Univers de copil

A+ R A-


Sfaturi practice si reguli de igiena

Sfaturi practice si reguli de igienaPentru sanatatea si igiena dumneavoastra va oferim o serie de sfaturi legate de igiena dintilor, ochilor, urechilor, nasului, plamanilor si pielii.

Igiena dintilor

Dintii trebuie ingrijiti zilnic, caci altfel se sfarma si produc dureri mari de tot, pe langa faptul ca ii pierdem si atunci mestecarea alimentelor e mult mai grea.

Dupa fiecare mancare dintii trebuie clatiti cu apa, care nu e rece, iar dimineata si mai ales seara trebuie spalati cu peria de dinti pe care punem pasta.

Fiecare om trebuie sa aiba peria sa personala, pe care o tine cat mai curata. Dintii trebuie curatati, deci nu rupeti ata cu dintii, nu zdrobiti nuci, alune ori alte lucruri, care slabesc dintii si strica smaltul de pe ei.

Alimentele prea reci sau prea calde sunt de asemenea foarte daunatoare dintilor.

Igiena ochilor

Lumina prea puternica, orbitoare, poate fi daunatoare ochilor ca si lipsa de insuficienta lumina.

Cititul si scrisul prelungit oboseste ochii, deci lasati si clipe de repaus ochilor. Culorile violente cauzeaza slabirea lor. Culori mai putin obositoare pentru ochi sunt: verdele, albastrul si maroul.

Vara, cand soarele e puternic si iarna pe zapada e bine sa folosim ochelari colorati (verde sau albastru).

Daca intra in ochi un fir de par ori de praf, trebuie indepartat cat mai repede cu o grija deosebita. Pentru a linisti ochiul iritati, aplicam comprese caldute cu solutie de acid boric. Cand citind sau stand la calculator, ochii lacrimeaza, ori literele fug pe dinaintea privirii, trebuie consultat un medic oftalmolog care va poate spune, daca trebuie sau nu sa va protejati ochii cu ajutorul unor ochelari potriviti.

Igiena urechilor

In urechi se produce un fel de ceara, care uneori produce o usoara surzenie, o clatire cu apa calduta, ori cateva picaturi de ulei gomenolat, readuce auzul la normal. Sa evitam curentii de aer, mai ales atunci cand suntem nevoiti sa stam timp indelungat in astfel de conditii. E bine, in astfel de conditii, sa punem vata in urechi.

Nici intr-un caz (chiar daca simtim mancarime in urechi) sa nu introducem scobitori de dinti, ori unghia murdara, ci este recomandat sa apelati la medicul orl-ist.

Igiena nasului

Prin respiratie se aseaza fire de praf pe captuseala (mucoasa) nasului precum si o multime bacterii, care odata ajunse la plamani, pot sa fie daunatoare sanatatii, de aceea interiorul nasului trebuie si el curatat.

Igiena plamanilor

Plamanii trebuie feriti de aerul incarcat cu praf, fum si bacterii, de aceea sa stam cat mai mult posibil in aer curat, facand in fiecare dimineata exercitii de respiratie in aer curat in camera cu fereastra deschisa.

Sa nu stam aproape de cei care au gripa, guturai sau alte afectiuni respiratorii molipsitoare deoarece le putem usor lua prin respiratie.

Igiena pielii

Pielea trebuie tinuata intotdeauna in cea mai perfecta stare de curatenie. Cel mai bun mijloc pentru aceasta este intrebuintarea sapanului, spaland corpul frecvent. Pentru sanatatea pielii e importanta si alegerea hainelor care in cazul cand sunt impermeabile (prin care nu trece apa) sunt daunatoare, deoarece impiedica respiratia pielii. Parul trebuie ingrijit in mod deosebit si trebuie aparat de praf sau de razele puternice ale soarelui. Baile de soare prelungite produc arsuri.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Fantana din Arges a Mesterului…

Fantana din Arges a Mesterului Manole

Fantana din Arges a Mesterului Manole Va oferim spre lectura poezia “Fantana din Arges”. Fantana din Arges este cunoscuta drept fantana Mesterului Manole, fiind situata aproape de...

Moldova in timpul lui Ion Voda…

Moldova in timpul lui Ion Voda cel Cumplit

Moldova in timpul lui Ion Voda cel Cumplit Dupa domnia glorioasa si stralucita a lui Stefan cel Mare, asupra Moldovei au venit iar vremuri tulburi. Luptele dintre marii boieri pentru domnie,...

Ghicitori despre ac si ata

Ghicitori despre ac si ata

Ghicitori despre ac si ata   Afla cateva ghicitori despre ac si ata. Am un bou: Cu capul sparge, Cu coada drege. Ghici ce e? (acul)  

Orez cu lapte

Orez cu lapte

Orez cu lapte Orezul cu lapte este un desert absolut minunat si gustos, preferat mai ales de catre copii deoarece este dulce. Va aduce cumva aminte de copilarie? Iata reteta...

Semnificatia zilei de 1 Decemb…

Semnificatia zilei de 1 Decembrie

Semnificatia zilei de 1 Decembrie Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezinta evenimentul cel mai important din istoria Romaniei, infaptuirea unor dorinte de mii de ani a romanilor din granitele fostei...