Despre alimentatie sanatoasa, vitamine si substante active
Vitamina este acel “aliment complementar sau suplimentar care ia parte la secretul vietii”. Alaturi de minerale, vitaminele – substante organice naturale – sunt componente esentiale ale dietei in vederea unei cresteri normale, sanatoase si armonioase a organismului nostru. Acesta are nevoie de cantitati destul de mici de vitamine, pe care nu le poate sintetiza pe masura nevoilor sale. De aceea, organismul le primeste din mediul ambiant prin intermediul unei diete zilnice echilibrate.
Cuvantul “vitamina” dateaza din anul 1912, cand chimistul polonez Cazimir Funk a denumit astfel o substanta cristalina izolata din tarate de orez, care avea azot si reactie alcalina, reusind sa vindece polinevrita porumbeilor.
Alimentele indeplinesc doua roluri furnizeaza energie, care asigura functionarea «masinii» omenesti si furnizeaza materie pentru intretinerea si regenerarea “pieselor” care alcatuiesc organismul.
Cand sunt digerate in organism, alimentele furnizeaza energie, respectiv calorii. De exemplu, in stare de repaus total, un adult degaja in 24 de ore o cantitate de caldura care ar putea incalzi 3 tone de apa la 1°C sau ar putea aduce apa din doua galeti la temperatura de fierbere, adica 100°C. intretinerea si regenerarea «pieselor» insa sunt asigurate, in principal, de catre proteine, minerale si vitamine, ce-i drept, intr-o mai mica masura.
Interesant insa este ca anumite elemente ne ajuta sa asimilam mai usor cunostintele, sa fim mai rezistenti la munca, sa gandim mult mai clar si mai repede, sa ne concentram la maximum, sa fim mai inventivi si mai creativi. Intr-un cuvant, sa fim performanti.
Puterea substantelor active
De obicei, spre primavara simtim o neplacuta «oboseala», o astenie de tip special, care s-ar datora carentelor vitaminice din grupul C, P si K, sarurilor de potasiu, magneziu, fier, etc. Cum se manifesta? Cu o serie de tulburari, ca oboseala fizica si intelectuala, diminuarea rezistentei la imbolnavirile provocate de raceala. Se manifesta cu greturi, cu contracturi dureroase ale muschilor scheletici, asa-numitii «carcei».
Acum este momentul ideal pentru a urma o cura de vitamine si sa ne punem repede pe picioare. Se impune o alimentatie sanatoasa si rationala. Adica, pe langa carne, lapte, oua, branzeturi, produse cerealiere, dulciuri, etc., hrana noastra trebuie zilnic, indiferent de anotimp, alimente foarte variate, cat mai bogate in saruri minerale si vitamine, cum sunt legumele, verdeturile, fructele, in special sub forma de cruditati. Incarcati-va bateriile cu vitamine.
Ceea ce mancam si mai ales cat mancam ne influenteaza decisiv starea de spirit cotidiana, felul in care aratam.
Unele cercetari de laborator au demonstrat ca soarecele detine aptitudinea remarcabila de a alege din alimente cantitatile de proteine, vitamine, saruri minerale necesare intretinerii organismului. Cand dispune de o cantitate de hrana, cosnumul sau zilnic ramane aproape constant. Daca intr-o zi mananca mai mult, a doua zi reduce consumul, mentinandu-si greutatea. Un lucru extraordinar, demn de invidiat!
Omul nu dispune de un asemenea sistem automat de reglare. Dupa o masa copioasa, din cauza surplusului de calorii acumulat, desi ar trebui sa tina post, n-o face. In schimb, se ingrasa.
Aflati care este necesarul zilnic de vitamine pentru copii si parinti.
- 26/02/2014 16:42 - Grupa de sange si personalitatea
- 16/02/2014 16:44 - Moduri de a manca si moduri de a fi ca personalitate
- 09/02/2014 23:00 - Electrocutarea protectie si masuri de prim ajutor
- 08/02/2014 20:35 - Apa o dimensiune si un aspect esential pentru sanatate
- 02/02/2014 21:56 - Sfaturi si reguli care va feresc de infectii respiratorii
- 01/01/2014 18:28 - Scapa de kilogramele in plus acumulate de sarbatori
- 02/12/2013 00:04 - Spirulina
- 22/11/2013 14:07 - Visul este ca si somnul un fenomen natural
- 22/11/2013 01:41 - Visul si viata noastra nocturna
- 15/11/2013 14:15 - Alimente sanatoase si necesare pentru dieta de iarna