Univers de copil

A+ R A-


Suferintele oamenilor celebri

Suferintele oamenilor celebriNu putini oameni celebri au fost nevoiti sa lupte in copilarie, in cursul tineretii sau toata viata cu boli grele, mistuitoare. Nu vrem sa spunem prin aceasta ca geniul sau talentul intr-un domeniu sau altul cauta cu orice pret (cum s-a afirmat de catre unii!) constitutiile deficitare.

Exemplele de mai jos aduc odata mai mult dovada ca, acolo unde domina forta pasiunii, omul este capabil sa sfideze cele mai crunte dictate ale destinului.

In trecut, copiii nascuti prematur aveau putine sanse de a trai. Unii insa au trait si, dintre acestia, cativa au ajuns oameni mari, nu numai la propriu ci si la figurat. Astfel, Isasc Newton, nascut in 1642, copil extrem de firav, bolnavicios, singuratic si melancolic, a trait 85 de ani. Charles Robert Darwin s-a nascut inainte de termen, dar el a devenit totusi, dupa 20 de ani, un tanar inalt, voinic, rezistent la eforturi. (O dovedeste chiar calatoria sa in jurul lumii!). A murit la 73 de ani.

Cu o constitutie extrem de subreda a sosit pe lume si Francois Marie Arouet, cel care, mai tarziu, avea sa-si semneze cartile sub numele de Voltaire. Contemporanii spun ca nimeni nu a crezut ca acest copil va supravietui. Cu toate acestea, Voltaire a trait 85 de ani, incredintand tiparului peste 60 de opere nemuritoare.

Copii nascuti prematur au fost si Jean Jacques Rousseau, Victor Hugo, Ernest Renan, Alphonse de Lamartine, Georges Cuvier, Napoleon Bonaparte.

De foarte multe afectiuni a suferit si marele pictor Vincent Van Gogh. Mai multe detalii despre sanatatea lui mentala si fizica gasiti aici.

La o varsta destul de inaintata, luptand cu boli stanjenitoare, si-au sfarsit viata si activitatea Kant, Bismarck, Goethe, Humboldt, Grillparzer, Einstein, Hasdeu, Enescu s.a. Bismack, de pilda, nu a avut constitutia puternica ce se degaja din portretele sale, el a fost, dimpotriva, bolnavicios, debil. Dupa razboaiele din 1864-1866 si 1870-1871 era complet macinat psihic si fizic. A decedat insa abia la 83 de ani, de edem pulmonar.

Deseori, dupa cum se stie, omul pierde din capacitatea sa fizica si intelectuala o data cu inaintarea in varsta. Dar exista si in aceasta privinta exceptii. Dar exista si in aceasta privinta exceptii: Verdi a scris, la 80 de ani, « Falstaff »; Tizian, la 99 de ani, a terminat una dintre cele mai bune picturi ale sale, « Pieta »; Moltke si Hindenburg au condus, la 70 de ani, batalii decisive din razboiul 1870-1871 si, respectiv, primul razboi mondial.

O seama de personalitati ar fi trait ani multi daca n-ar fi fost victimele unor accidente. Seneca a murit sufocat in aburi fierbinti, Thomas de Aquino a fost otravit, Kleist s-a sinucis, la fel Hemingway, Zola a fost asfixiat de gazele din soba etc.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Felicitari pentru mama de 8 ma…

Felicitari pentru mama de 8 martie

Felicitari pentru mama de 8 martie 8 Martie soseste si merita sa ne gandim la mama! E ziua mamei si se cuvine sa o sarbatorim cat mai frumos! Nu uitati, asadar,...

Posada o victorie sau un hotar

Posada o victorie sau un hotar

Posada - o victorie sau un hotar Lupta tanarului stat roman dintre Dunare si Carpatii Meridionali pentru neatarnare fata de coroana ungara a fost extrem de grea si indelungata, incununata, in...

In parcul din Targu Jiu

In parcul din Targu Jiu

In parcul din Targu Jiu Va oferim spre lectura poezia “In parcul din Targu Jiu”. S-a pornit din regasire, dintr-o lacrima de poarta, Vina vadului...

Planse de colorat cu flori de …

Planse de colorat cu flori de liliac

Planse de colorat cu flori de liliac   Primavara si parfumul ei este sinonima cu liliacul, o floare atat de gingasa si frumos inmiresmata. Liliacul provine din sud-estul Europei si este simbolul...

Colindul Crailor de la rasarit

Colindul Crailor de la rasarit

Colindul Crailor de la rasarit Va prezentam Colindul Crailor de la rasarit, cules in vechime de catre Anton Ilie, Nicoresti-Tecuci. Trei crai de la rasarit, ...