Clasificarea vaccinurilor
Vaccinurile sunt preparate biologice dotate cu proprietăţi antigenice, care declanşează apariţia răspunsului imun la organismele supuse vaccinării. În principiu, vaccinurile, indiferent de strategia pe care se bazează în combaterea efectelor agentului patogen, urmăresc obţinerea unui răspuns imun la nivelul organismului, prin producere de anticorpi specifici.
Protecţia imunologică se instalează după interval de timp variabil de la inoculare (săptămâni, luni), în funcţie de vaccin, şi oferă o protecţie de lungă durată (ani). În majoritatea cazurilor, infecţia virală oferă protecţie împotriva unor infecţii ulterioare.
Clasificarea vaccinurilor se realizează în funcţie de:
Mecanismul de acţiune
Vaccinuri care acţionează prin activarea mecanismelor imunităţii umorale (producerea activă de anticorpi specifici de către organismul vaccinat). Din această categorie fac parte majoritatea vaccinurilor.
Vaccinuri care acţionează prin activarea mecanismelor imunităţii celulare: vaccinul BCG (împotriva tuberculozei).
Conţinutul biologic
Vaccinuri care conţin microorganisme vii atenuate.
Vaccinuri care conţin microorganisme inactivate.
Vaccinuri care conţin componente microbiene purificate, proteice sau polizaharidice conjugate proteic.
Vaccinuri care conţin proteine recombinate.
Vaccinuri care conţin anatoxine.
Modul de administrare a vaccinurilor
Vaccinuri injectabile:
§ Administrate intramuscular - calea intramusculară este preferată pentru vaccinurile omorâte, inactivate şi pentru vaccinurile sub-unitare. Injecţiile sunt de obicei administrate în muşchiul anterolateral al coapsei la nou-născuţi, muşchiul deltoid al braţului la copiii cu vârsta peste 1 an si adulti. Vaccinurile nu trebuie injectate în muşchiul fesier deoarece pot rămâne în ţesutul adipos, care le reduce capacitatea de a produce un răspuns imun.
§ Administrate subcutanat - calea subcutanată este preferată pentru majoritatea vaccinurilor virale vii-atenuate.
§ Administrate intradermic - cum este cazul vaccinului anti-tuberculoză BCG.
Vaccinuri orale - vaccinurile pentru rotavirus.
Vaccinuri intranazale preferate pentru unele afecţiuni respiratorii. În prezent este disponibil un vaccin anti-gripal cu administrare intranazală.
Gradul de obligativitate
Vaccinuri obligatorii - în prezent toate ţările şi-au elaborat propriile scheme naţionale de vaccinare împotriva bolilor infecţioase. O mare parte din vaccinurile obligatorii sunt făcute gratuit.
Vaccinuri opţionale - făcute de regulă contra-cost.