Univers de copil

A+ R A-


Vitaminele si sanatatea

 

Vitaminele sunt factori deosebit de importanti, necesari in cantitati mici sau foarte mici – zilnic cateva miligrame sau micrograme – pentru buna functionare a organismului si mentinerea sanatatii. La copii si adolescenti unele vitamine stimuleaza cresterea, in special in inaltime. Intervin si in reglarea a diverse metabolisme si a unor functii ale organelor si sistemelor din organism. Unele au relatii functionale cu glandele endocrine, iar altele indeplinesc si actiuni fiziologice specifice fiecarei vitamine, ceea ce face, in caz de carenta sau de exces vitaminic, sa apara boli sau tulburari caracteristice. Se cunosc 24 vitamine clasificate in vitamine liposolubile (A, D, E, F, K) si vitamine hidrosolubile, cu doua grupe: grupa B cu 17 vitamine si grupa C cu doua vitamine.

 

Organismul omului le primeste prin alimente din regnul animal sau vegetal fie ca vitamine active, fie ca provitamine (substante care, in organism, vor fi transformate in vitamine active). Prepararea culinara (fierbere, coacere), modul de pastrare a alimentelor (expunere la lumina sau frig) pot sa distruga pana la 40-50% din unele vitamine. In organismul omului sanatos, provitamina D inactiva din piele este transformata in vitamina D3 activa, sub actiunea razelor ultraviolete (RUV) solare. Mici cantitati din vitamina K, F si din unele din grupa B sunt sintetizate prin actiunea florei microbiene din intestine (enterosinteza). Dar sinteza nu acopera necesarul vitaminic, nici nu este constranta (in caz de lipsa de expunere la RUV solare si de consum de antibiotice cu spectru larg sau/si sulfamide care distrug bacteriile vitaminoformatoare).

 

Intr-o alimentatie rationala, corespunzatoare varstei si corect preparata, fiinta umana primeste zilnic vitaminele necesare, in cantitati suficiente si in anumite proportii intre ele – in echilibru vitaminic. Astfel, cu alimente ca lapte si branza, carne, organe sau peste, grasimi (ulei, unt), oua, paine si derivate cerealiere (fainoase, malai, orez), legume si fructe (de preferat “crude”, nepregatite culinar) nevoile de vitamine ale fiintei umane sunt acoperite.

Exceptii: sugarul in primele 2 luni de viata, alimentat numai cu lapte de vaca sau cu lapte praf, nu primeste vitamina C, ceea ce impune administrarea de fiole de vitamina C.

Copilul, de la nastere si pana la 2 ani, nu primeste suficienta vitamina D, ceea ce impune administrarea ei, incepand cu varsta de 7-10 zile.

 

Afla mai multe informatii despre sanatatea copilului tau, de la A la Z.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ghiocei fise de colorat

Ghiocei fise de colorat

Ghiocei - fise de colorat   La sfarsitul iernii, de sub patura de nea iti fac aparitia vestitorii primaverii, ghioceii. Aceste flori micute si plapande, cheama razele de soare, si aduc speranta...

Taierea Capului Sfantului Ioan…

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul traditii credinte obiceiuri si superstitii

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii, credinte, obiceiuri si superstitii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc si este praznuita pe 29 august. Pe 1...

Lumini in noapte

Lumini in noapte

Lumini in noapte Va oferim spre lectura poezia “Lumini in noapte” scrisa de Stelian Filip. Luna, lampa suspendata De al cerului tavan, S-a ivit ca...

Mesaje sms urari si felicitari…

Mesaje sms urari si felicitari Sarbatoarea de Florii

Mesaje, sms, urari si felicitari Sarbatoarea de Florii  Floriile deschid pentru crestinii ortodocsi ciclul sarbatorilor pascale. Floriile se serbeaza cu o saptamana inainte de Paste si simbolizeaza Intrarea Domnului in Ierusalim,...

Ninge versuri

Ninge versuri

Ninge - versuri Va oferim spre lectura poezia “Ninge” scrisa de Hildebrand Frollo. Ei bravo, ninge in sfarsit. De-ar ninge tot mereu, de-ar ninge!