Univers de copil

A+ R A-


Apa in natura, circuitul apei in natura si utilizarea ei de catre om

 

In natura, apa se afla in continua miscare si transformare: ea trece din stare lichida in stare gazoasa sau solida si din aceste stari din nou in stare lichida.

La caldura Soarelui, apa din rauri, lacuri, mari si oceane se evapora. Vaporii de apa se ridica in aer si formeaza norii, care sunt purtati de vant la diferite inaltimi. Din ei se formeaza ploile. Iarna, cand este foarte frig, apa cade sub forma de zapada.

 

Drumul pe care il dace apa in natura se numeste circuitul apei in natura (denumit uneori si ciclul hidrologic sau ciclul apei). Acesta se desfasoara mereu, fara incetare.

 O parte din apa florilor, din topirea zapezii si a ghetii se scurge la suprafata pamantului prin suvoaiele si torentii care ajung in rauri. O alta parte patrunde in sol si subsol. Din sol, plantele absorb o parte din apa cu substante hranitoare, pe care o folosesc pentru pregatirea hranei. Plantele constituie, la randul lor, hrana unor animale. Apa din plante trece in corpul animalelor.

Cand vietuitoarele mor si putrezesc, apa din corpul lor se intoarce din nou in pamant.

O parte din apa subterana iese la suprafata sub forma de izvoare, care se aduna in paraie, rauri, fluvii si ajunge in mari si oceane.

 

Apa este o bogatie de nepretuit, folositoare omului atat in viata de toate zilele, pentru consum, cat si in industrie, agricultura, transporturi, etc. De asemenea, apa contribuie la fabricarea unor produse (zahar, hartie, conserve de legume, etc.). In agricultura e nevoie de sisteme de irigatii. In acest fel, se obtin recolte bogate chiar si in anii in care nu ad ploi sau zapezi indestulatoare pentru nevoile plantelor.

Omul foloseste apa pentru baut, la prepararea mancarurilor, pentru curatenia corpului, imbracamintei, locuintei, satelor si oraselor.

 

Apele provoaca uneori si pagube. Torentii si ploile mari dezradacineaza copaci, inunda, distrug sosele si unele culturi. Din aceasta cauza, omul trebuie sa previna si sa construiasca diguri si stavile in calea apelor, terase in forma de trepte pentru torenti, care micsoreaza viteza apelor si reduc pagubele. Pe coastele abrupte, omul planteaza pomi, care impiedica distrugerile produse de ape.

Apele curgatoare din zone industriale contin multe reziduuri (resturi) care sunt daunatoare pentru viata. Pentru inlaturarea acestui pericol se folosesc diferite metode de curatire a apelor, care sunt apoi redate circuitului natural sau sunt refolosite.

Sa nu uitam, trebuie sa avem grija mereu sa nu risipim apa. La fel de important este sa pastram curatenia apelor din fantani si a apelor curgatoare si statatoare.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Calatorie in Himalaya

Calatorie in Himalaya

Calatorie in Himalaya In muntii Himalaya din Asia se afla cele mai inalte piscuri ale lumii: 14 varfuri depasesc opt mii de metri, 31 sunt peste sapte mii sase sute...

Imagini colorat 8 Martie

Imagini colorat 8 Martie

Imagini colorat 8 Martie   8 Martie este ziua special dedicata femeilor. Aceasta zi nu poate trece fara a oferi fiecareia dintre ele o floare de primavara, un mesaj din suflet si...

Vreau dorinta autonomia si nev…

Vreau dorinta autonomia si nevoia de afirmare la copii

Vreau ... dorinta, autonomia si nevoia de afirmare la copii Pe parcurs ce copilul creste prin actiunile sale incearca sa obtina din ce in ce mai mult autonomie, independenta (revine ca...

Nume de copii cu litera A si s…

Nume de copii cu litera A si semnificatie

Nume de copii cu litera A si semnificatie   Ce nume va purta copilul tau atunci cand va veni pe lume? Noi iti propunem o lista cu unele dintre cele mai populare...

Oul de Paste mitologie mituri …

Oul de Paste mitologie mituri legende

Oul de Paste - mitologie, mituri, legende Oul, o forma geometrica perfecta - "obiectul perfect", el insusi purtator de viata, este un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei. Ca...