Univers de copil

A+ R A-


Despre adolescenta si adolescenti

adolescentaDezvoltarea omului este un proces care dureaza toata viata si cuprinde modificari fizice, comportamentale, cognitive si emotionale. Cuvantul adolescenta vine din cuvantul latinesc adolescere, care inseamna a creste.

Adolescenta poate fi definita ca perioada de tranzitie de la copilarie la varsta de adult tanar. Adolescenta incepe la pubertate (la 11-13 ani la fete si 13-15 ani la baieti) si este insotita de importante transformari pe toate planurile: biologic, psihologic si social.

Acest subiect este unul extrem de discutat de psihopedagogi si controversat. Unii considera adolescenta o “varsta ingrata” altii “varsta de aur”, pentru unii este “varsta anxietatii, insatisfactiei, nesigurantei, cizelor” iar pentru altii “varsta marilor elanuri”. Diversitatea de opinii deriva din complexitatea transformarilor care au loc in aceasta etapa din viata unui om.

Adolescenta este o perioada deosebit de importanta in dezvoltarea fiecaruia dintre noi, este o etapa cu numeroase si profunde schimbari la nivel biologic, fizic, psihic, moral, in care dispar trasaturile copilariei si se cimenteaza formarea particularitatilor complexe ale fiecarui persoane in parte.

Pe plan biologic, organismul tanarului trece printr-o serie de transformari care il conduc spre adoptarea unei conformatii apropiate cu cea a adultilor.

Pe plan psihologic, transformarile sunt extrem de rapide si de spectaculoase si conduc spre generarea de noi conduite si modalitati de relationare cu cei din jur. Aceasta perioada poate fi una extrem de tensionata, cu multe framanteri interne, cu adoptarea unei atitudini uneori nonconformiste.

Adolescentul va trece prin trei stadii de dezvoltare: adolescenta timpurie, mijlocie si tarzie. Adolescenta incepe cu pubertatea si se termina cu maturitatea (stadiul de adult). Se caracterizeaza printr-un proces de transformare si dezvoltarea fizica generala (inaltime, greutate, proportii) si mai ales prin cresterea si maturatia organelor genitale. Se dezvolta intelectual si-si alcatuieste un sistem propriu de valori sociale si civice in raport cu care adolescentul stabileste noi relatii cu semenii de ambele sexe, isi organizeaza si-si consolideaza o independenta emotionala fata de parinti si alti adulti.

Adolescenta cuprinde doua faze:

1. Adolescenta timpurie cuprinsa intre varsta de 10-11/13-14 ani, este perioada unor profunde transformari la nivel biologic si psihic (se mai numeste preadolescenta sau pubertate). Aspectul fizic se caracterizeaza uneori prin lipsa de armonie, mainile sunt mai lungi decat trunchiul, nasul poate fi disproportionat in raport cu fata, conformatia pare a fi aceea a unui “om desirat”. Se constata o schimbare si in modul de comportament al copilului, acesta devine mai critic si nu mai suporta autoritatea parintilor. Se dezvolta si constiinta de sine, tanarul incepe sa se descopere mai bine pe sine.

2. Adolescenta propriu-zisa, cuprinde perioada anilor 13-14/17-18 ani si se caracterizeaza prin echilibrarea si clarificarea conceptiilor despre sine, lume si viata, a laturii cognitive, afective si volitionale a personalitatii.

