BUNĂTATEA TE FACE MAI PUTERNIC
Profesor, Camelia Butnărașu,
Liceul Teoretic Emil Racoviţa, Galați
O persoană bună! ?
„Bună ziua! Vă scriu în speranţa că sunt gospodari care pot şi îşi doresc să facă un bine. Aş vrea să îi rog să doneze sau să dăruiască sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc... „
Angajaţii singurului spital din ţară care îngrijeşte bolnavi cu lepră, din Tichileşti, jud. Tulcea, fac apel pe facebook către cei care îşi permit să doneze alimente, în special varză şi castraveţi, să le ofere ajutorul, deoarece banii pentru asigurarea hranei ultimilor 10 pacienţi sunt insuficienţi.
Un apel, un strigăt, o rugăminte adresată celor buni. O persoană bună? Cine, ce este?
Această întrebare implica în mod inevitabil diferenţierea dintre
Cum eşti, cum te simţi? Bun, sau Rău?
Eşti o persoană rea dacă nu te-a sensibilizat apelul semenilor, sau dacă nu vrei să renunţi la o vacanţă pentru a dona acei bani unei cauze umanitare? Eşti bun dacă oferi bani sau alte lucruri materiale cersatorilor pe stradă, doar pentru a fi văzut?? Eşti bun sau rău dacă nu vezi suferinţa celor din jur?
Bunătatea este, în opinia mea, în strânsă relaţie cu sinceritatea, în primul rând faţă de sine, iar apoi fata de semeni. Poţi construi o definiţie a bunătăţii prin raportarea constantă la ceilalţi, însă toate acţiunile pornesc privind în primul rând în noi.
Nimeni însă nu e rău sau bun prin definiţie. Dacă vrei cu adevărat să devii o persoană mai bună, poţi fi. Cheia o reprezintă o dorinţă sinceră.
Dorinţa de a ai ajuta pe cei mai nefericiţi decât tine este iarăşi o constantă a bunătăţii. Chiar dacă nu reuşeşti întotdeauna să faci acest lucru, important este să fii solidar cu ceilalţi, să te implici şi să ajuţi cum poţi.
Nepăsarea şi pasivitatea nu sunt atribute ale bunătăţii. Bunătatea naşte mereu pozitivitate, nu negativitate.
|