Studiu privind influenta parintilor asupra copiilor in alegerea carierei |
Marţi, 08 Mai 2012 21:09 |
STUDIU PRIVIND INFLUENȚA PĂRINȚILOR
ASUPRA COPIILOR ÎN ALEGEREA CARIEREI
Andone Crenguța - profesor
Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov
Alegerea carierei reprezintă o etapă importantă în viața fiecărui individ, este un proces care necesită gândire și autocunoaștere. Deseori, se întâmplă ca în alegerea carierei să intervină diverși factori atât externi, cât și interni. Deoarece societatea a conștientizat importanța alegerii corecte a unei cariere, s-a dezvoltat consilierea profesională, vocațională, carierei, dar, totuși, constatăm că, de multe ori, se întâmplă ca părinții să decidă în locul copiilor, atunci când aceștia fac primii pași spre băncile liceului.
Cuvinte cheie: consilierea carierei, alegerea carierei, influențe, opțiunea profesională, ideal, orientarea carierei.
Consilierea carierei constă în dezvoltarea capacității de planificare a carierei prin intermediul consilierului care îi oferă clientului sprijinul și asistență de specialitate cu scopul de a alege acele profesii, ocupații care corespund cel mai bine nevoilor, intereselor și idealurilor acestuia. Astfel, activitățile de consiliere a carierei urmăresc dezvoltarea personală și înzestrarea individului cu cunoștințe și abilități necesare pentru realizarea unui management eficient al propriei cariere.
Alegerea carierei implică mai multe hotărâri, desfășurate pe termen mediu sau lung, toate acestea în contextul definirii intereselor personale, competențelor și potențialului personal, profesional, în contextul clarificării unei ierarhii ale valorilor profesionale, vorbindu-se despre munca înțeleasă ca o chemare, ca un blestem, ca un drept fundamental al omului, ca pe o marfă sau ca exercitare a unei profesii.
Asupra unei persoane apar diverse influențe, unele cu un grad mai scăzut, iar altele mai ridicat. Primii factori care-i influențează pe copii sunt chiar părinții; familia are o mare putere de decizie, reușind cu succes să-i influențeze pe copii, ajungând apoi la intrebarea dacă părintii l-au influențat pe copil în mod benefic sau dacă este atras de ceea ce urmeaza să facă pentru că deseori se întâmplă ca alegerea părinților să nu fie pe placul copiilor.
De foarte multe ori, influența părinților în alegerea carierei este decisivă. Modelele comportamentale vehiculate în familie și atitudinile părinților vor fi preluate de copii, contribuind la conturarea alegerilor. Datorită legăturilor psihoafective intrafamiliale, părinții își supraapreciază copiii și le impun trasee educaționale și profesionale la care aceștia nu aderă sau care nu sunt compatibile cu atitudinile și interesele lor.
Optiunea profesională este privită ca expresie a personalității individului; alegând o anumită profesie, individul optează pentru un mod de viață, un rol și un statut social. Cu cât gradul de congruență între individ și mediul ocupațional este mai mare, cu atât crește șansa de satisfacție profesională, stabilitate și succes profesional. De aceea, este important ca părintele să înțeleagă impactul influenței sale asupra carierei copilului său, să știe cum să își ajute copilul să își aleagă parcursul profesional, este important ca acesta să încurajeze mereu îmbunătățirea comunicării din cadrul familial.
Ideal ar fi ca părinții să nu mai decidă în locul copiilor, ci să-i lase pe ei să hotărască ce vor să facă mai departe, să încerce să-i cunoască mai bine și să-i înțeleagă în alegerea făcută, să le cunoască nevoile, interesele și abilitățile.
Trebuie avut în vedere faptul că structura personalității la adolescență este mereu în curs de modelare. Această perioadă de explorare, de adaptare aduce o notă de vulnerabilitate individului, care se pare că poate fi ușor influențabil în unele direcții cum ar fi alegerea unei cariere.
Pentru părinți, alegerea viitorului copilului a devenit o obișnuință. Psihologia si practica de specialitate arată că incompatibilitatea dintre așteptările părinților cu privire la alegerea carierei copilului lor și așteptările acestora din urmă poate genera conflicte și chiar adâncirea golului dintre generații, poate duce la o relație tensionantă și rece între copii și părinți, copiii începând să-i privească cu alți ochi pe părinți. Impunerea unei anumite cariere poate genera atitudini de dispreț, poate chiar și comportament deviant, orientat spre a demonstra faptul că decizia îi aparține copilului, care dorește să se afirme ca individ și personalitate. Părintele prea permisiv sau cel care nu se implică deloc în decizia de carieră riscă să depriveze copilul de o viziune matură asupra lucrurilor, riscă să creeze o prăpastie între el și copil, pierde din vedere aportul pozitiv pe care îl poate aduce în viața copilului său.
Orientarea carierei reprezintă modalitatea prin care individul își asumă responsabilitatea căci prin intermediul ei individul se autoevaluează. Colaborarea dintre familie, consilier și copil în procesul alegerii carierei este foarte importantă deoarece efectele benefice se produc atât la nivelul personalității individului, care devine agentul propriei schimbări, cât și la nivelul muncii sale, care devine performanță, aducatoare de satisfacții.
