Univers de copil

A+ R A-


Chihlimbar

Piatra Soarelui este supranumele binemeritat care i s-a dat chihlimbarului pentru frumusetea delicata reflectata in peste 250 de nuante, a infatisarii sale, de culoare galbena sau bruna, mai rar roscata sau verzuie. Chihlimbarul este considerat ca fiind o piatra pretioasa, varsta chihlimbarului fiind apreciata la aproximativ 260 milioane de ani (cel mai vechi).

Materialul acesta usor, transparent sau translucid, folosit mai ales la confectionarea unor obiecte de podoaba foarte variate si pretuite, este o rasina fosila. Provine de la numeroase specii de pin. Are proprietatea de a arde, a se dizolva in solventi organici si de a se electriza prin frecare.

In chihlimbar pot fi gasite adesea insecte din timpuri stravechi, foarte bine conservate. Prezenta lor sporeste farmecul si valoarea artistica a obiectelor produse din aceste bucati de chihlimbar.

Cel mai mare zacamant de chihlimbar din Europa se gaseste in Spania, in Pestera El Soplao, din Cantabria si care dateaza de acum 110 milioane de ani.

In tara noastra chihlimbarul s-a gasit, in depozite paleogene, indeosebi in zona vaii Buzaului, unde era exploatat, prelucrat artistic de mesteri locali si unde i s-a dedicat chiar un muzeu. Exploatarea de chihlimbar a fost deschisa in satul Colti, Buzau. Varietatile romanesti de chihlimbar sunt cunoscute si sub numele de Romanit sau Moldavit.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezii de toamna de George Cos…

Poezii de toamna de George Cosbuc

Poezii de toamna de George Cosbuc   Zile de toamna Ieri vedeam pe lunca flori ... Mandri fluturi zburatori, Si vedeam zburand albine. Ieri era si cald si bine.

Ghicitori despre sarpe

Ghicitori despre sarpe

Ghicitori despre şarpe   Află câteva ghicitori despre şarpe.

Curiozitati si recorduri ale m…

Curiozitati si recorduri ale melcului

Curiozitati si recorduri ale melcului Cine nu l-a intalnit? Si totusi, cati il cunosc intr-adevar? Fiindca banalul melc are inca multe “secrete” … Sunt cunoscute pana astazi cateva mii de specii de melci!...

Tipuri de vaccinuri

Tipuri de vaccinuri

Tipuri de vaccinuri   Vaccinarea este cea mai importanta metoda de combatere a bolilor infectioase. Vaccinarea este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin.  

Ghicitori despre scoala

Ghicitori despre scoala

Ghicitori despre şcoală   Ghicitori despre şcoală pentru cei mici şi cei mari.   Ne e ca a doua casă Ani la rând ea ne învaţă Să citim, să socotim, Şi de asta o iubim. (Şcoala)