Cum sa inveti mai repede si mai bine
Vrei sa inveti mai bine, vrei sa ai rezultate mai bune la scoala, dar nu stii ce anume ar trebui sa faci. Hai sa incercam impreuna sa gasim raspunsul!
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa afli de ce depind rezultatele tale la invatatura. Ce le influenteaza? Faptul ca nu esti atent in clasa? Sau nu ai o memorie foarte buna? Nu te atrage un anume obiect? Poate obosesti repede? Stiu, nu este tocmai simplu de aflat, dar daca nu reusesti singur, roaga-i pe cei in care ai incredere - parinti, bunici, cadre didactice - sa-ti dea mana de ajutor.
Acum, cunoscandu-ti punctul slab va trebui sa procedezi ca un destroinic mecanism auto: stii care piesa creeaza necazuri, repar-o sau schimb-o! Bine, bine, vei zice, dar ce ma fac daca uit usor si nu am tinere de minte!? O piesa pentru automobil gasesc la magazin, dar o alta memorie? Unde pot sa gasesc eu alta, mai buna? Intr-adevar, nimeni nu-ti poate da o memorie noua, de schimb, desi poate in viitor si acest lucru va fi realizat prin modificarea unor reactii biochimice din creier. Si atunci? Ei bine, ceea ce iti ramane de facut este sa incerci a-ti imbunatati propriile performante in acest domeniu. Cum?
Secretul memoriei bune consta intr-o mai mare concentrare a atentiei. Cel mai simplu exercitiu de imbunatatire este sa incerci - doar 10-15 minute, nu mai mult - sa urmaresti cu foarte, foarte mare atentie explicatiile invatatoarei/profesorului la o materie care nu-ti place sau la o materie la care nu ai note mari. Da, asa este: trebuie sa te concentrezi la o materie care nu te atrage! Este greu? Daca vrei, poti urmari scurgerea timpului cu ajutorul ceasului. Ajuns acasa incearca sa-ti amintesti exact, dar cat mai exact, tot ce s-a petrecut in acele minute: ce v-as spune invatatoarea/profesorului, ce desene a facut. Sa stii, la inceput iti va fi greu, apoi - din ce in ce mai usor. Ai sa te miri singur ce putere de concentrare a atentiei vei dobandi si cum ai sa obtii note tot mai mari. Nu uita, exercitiul trebuie repetat cel putin o luna: concentreaza-te doar asupra lectiei! Straduieste-te sa nu raspunzi colegului de banca si nici sa auzi soaptele celorlalti! Ai sa poti? Sunt sigur ca vei reusi?
O buna memorie depinde si de deplina intelegere a celor invatate! Cauta deci sa pricepi sensul notiunilor, a definitiilor. Daca nu intelegi, intreaba! Lamureste-ti toate cuvintele si expresiile noi: de mare ajutor iti vor fi dictionarele si enciclopediile. Obisnuieste-te sa le folosesti!
Mai vrei si alte recomandari? Iata-le!
In timp ce iti pregatesti lectiile este foarte bine sa faci din cand in cand scurte pauze, iar inainte de a trece la o alta materie - o pauza ceva mai lunga: 10 minute.
O lectie mai grea se pregateste, atentie, cu doua zile mai inainte! Dar daca acea lectie este pentru a doua zi? Atunci ea va fi pregatita putin altfel, adica in doua etape: o inveti bine inaintea tuturor celorlalte - cand esti odihnit, iar la sfarsitul temelor o mai poti repeta o data. Si inca ceva: repetarea cu voce tare ajuta mult la retinerea celor invatate.
Vrei sa inveti mai bine, vrei sa ai rezultate mai bune la scoala? Nu stii ce anume ar trebui sa faci? Cu rabdare, spunand acele lucruri cuiva, comunicand, se poate gasi o solutie.
- 23/03/2014 01:30 - Homeopatia intre utilitate si mister
- 22/03/2014 01:42 - Fata omului oglinda gandurilor
- 15/03/2014 16:00 - Consumul de oua si avantaje ale oualor fierte
- 13/03/2014 19:56 - Dependenta de internet
- 12/03/2014 23:43 - Fii un consumator informat si nu uita drepturile consumatorului
- 01/03/2014 00:37 - Despre zambet si ras
- 26/02/2014 16:42 - Grupa de sange si personalitatea
- 16/02/2014 16:44 - Moduri de a manca si moduri de a fi ca personalitate
- 09/02/2014 23:00 - Electrocutarea protectie si masuri de prim ajutor
- 08/02/2014 20:35 - Apa o dimensiune si un aspect esential pentru sanatate