Univers de copil

A+ R A-


Colindele - obiceiuri de Craciun

Colindele obiceiuri de CraciunIntre datinile si obiceiurile de Craciun, locul prim il tine modul in care invata copiii si tinerii colindele, textul si melodia lor.

Patruzeci de zile se pregateste crestinul “cu post si cu rugaciuni, cu mai multe inchinaciuni”, ca sa poata primi cu vrednicie pe oaspetele ceresc. Tinerimea e insa tot vesela. Ea si in post isi afla petrecerea, dar o petrecere demna si pioasa: invata colinde, cu care sa intampine pe Hristos pe pamant. In scopul acesta, junii se afuna seara la o gazda. Acolo, un fecior mai istet, poate si un barbat, care stie mai bine colidnele, recita din memorie textul coindeor, cum le-a invatat si el de la altul sia cesta iarasi de la atul, si cum s-a pastrat aceasta mostenire, ramasa din mosi si stramosi. Unul canta inainte si ceilalti dupa el, pana le invata. Ei stiu ca fac ceea ce au facut si parintii lor. Ar fi rusinos sa fie uitate colindele care le-au auzit in copilarie rasunand sub ferestile caselor si la usi. Ar fi o dovada de slabiciune si decadenta pentru juni, ca ei sa nu colinde de Craciun, cum au colindat naintasii lor. “Asa ne-am pomenit si asa-i legea din batrani”, isi zic unii. Cum ar fi Craciun fara colinde? Ar fi pacat. Cel ce le-ar parasi, ar fi un Iuda sau orice alta, numai nu roman, crestin adevarat. Asa-i convingerea poporului roman care se leaga mortis de cultul extern, de ceremonii. Acestea, inainte de toate, si facute dupa un tipic traditional, “cum ne-am pomenit!”

De multe ori merge greu invatatura, pentru ca textul este asa de vechi, incat in unele locuri nu-l mai inteleg. Atunci zic vorbe neintelese, dar de schimbat totusi nu schimba nimic in text. Chiar prin vechimea lor, colindele au un aer de sfintenie misterioasa. De aceea orice schimbare in colinde ar fi indentica cu o profanare! Doamne apara!

Asa invata junii a colinda. Colindatul junilor se mai pastreza doar la sat.

Pana la miezul noptii feciorii insotiti de lautari ori de fluierasi petrec la gazda lor. Dupa miezul noptii pornesc la colindat sub conducerea unui vatav, care cere permisiunea gazdelor ca sa colinde feciorii satului. Toti e dau voie sa colinde la fereastra, ba unde-s fete la casa, ii primesc si in casa, unde canta colinda, apoi invart putin fata la joc. Multumesc, ureaza, si se duc mai departe pe rand. Inceputul il fac de la popa, cu a carui binecuvantare pleaca la biraul satului (primarul) si la alti oameni mai de cinste. In comunele mari feciorii se impart in mai multe cete. Primarul desemneaza partile satului pentru fiecare ceata, ca sa nu se intample dezordine. Cetele de colindatori se impart apoi in cate doua grupe. Astfel, canta alternand, schimbandu-se cu randul, asa ca grupul I incepe si canta o pereche de versuri, ori numai un vers si refrenul (invocatia), iar grupul II continua repetand mai intai versul din urma si mai adauga unul. Asa urmeaza pana la capat. Strofa ultima sau ultimele doua versuri le canta impreuna ambele grupe.

Colindele feciorilor sunt religioase in cea mai mare pate. Dar stiu feciorii si colinde lumesti (balade etc.) ori sociale (ode, madrigale, etc.) si le canta potrivit dupa imprejurarile gazdei la care colinda si dupa starea lui sociala. De asemenea, au colinde potrivite pentru primar, pentru popa, vataf, dar si pentru gazda unde este feciori junisan sau junel, pentru gazda cu fata de maritat, cu fecior de insurat ori cu copil de botezat. Tot dupa aceste imprejurari sociale si familiare potriveste vorinicul si multumita sau urarea.

Copiii invata colindele seara din spusa parintilor, cum invata ruganciunile in poala mamei. Colindele copiilor sunt religioase. Uneori parintii sau batranii fac haz spunadu-le parodia:

Colindita cu codita,

Leaga baba de portita,

Si-o bate cu maiu,

Sa-i crape ranza,

Sa manance branza.

Ori drept urare:

Da-mi covrigu, ca mi-i frigu,

Da-mi colacu, ca mi-i dragu!

Copiii de scoala invata colidne si de la dascali. In trecut, acestia colindau in seara de Ajun cu icoana Nasterii, umbland doi cate doi. Pe alocuri se obisnuieste si acum.

Iata cateva colinde:

Am plecat sa colindam

Astazi s-a nascut Hristos

Cantare de Craciun la nasterea lui Hristos

Colindul crailor de la Rasarit

Colindul Maicii Domnului

Colindul nasterii lui Iisus Hristos

Colindul Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos

Colinda veche romaneasca

Deschide usa crestine

In gradina Raiului

Maria se preumbla

Steaua sus rasare


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

A saptea luna de sarcina

A saptea luna de sarcina

A saptea luna de sarcina   Esti in luna a saptea de sarcina si debutul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Te apropii de finalul sarcinii, iar sentimentele parca te napadesc. Esti...

Despre sinceritate si prieteni…

Despre sinceritate si prietenie

Despre sinceritate si prietenie Se spune ca a fi sincer inseamna a nu ascunde nimic celuilalt, a te deschide tot. Este exact, dar criteriul acestei sinceritati il are intotdeauna celalalt, nu...

Felicitari animate cu lavanda

Felicitari animate cu lavanda

Felicitari animate cu lavanda   Lavanda, o floare minunata, cu un parfum specific care te duce cu gandul la vacanta si relaxare te bucura cu frumusetea ei. Lavanda sau levantica mai este...

Primavara George Toparceanu

Primavara George Toparceanu

Primăvara - George Topârceanu   Cântecul „Primăvara” după versurile marelui poet George Topârceanu şi varianta audio interpretată de trupa Mondial.   După-atâta frig şi ceaţăIar s-arată soarele.De-acum nu ne mai îngheaţăNasul şi picioarele!

Tratamente naturiste cu plante…

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera E

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera E Numeroase afectiuni si boli pot fi tratate cu ajutorul plantelor medicinale. In cele ce urmeaza...