Caracteristicile cele mai importante ale adolescentei sunt:

a. Dezvoltarea constiintei de sine

Perioada adolescentei se manifesta prin autoreflectare, prin descoperirea constiintei de sine, a faptului ca existenta proprie se deosebeste de a celorlalti oameni. Adolescentul incepe sa se descopere, sa se cunoasca, sa se autoevalueze in raport cu realizarile si capacitatile sale si ale altora. El trebuie sa-si raspunda acum la intrebarea “Cine sunt eu?” (ca raportare la sine cat si ca raportare la societate). Este momentul proiectiei idealului in viitor (cum isi vede viitorul, ce profesie isi va alege) dar si al actiunii (caracteristica foarte importanta a adolescentului este puternicul impuls catre actiune). Dispar dorintele vagi si apar telurile bine conturate si fundamentate.

b. Afirmarea propriei personalitati

Fiecare adolescent este unic, dorinta de originalitate este o caracteristica a adolescentei. Fiecare adolescent doreste sa atraga atentia asupra sa, se considera un fel de “centru al universului” in jurul caruia trebuie sa se petreaca evenimentele. Uneori isi supraevalueaza puterile, se considera superior celor din jur, aspect ce deriva dintr-o insuficienta cunoastere de sine.

Adolescentii pun mare importanta pe aspectul exterior, isi doresc sa arate cat mai bine din punct de vedere fizic si sa fie imbracati cat mai original.

Limbajul colorat” caracterizeaza si el aceasta perioada, utilizarea unor neologisme si arhaisme ii fac sa se simta mai speciali, unii isi aleg cu mare grija cuvintele si utilizeaza din abundenta citate si expresii celebre. Si “limbajul codat sau codat” ii fac sa se simta mai deosebiti. De obicei acest “limbaj codat” are loc in cercuri restranse. Derapajele care pot sa apara in acest context sunt greu de combatut si necesita eforturi educative prelungite. Atasamentul de grup este unul foarte puternic de aceea in acesta perioada este indicat sa monitorizam foarte bine care este grupul lui de prieteni.

Spiritul de contradictie este si el foarte prezent, in special in “dialogul” cu adultii.

c. Integrarea sociala

Adolescentul incepe sa se integreze din ce in ce mai constient si mai activ in grupul caruia ii apartine (clasa, scoala, comunitate). Devine din ce in ce mai obiectiv in judecatile sale, aprecierile fiind facute in functie de “invataturile” pe care si le-a insusit. In aceasta perioada, adolescentii au nevoie de o consiliere si o indrumare discreta, trebuie sprijiniti sa-si formuleze idealul de viata, sa-si perfectioneze judecatile morale si sa-si ridice nivelul constiintei si al conduitei morale.

Ca si concluzie, putem spune ca adolescenta este perioada cea mai furtunoasa, mai frumoasa si mai nebuneasca din viata unui om, iar noi cei din jurul adolescentilor trebuie sa-i sprijinim si sa le fim aproape in aceasta perioada.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Conjunctivita si metode de evi…

Conjunctivita si metode de evitare

Conjunctivita si metode de evitare Conjuctivita este o afectiune inflamatorie a membranei conjuctive ce captuseste globul ocular si pleoapele. Natura acestei afectiuni e variata: bacteriana, virala, alergica, iritanta, adesea datorata unui...

Hrana cea de toate zilele gust…

Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasa

Hrana cea de toate zilele - gustoasa si satioasa Pentru o buna digestie si asimilare a hranei, e important sa acordati mare atentie stilului alimentar. Adoptati un stil sanatos si echilibrat...

O aventura in tara viselor

O aventura in tara viselor

O aventura in tara viselor Va oferim spre lectura povestea “O aventura in tara viselor” scrisa de Adrian Mantulescu. Trebuie sa stiti ca Tara viselor e o tara ca toate tarile, numai...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna februarie 2015

Horoscopul dragostei pentru luna februarie 2015    Afla horoscopul dragostei pentru luna februarie 2015 pentru toate zodiile. Afla ce va prezic astrele pe plan sentimental. Citeste si articolul Horoscop februarie 2015 pentru...

Manastirea Cozia descriere lit…

Manastirea Cozia descriere literara

Manastirea Cozia - descriere literara Urmam o cotitura a Oltului si, dupa un scurt pe sosea, Cozia se arata, cu cele trei turnuri ale sale si zidul alb, dres...