BIBLIOGRAFIE:
Dumitru, I., A., Consiliere psihopedagogică. Baze teoretice și sugestii practice, Editura Polirom, Iași, 2008.
Zlate, M., Tratat de psihologie organizațional-managerială, vol. I, Editura Polirom, Iași, 2008.
Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:
|
|
DEZVOLTAREA LIMBAJULUI LA COPILUL PREŞCOLAR
Prof. psihopedagog Martinconi Noemi,
Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională "Speranţa" Timişoara
Lucrarea de faţă îsi propune sã prezinte importanta limbajului, atenţionându-ne asupra rolului limbajului asupra personalităţii copilului, limbajul... Read more
BUNĂTATEA TE FACE MAI PUTERNIC
Profesor, Camelia Butnărașu,
Liceul Teoretic Emil Racoviţa, Galați
O persoană bună! ?
„Bună ziua! Vă scriu în speranţa că sunt gospodari care pot... Read more
Ordin privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2013-2014
Vezi Ordinul privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat, pentru anul scolar 2013-2014
Read more
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC
LA NIVEL DE SECTOR DE ACTIVITATE
INVATAMANT PREUNIVERSITAR
A fost semnat Contractul Colectiv de Munca unic la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar, negociat si semnat... Read more
ÎNVĂŢAREA PRIN FOLOSIREA METODELOR INTERACTIVE
ÎN CICLUL PRIMAR
Prof. înv. primar GLIGOR DANA
Școala Gimnazială Vidra, Jud. Alba
Învăţarea este una dintre... Read more
MUZICA SECOLULUI AL XX-LEA
DIVERSITATEA STILURILOR ÎN CREAŢIA MUZICALÃ
Profesor Lazar Mihaiela
Liceul de Artã „Ioan Sima” Zalãu
La sfârsitul secolului al XIX-lea, când influenta muzicii lui... Read more
1. Cocaina
Cocaina (pudră, zăpadă, "Albă ca zăpada", gheaţă, cristale, pietre) este un alcaloid extras din frunzele arbustului de coca (Erytroxylon coca) originar din America de Sud. Ea devine cunoscută... Read more
 Legendele trandafirului
O legendă grecească spune că trandafirul ar fi fost destinat să fie, încă de la naştere, cea mai frumoasă floare. Zeiţa florilor, Chloris, a făcut trandafirul din trupul unei... Read more
INFOGRAFICELE ÎN ACTIVITATEA DIDACTICĂ
Profesor Bușcă Alexandru
Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu”, Năvodari
Rezumat: Articolul de față prezintă noțiunea de infografic, necesitatea utilizării acestuia în cadrul…
UTILIZAREA INSTRUMENTULUI TOPGRADE ÎN ACTIVITATEA DIDACTICĂ
Profesor Bușcă Laura
Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu”, Năvodari
Rezumat: Instrumentul Topgrade este util profesorilor deoarece le permite să realizeze teste și lecții online. Acest articol…
PARTICULARITĂŢILE LIMBAJULUI LA ŞCOLARUL MIC
Mitroi Ramona Delia
Liceul Teoretic Recaş, Timiş
Limbajul este activitatea individuală de comunicare prin intermediul limbii, ori comunicarea presupune vehicularea unor semnificaţii între emiţător şi un… DEZVOLTAREA GÂNDIRII CRITICE
Prof. Alina Preduț,
Turda, Județul Cluj
În societatea contemporană, invazia tehnologiei si multitudinea activităţilor extraşcolare reprezintă un impediment în calea actului de lectură. Aceasta reprezintă pentru mulţi…
SPORT ŞI ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ
Prof. Adrian-Grigore Antal
Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”
Topliţa, Harghita
More and more countries around the world presents alarming statistics on absolutely unhealthy lifestyle that… VALORIFICAREA TURISTICĂ A MONUMENTELOR COMEMORATIVE
STUDIU DE CAZ: MONUMENTUL ŞI CIMITIRUL EROILOR DE LA SIRIU
Profesor Moise Iuliana Daniela
Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Şoter”, Buzău
Rezumat: Monumentele comemorative sunt încărcate de valoare… STUDIU ASUPRA DRAMATURGIEI CONTEMPORANE. TEATRUL POETIC. TEATRUL MODERN. REVENIREA DRAMATURGIEI.
Prof. Adăscăliței Elena-Daniela
Liceul Tehnologic „Al. Vlahuță” Șendriceni
Dramaturgia, ca fenomen al literaturii contemporane, este un teritoriu străbătut cu precauție. Aici nu…
Subiecte simulari Evaluarea Nationala 2014
Elevii claselor a VIII-a au sustinut in 18 februarie 2014 simulare la proba scrisa de limba si literatura romana, in 19 martie 2014 simulare la proba…
FIŞĂ DE EVALUARE A PROIECTELOR EDUCATIVE
EXTRAŞCOLARE CAE 2013
- Concursuri naţionale -
Proiectul:____________________________________________________________________________
Instituţia:____________________________________________________________________________
Buget (total şi solicitat): total:__________________ solicitat MECTS:____________________
Nr. participanţi:__________________
Perioada de desfăşurare a etapei finale:_____________________________________________________
|