de canepa si de in tin mai racoare decat cele de lana. Explicatia sta in faptul ca lana fiind rea conducatoare de caldura, pastreaza mai bine caldura corpului. In acelasi timp, nu ingaduie nici frigului din afara sa patrunda inauntru.

Hainele de bumbac, de canepa si de in fiind bune conducatoare de caldura, au o insusire opusa. De aici scotem doua invataturi: vara vom purta mai mult haine de bumbac, de canepa si de in, iar iarna de lana.

Hainele trebuie sa fie potrivite pe corp ca sa nu fie nici prea largi, nici prea stramte.

Daca cele largi nu sunt asa de suparatoare, apoi hainele stramte sunt cat se poate de rele si de vatamatoare sanatatii. Acestea din urma, apasand asupra corpului, impiedica respiratia si circulatia regulata a sangelui.

Imbracamintea cea mai buna pentru cap pe timpul verii este palaria de paie, iar pe timp de iarna, palaria de stofa (lana). Cand e ger, iar frigul e prea mare, putem purta si caciula.

Nici intr-un caz insa, caciula nu trebuie purtata in timpul verii.

Incaltamintea trebuie sa fie potrivita pe picior tot pentru motive de sanatate. O incaltaminte stramta produce bataturi si dureri de cap. O incaltaminte prea larga produce rosaturi si rani la picioare.

Rufaria de corp, murdarindu-se mai lesne, trebuie schimbata regulat in fiecare saptamana, iar pe timp de vara, cand omul transpira mai mult, trebuie schimbata si mai des. La fel trebuie procedat si cu ciorapii.

Rufele murdare ne pot imbolnavi pielea de o boala urata si suparatoare, numita raie, ori alte boli de piele.

Rufele curate si hainele ingrijite pastreaza sanatatea.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Albina si paianjenul

Albina si paianjenul

Albina si paianjenul Va oferim spre lectura povestirea “Albina si paianjenul” culeasa de George Cosbuc. Era odata o femeie care avea doi copii: un baiat si o fata. Copiii...

Vacanta de vara la bunici

Vacanta de vara la bunici

Vacanta de vara la bunici Cum poti sa uiti de plaiul natal, de iubitul pamant, de viata la tara, de vacanta de vara petrecuta la bunici? Sa...

Legenda frunzei de toamna

Legenda frunzei de toamna A fost odata, tare demult un imparat batran care avea numerosi slujitori voinici ca ursul si tari ca piatra. Acestia isi asumau raspunderea asupra unor sute de...

As vrea

As vrea

As vrea Va oferim spre lectura versurile poeziei “As vrea …”. As vrea sa umplu lumea cu flori Sa dau vazduhului culori, Culori de viata, bucurie, pace Si toti copiii sa se joace.

Cozonacul oferit cadou celei m…

Cozonacul oferit cadou celei mai bune dintre vietuitoarele padurii

Cozonacul oferit cadou celei mai bune dintre vietuitoarele padurii Va oferim spre lectura povestirea “Cozonacul” scrisa de Anatoli Lelievr. Traducerea a fost realizata din limba sarba de catre A. P. Mandrea,...