Univers de copil

A+ R A-


Cine a facut unirea de la 24 ianuarie?

unirea de la 24 ianuarie 1859Vorbim despre unirea de la 24 ianuarie 1859, mai exact “Mica Unire”, Unirea Principatelor Romane. In mod evident, aceasta zi a ramas in istoria romanilor, constituind primul pas spre ROMANIA.

“Cine a facut unirea de la 24 ianuarie 1859?”

Au facut-o membrii partidului national din Moldova, care au renuntat la candidaturile lor si s-au invoit sa aleaga pe Alexandru Cuza.

Au facut-o deputatii adunarii elective din Bucuresti, care au ascultat acele celebre cuvinte ale lui Vasile Boerescu: «Pentru ce ne numim noi si voi? Doar nu suntem toti romani? De ce sa nu ne zicem noi romani?»

Ei, in acele momente cand candidatura la domnie a lui Bibescu sau a lui Stirbei era sa reuseasca, fiindca acestia intrebuintau toate mijloacele, si-au uitat ambitiile si urile personale si, cu un moment mai inainte, erau divizati in doua, indata au votat in unanimitate pe Alexandru Cuza, Domnul Moldovei.

Inca nu se sfarsire cuvantul lui Boerescu si lacrimile curgeau din aproape toti ochii. Printul Dimitrie Ghica – care in ajun a facut aceasta propunere intre amici – s-a sculat si a zic inspirat, cu siroaie de lacrimi: „Aceasta ideea imi veni, fratilor, in acel moment critic de ieri cand poporul cu ostirea erau la asa putina distanta, cand un sange de frati era aproape sa se verse. Sa ne dam mana, sa fim frati si sa nu mai tragem asupra-ne blestemele posterioritatii.”

Negresit ca puterile europene, care nu s-au gandit la asa ceva, au ramas surprinse. Au discutat mult, dar au fost nevoite sa plece in fata faptului implinit.

Astfel, Europa a aprobat actul de la 24 ianuarie 1859 si maretul fapt dorit de generatii – Unirea Principatelor Romane. Merita sa sarbatorim, an de an, aceasta zi mareata, cand s-a infaptuit unirea.

In visurile mele, inforit se arata viitorul Romaniei. Suntem milioane de romani raspaltiti ... Ce ne lipsea ca sa ajungem un neam tare? Unirea, numai Unirea ... Sa traiasca Unirea tuturor Romanilor!” sunt cuvinte rostite de patriotul Costache Negri cu vreo 10 ani inainte de 1859.

Ca sa-si realizeze – cel putin in parte – visul cel inflorit, a luptat alaturi de toti barbatii generatiei sale, au trecut prin numeroase nevoi, au dat dovezi de dezinteresare, de staruinta, de energie. Au luptat ca sa ne lase noua o patrie mare si intarita.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Fata omului oglinda gandurilor

Fata omului oglinda gandurilor

Fata omului - oglinda gandurilor Simpatia si antipatia raman totusi canalele de comunicare secrete intre oameni, alcatuind totusi reteaua relatiilor interumane. Noi ne referim la modalitatile prin care simpatia si antipatia...

Increderea in Dumnezeu

Increderea in Dumnezeu

Increderea in Dumnezeu Un om batran si cinstit, pe nume Toma, avea obiceiul ca seara sa cheme pe micii sai nepoti si sa le povesteasca istorioare placute si folositoare...

Toamna Demostene Botez

Toamna Demostene Botez

Toamna - Demostene Botez   Toţi acei ce-ntreaga varăAu lucrat din zori în seară,Toamna au roade bogateAu şi fructe, şi bucate,

Joc cu degete

Joc cu degete

Joc cu degete Va oferim spre lectura poezia “Joc cu degete” scrisa de George Alboiu. Degetele mele Au trecut Pe stele.

Felicitari pentru copii de 1 I…

Felicitari pentru copii de 1 Iunie Ziua Copilului

 Felicitari pentru copii de 1 Iunie - Ziua Copilului E 1 Iunie! E Ziua Copilului! Sa ne bucuram si sa oferim copiilor nostri tot ceea ce ei isi doresc: iubire si...