Univers de copil

A+ R A-


Alaptarea si Saptamana Mondiala a Alaptarii

 

 Istoric. Date generale.

Incepand cu anul 1991, in perioada 1-7 august in intreaga lume se sarbatoreste Saptamana Mondiala a Alaptarii.

UNICEF se alatura activitatilor Aliantei pentru Actiune in Alaptare (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) si asociatilor acesteia, OMS si partenerilor neguvernamentali pentru a sarbatori Saptamana Alaptarii 2011, intre 1 si 7 august.

 

Slogan. Scop.

Sloganul editiei din 2011 este „Vorbeste cu mine! – Alaptarea o experienta a timpului, a locului si a comunicarii”.

Scopul propus de organizatiile din Sanatate este sublinierea importantei comunicarii si a mijloacelor moderne de transmitere a informatiei pentru educare ca o investitie intr-un viitor sanatos, alaptarea fiind primul pas catre o viata sanatoasa a nou-nascutului.

 

 

Alaptarea la san vs. substituenti de lapte matern

Intr-un timp cand numeroase mame sunt supuse viicilor precum fumatul, fie el si pasiv si consumul baturilor alcoolice si a energizantelor sau renunta la alaptat pe motiv ca are influenta negativa asupra sanilor, alaptarea ramane standardul de aur in ceea ce priveste hranirea sugarului si a copilului mic. Pe langa faptul ca reduce riscurile aparitiei multor infectii (meningite, infectii respiratorii, digestive, infectii ale urechii sau infectii urinare), alaptarea asigura o dezvoltare emotionala armonioasa si are si beneficii economice atat pentru mama, cat si pentru sistemul de sanatate. Alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila din cauza unor boli comune copilariei (diaree sau pneumonie) si ajuta la refacerea rapida dupa boala.

Printre cauzele principale ale malnutritiei la sugar si copilul mic se afla lipsa alaptarii si folosirea nejustificata a substituentilor de lapte matern. Tot mai multe studii avertizeaza asupra pericolelor folosirii substituentilor de lapte matern si recomanda ca masura corectiva principala a malnutritiei la sugari si copii mici promovarea alaptarii.

In ultimii ani, romancele au luat in brate ideea ca laptele praf este tot ceea ce ii trebuie unui bebelus pentru a creste mare si voinic, punand alaptarea „la colt”. Situatia este oarecum favorizata de faptul ca in comert se gasesc din belsug diferite sortimente de lapte praf, care pot fi achizitionate fara reteta.

 

 

Promovarea alaptarii. Legislatie.

Una din activitatile UNICEF intreprinse pentru promovarea alaptarii este sustinerea adoptarii unei Legi privind marketingul substituentilor de lapte matern care reglementeaza modul in care aceste produse pot fi plasate in piata pentru a evita inlocuirea laptelui matern cu substituenti. Initiativa legislativa a celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, sprijinita de UNICEF este sustinuta si de Ministerul Sanatatii, care va fi principalul implementator al Legii.

Implicarea Ministerului Sanatatii vine pe linia satisfacerii obligatiilor ce revin Romaniei ca stat membru ONU din Conventia cu privire la drepturile copilului prin Art. 24 care promoveaza alaptarea ca un drept al copilului. De asemenea, Initiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului, care este si un Program al Ministerului Sanatatii, include si prevederea incetarii distribuirii gratuite de substituenti de lapte matern.

In perioada sus-mentionata vor avea loc o serie de actiuni, prima fiind o dezbatere gazduita de Camera Deputatilor cu tema „Sprijinirea mamelor in decizia de a alapta”.

 

 

Statistica. Procente.

Doar 12 % dintre romance mai alapteaza natural.

Daca la nivel global si european rata de alaptare este in crestere, in Romania lucrurile stau, din pacate, exact pe dos: potrivit unui studiu UNICEF, doar 12,4 % dintre mamele romance au declarat ca si-au alaptat la san pruncii pana la varsta de sase luni.

Spre comparatie, urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa este de 53 %, in Irlanda. In tarile nordice rata alaptarii exclusive se cifreaza in jurul valorilor de 89-94 %.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:

Legenda marelui voievod Gelu R…

Legenda marelui voievod Gelu Romanul

Legenda marelui voievod Gelu Romanul In vremurile de demult, romanii traiau pe vaile raurilor si prin poienile codrilor. Ei aveau tarisoare mici, fiecare cu voievodul ei deosebit. Asa a fost tara...

Vechea asezare Gabii din Itali…

Vechea asezare Gabii din Italia si templul Junonei

Vechea asezare Gabii din Italia si templul Junonei Gabii, veche asezare in Latium, unde, conform legendei, Romulus is Remus ar fi mers la scoala, a fost achizitionata de statul italian. Ministrul...

Unirea Moldovei cu Tara Romane…

Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca

Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca   Nazuinta poporului pentru Unire In vremea revolutiei din 1848 poporul nostru isi aratase dorinta de a se uni intr-o singura tara. Cum revolutia a fost infranta, unirea nu...

Furnica si porumbita de Lev Ni…

Furnica si porumbita de Lev Nicolaevici Tolstoi

Furnica și porumbița de Lev Nicolaevici Tolstoi O furnică însetase şi intrând într-o apă mare ca să bea, o luă repeziciunea apei şi o ducea în jos, fiind aproape să se...

Nume de copii cu litera E si s…

Nume de copii cu litera E si semnificatie

Nume de copii cu litera E si semnificatie   Ce nume va purta copilul tau atunci cand va veni pe lume? Noi iti propunem o lista cu unele dintre cele mai populare...