Univers de copil

A+ R A-


1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei

 

1 decembrie 1918Anul 1918 reprezinta in istoria poporului roman anul triumfului idealului national, anul incununarii victorioase a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar. La 1 decembrie 1918 Marea Adunare de la Alba Iulia a hotarat Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului la Regatul Roman. Aceasta decizie a fost facuta publica prin Declaratia de la Alba Iulia. 1 decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, potrivit Constitutiei din 1991, articolul 12, alineatul 2. Aceasta zi a fost adoptata anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990.

 

La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1.228 delegati, si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul cu Romania.

 

 

 

La 1 Decembrie 1918, in inima Transilvaniei, la Alba Iulia, votul Marii Adunarii Nationale pentru unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, aclamat de o impresionanta adunare populara, incununa celelalte acte de unire de la Chisinau (27 martie/9 aprilie 1918) si Cernauti (15/28 noiembrie 1918) prin care Basarabia si Bucovina reveneau in hotarele Romaniei. Aceasta Romanie, in granitele sale firesti, s-a facut de la sine, peste indoielile si erorile clasei politice, ajutata ce-i drept si de un nemarginit noroc” – datorat destramarii concomitente a celor doua imperii rus si austro-ungar ce inglobau ambele teritorii romanesti, dupa cum scria unul dintre artizanii Unirii ei, generalul Radu R. Rosetti. Adunarile reprezentative si organele lor – Sfatul Tarii, Consiliul National Roman din Bucovina, Consiliul National Roman Central – prin hotararile lor liber consimtite au exprimat nazuintele poporului roman infaptuind unirea provinciilor romanesti cu patria mama intr-un cadru democratic, prin acte de vointa liber exprimata, pe teritoriu romanesc, inainte ca pacea sa puna capat formal – prin tratate internationale – primului razboi mondial. Poporul roman a valorificat conjunctura internationala creata in urma Primului Razboi Mondial si a stiut sa se afirme in contextul miscarii de eliberare a popoarelor si al victoriei principiului nationalitatilor in Europa.

 

Rezolutia Marii Adunari – Declaratia de la Alba Iulia, e citita de Vasile Goldis: „Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare.”

 

 

Legea Unirii a fost ratificata prin Decretul - Lege Nr. 3631 din 11 decembrie 1918 de catre regele Ferdinand I si votata de Adunarea Deputatilor in sedinta din 29 decembrie 1919, in unanimitate.

 

Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Pictorul versuri

Pictorul versuri

Pictorul - versuri   Va oferim spre lectura poezia „Pictorul”, scrisa de Florin Costinescu.   Stiti de un pictor, Care nu-si termina niciodata culorile, Pe care le da, cum se topeste zapada, pe camp Ierbii si florilor?  

Fuga printesei basm polonez

Fuga printesei basm polonez

Fuga printesei - basm polonez O minunata printesa statea fermecata intr-un palat pe un varf de munte, sub puterea unei vrajitoare. Aceasta o pazea ca pe ochii din cap. Tanarul print,...

Mesterul zidar

Mesterul zidar

Mesterul zidar Va oferim spre lectura poezia “Mesterul zidar” scrisa de Vasile Manuceanu. Zidu-i un abecedar, Iata mesterul zidar Are-n calimara var …

Confectionam decoratiune de Ha…

Confectionam decoratiune de Halloween cu vrajitoare

Confectionam decoratiune de Halloween cu vrajitoare Halloween este momentul ideal in care puteti confectiona o decoratiune de Halloween cu vrajitoare. Acest lucru il puteti realiza la abilitati practice, copiii vor fi...

Scoala cea de a doua casa

Scoala cea de a doua casa

Scoala, cea de a doua casa   Va oferim spre lectura poezia “Rugaminte” scrisa de Maria Lovin. Sunt gandurile de inceput ale viitorului scolar.   Buna ziua, Scoala mare, Scoala draga Luminoasa,