Univers de copil

A+ R A-


Cum se masoara corect temperatura la copii

Cum se masoara corect temperatura la copiiCand copilul dvs. nu se simte bine, ar fi bine sa fiti vigilenti si sa-i luati febra de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara. Exista mai multe optiuni pentru a putea masura corect temperatura la copii: termometre cu mercur (termometre de sticla), termometre digitale, termometre timpanice (termometre pentru urechi), termometre oral tip suzeta si axiale instantanee (benzi aplicative). Metodele de luare a temperaturii sunt: rectal, oral, la frunte, timpanic si axial.

Metoda corecta se alege in functie de varsta copilului. De la nastere si pana la 2 ani puteti lua temperatura rectal la prima alegere, axilar la a doua alegere. Intre 2-5 ani puteti masura temperatura copilului rectal la prima alegere, axial, la frunte sau timpanic la a doua alegere. Dupa 5 ani, masurarea temperaturii se poate face oral, la frunte, axial sau timpanic, in functie de metoda de colaborare cu copilul dvs.

Metoda rectala este standard si medicii o prefera, considerand-o cea mai corecta. Daca folositi un termometru cu mercur, scuturati-l de cateva ori pana cand coloana de mercur coboara sub 37° C si apoi ungeti capatul cu putina crema.

Cea mai buna metoda si cea mai preferata este cea de a pune termometrul in axila (sub brat / subsuoara), ceea ce da o temperatura cu aproximativ 1° C mai scazuta decat cea adevarata, masurata rectal. Nu puneti niciodata un termometru cu mercur in gura copilului deoarece il poate sparge usor. Termometrul digital nu poate fi spart, astfel incat poate fi pus cu grija in gura unui  copil mic. Dar, daca nu il tine corect sub limba, puneti-l in axila, la fel ca pe cel cu mercur. Banda indicatoare de febra este evident cea mai usoara modalitate de luare a temperaturii, dar valorile afisate au mai putin acuratete decat in cazul unui termometru.

Daca utilizati termometrul cu mercur trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

·        Asezati copilul pe genunchii dvs. si ridicati-i bratul, dupa care introduceti rezervorul termometrului in axila.

·        Lasati in jos bratul copilului si aplicati-l pe torace. Lasati termometrul in aceasta pozitie, mentineti-l ferm in aceasta pozitie, pe durata indicata, aproximativ trei minute.

·        Scoateti termometrul si intoarceti-l pana ce vedeti coloana cu mercur in apropierea scalei gradate. Numarul aflat in dreptul capatului coloanei indica valoarea temperaturii. Dupa cum am prezentat intr-un alt articol si dupa cum bine stiti, orice valoare ce depaseste 37° C este considerata crescuta. Spalati apoi termometrul in apa rece, dupa care il uscati.

Daca utilizati termometrul digital trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

·        E destul de simplu de folosit termometrul digital, se apasa doar butonul de pornire, dupa care se introduce circa 2.5 cm in funduletul copilului si se tine acolo timp de 3-5 minute sau pana se aud beepurile. Numarul afisat la nivelul ferestrei indica temperatura copilului.

·        De asemenea, daca utilizati termometrul digital trebuie sa il porniti si sa il rugati pe copil sa caste gura. Ar fi bine sa puneti varful termometrului sub limba si sa il rugati pe copil sa inchida gura. Asteptati trei minute, dupa care il puteti scoate si puteti citi temperatura copilului. Daca valoarea depaseste valoarea de 37.5° C are febra. La final spalati termometrul cu apa rece si uscati-l.

Daca utilizati benzi indicatoare de temperatura, tineti minte ca trebuie sa tineti banda apasata pe fruntea copilului circa 15 secunde. Ultima zona care se aprinde indica temperatura copilului. Orice valoare mai mare de 37.5° C inseamna febra.

Daca folositi termometrul pentru masurarea temperaturii timpanului (urechii) trebuie sa asigurati inchiderea completa a canalului urechii. Daca culcati copilul pe o parte, pe o suprafata calda, trebuie sa asteptati cinci minute inainte de a masura temperatura. In acest fel veti preveni retinerea caldurii in interiorul urechii. De asemenea, tineti minte ca nu se ia temperatura imediat ce copului dvs. a sosit de afara, unde a fost frig.

Daca optati pentru alta metoda trebuie ca valoarea masurata sa fie ajustata si comparata cu cea rectala. Temperatura normala medie a copilului poate sa fie intre 36.1° C - 37.7° C. E cazul sa va alarmati atunci cand copilul dvs. mai mic de 6 luni are febra usoara, respectiv 37.8° C sau cand un copil mai mare de 6 luni are o temperatura de peste 38.8° C (masurata rectal).

Cum sarbatorim nasterea Domnul…

Cum sarbatorim nasterea Domnului de Craciun imagini si culoare

Cum sarbatorim nasterea Domnului de Craciun imagini si culoare Va prezentam cateva imagini sugestive ce ilustreaza Nasterea Domnului Iisus Hristos de Craciun. Din cele mai vechi timpuri, sarbatoarea Nasterii Domnului este...

Mihai Eminescu si poezia sa

Mihai Eminescu si poezia sa

Mihai Eminescu si poezia sa Mihai Eminescu este cu adevarat numai in poezia lui, si anume in capodoperele lui lirice. Mihai Eminescu se exprima cu adevarat numai in poezia...

Legenda ghiocelului

Legenda ghiocelului

Legenda ghiocelului Ghiocelul gingas, subtirel la trup, cu clopotelul delicat de un alb pur, a fost ales de catre Zana Primavara sa vesteasca intregii naturi ca domnia Zanei Iarna a luat...

Braila orasul de la Dunare

Braila orasul de la Dunare

Braila - orasul de la Dunare Un evantai se deschide la Dunare acolo unde pe harti e trecut orasul Braila. Strazile orasului nasc din apa marelui fluviu si tot...

Mediul familial si sanatatea I

Mediul familial si sanatatea I

Mediul familial si sanatatea I Daca individul luat separat poate fi identificat din anumite puncte de vedere cu un autentic atom al organismului social, familia poate fi si ea identificata, la...