Univers de copil

A+ R A-


Antibiograma la copii

Antibiograma este analiza care testeaza in laborator antibioticul la care este sau nu sensibil o bacterie sau un microb cauzator de boala. In raport de rezultatul antibiogramei medicul stabileste cel mai indicat sau cele mai indicate antibiotice in vederea tratamentului bolii. Astfel, cu ajutorul unei analize de laborator deloc costisitoare, putem beneficia de un tratament eficient.

Antibiograma se poate face la medicul de familie (daca dispune de aceasta facilitate) sau la clinici specializate (contracost – pretul variind intre 15-25 lei).

Neavand inca sistemul imunitar complet dezvoltat, copiii sunt foarte sensibili atat la diferite tipuri de infectii cat si la medicamentele care le sunt recomandate pentru tratarea acestora. Ei nu trebuie tratati ca niste cobai pe care se pot “testa” la voia intamplarii diferite tipuri de antibiotice. Astfel, antibioticele nu trebuie prescrise decat dupa realizarea unei antibiograme care sa stabileasca exact antibioticul la care este sensibil bacteria sau microbul depistat in organism.

Foarte important! Nu orice infectie se trateaza cu antibiotice! Infectiile de ordin viral nu se trateaza cu antibiotice! Specialistii sunt cei care trebuie sa stabileasca despre ce tip de infectie este vorba: virala sau bacteriana.

Antibiograma este foarte usor de realizat, este o metoda nonivaziva si nu prezinta nici o periculozitate pentru copii. Culturile vor fi recolectate de la sursa infectiei (gat, nas, piele), urina sau scaun. In laborator se izoleaza bacteria care a produs infectia. Ulterior se testeaza mai multe clase de antibiotice pentru a determina care antibiotice reusesc sa stopeze mai eficient inmultirea bacteriilor. Pe baza acestor analize se realizeaza buletinul de analiza al copilului in care vor fi trecute antibioticele specifice potrivite pentru tratarea respectivei infectii.

Nu cadeti in capcana de a repeta acelasi tratament cu antibiotice atunci cand copilul va avea aceeasi infectie pentru ca in timp bacteriile dezvolta o rezistenta la anumite antibiotice, tulpina bacteriei se modifica si astfel in timp nu mai raspunde tratamentului cu acelasi antibiotic.

Fiti foarte atenti atunci cand tratati copiii cu antibiotice deoarece organismul lor fragil poate fi serios afectat in conditiile in care antibioticul administrat nu este cel corespunzator!

De ce marea este sarata

De ce marea este sarata

De ce marea este sarata? Nu de putine ori ne mai intalnim cu unele fenomene interesante, dar inca neexplicate, despre Pamant. Un asemenea fenomen este si existenta sarii in...

Ce sunt numerele

Ce sunt numerele

Ce sunt numerele   Cine-s numerele, ştii? de Francisca Ricinschi    1 mi se pare-a fi Ciocul păsării, copii, Cioc subţire şi gâtlej, Garnisit cu pene bej.  

Crocodilii cele mai mari repti…

Crocodilii cele mai mari reptile

Crocodilii - cele mai mari reptile Crocodilii sunt cele mai mari reptile. Cel mai cunoscut dintre toti este crocodilul Nilului. El traieste in fluviul Nil si alte fluvii din Africa. Capul, triunghiular,...

De Sfanta Inviere

De Sfanta Inviere

De Sfanta Inviere - versuri Va oferim spre lectura poezia “De Sfanta Inviere” scrisa de Vasile M. Draganescu. Deci nu-i cuvant sa ne mahnim; Uitand orice durere, Cu totii sa ne veselim De...

Bogatiile pamantului in Ardeal

Bogatiile pamantului in Ardeal

Bogatiile pamantului in Ardeal Este rodnic si imblesugat solul acestui petec de pamant, care se cheama Ardealul. Rodnicia vailor si campiilor alterneaza cu podoaba muntilor, cu codrii stravechi, care...