Univers de copil

A+ R A-


Apa - o dimensiune si un aspect esential pentru sanatate

Apa o dimensiune si un aspect esential pentru sanatatePlanetei noastre i se mai spune si Planeta Albastra si nu intamplator, deoarece peste 70% din suprafata planetei este acoperita de apa iar privita din spatiu ea pare albastra. Apa ne-a fost data din abundenta si trebuie sa profitam de ea.

Apa are un rol esential in sanatate prin functiile sale in organism. Apa poate fi cel mai bun medicament si cel mai ieftin in tratarea unor boli, precum si un mijloc eficient in prevenirea altor boli. Dar, pentru a beneficia de efectele apei, trebuie sa respectam cateva reguli:

·        In timpul mesei nu se bea apa. Apa ingreuneaza digestia prin faptul ca dilueaza sucul gastric. Astfel, mancarea stagneaza in stomac si se altereaza.

·        Se bea apa intre mese, cu o jumatate de ora inainte si dupa masa.

·        Apa trebuie sa fie bauta in cantitati mici si dese, nu in cantitati mari si dintr-o data.

·        Sa nu fie prea rece sau prea calda.

·        Sa nu se bea apa inainte de culcare deoarece alunga somnul si il intrerupe.

Asadar, retineti:

Pentru a-si indeplini bine functiile, organismul are nevoie zilnic de minim doi litri de apa.

Cafeaua, ceaiurile si bauturile dulci nu pot inlocui apa. In schimb, ele cresc nevoia de apa.

Daca nu beti suficienta apa pot sa apara: dureri de cap, tulburari digestive, constipatii, pietre la rinichi, infectii, stare generala de slabiciune, etc.

Desigur ca este cunoscut de foarte mult timp si rolul extern al apei, in primul rand in realizarea igienei corporale. Apa poate fi folosita extern, in toate cele trei forme ale ei:

·        solida, sub forma de gheata,

·        lichida, prin dusuri calde si reci si bai,

·        gazoasa, sub forma de bai de abur.

Gheata este folosita in comprese impotriva durerilor de cap, a febrei, invinetirii sau umflaturii in urma unor lovituri puternice, precum si in cazul unor muscaturi de albine.

Baia imbunatateste circulatia sanguina, fortifica organismul, actioneaza in mod binefacator asupra rinichilor si organelor urinare. De asemenea, prin baie muschii devin mai flexibili si se calmeaza nervii.

Dusul rece este foarte revigorant. Acesta inlatura oboseala, da o stare generala de buna dispozitie si fortifica organismul.

Baia de abur poate fi generala sau locala. In apa pot fi introduse si plante medicinale. Aceasta baie ajuta la eliminarea toxinelor din organism. O varianta cunoscuta a baii de abur este inhalatia in tratarea unor deficiente ale cailor respiratorii. Cele mai eficiente sunt inhalatiile cu musetel, eucalipt sau levantica.

Indiferent de modalitatea de folosire a apei sau de forma ei, apa este un bun necesar si va invitam sa o folositi din plin.  

Soldatelul de plumb de Hans Ch…

Soldatelul de plumb de Hans Christian Andersen

Soldăţelul de plumb de Hans Christian Andersen O poveste minunată pentru copii şi în special pentru băieţei: Soldăţelul de plumb de Hans Christian Andersen. Povestea a fost scrisă în 1838. Erau odată...

Tratamente naturiste cu plante…

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera B

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera B Plantele medicinale sunt de mare folos in tratarea diferitelor boli si afectiuni. In cele ce...

Ce e toamna dragi copii

Ce e toamna dragi copii

Ce e toamna, dragi copii? O poezie despre frumusetea toamnei care poate fi foarte usor invatata de catre copii la gradinita sau in clasele primare. Anotimp de bucurii? Asta-i toamna,...

Activitati toamna planse de co…

Activitati toamna planse de colorat

Activităţi toamna - planşe de colorat   Toamna aduce cu sine bucurie, roade bogate, reînceperea şcolii, ploi şi căderea frunzelor. Întreg pământul este îmbrăcat într-o mantie aurie. Haideţi sa dăm culoare toamnei!  

Sanatatea copilului de la A la…

Sanatatea copilului de la A la Z

Sanatatea copilului de la A la Z Perioada de dezvoltare intrauterina (prenatala) cuprinde cele 9 luni de sarcina sau, mai precis, 280 de zile (40 de saptamani) cu variatii de plus/minus...