Rosiile in alimentatia bebelusului
Daca vreti sa intariti organismul copilului dvs., atunci obisnuiti-l din timp cu gustul bun si savuros al rosiilor. Alegeti-le doar pe cele coapte si preparati-le cele mai delicioase retete!
Dar, totusi, de ce sunt bune rosiile in alimentatia copilului?
· 99% din compozitia rosiilor o reprezinta apa care poate fi usor asimilata de organismul copiilor.
· Cele mai importante vitamine pe care cei mici le pot lua din rosii sunt: vitamina A (importanta pentru ochi si pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B6 – care protejeaza sistemul nervos, osos si metabolismul, in general), vitamina C (esentiala pentru intarirea sistemului cardiovascular, a sistemului endocrin si nervos), vitamina E (vitamina tineretii) si vitamina K (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurante ale sangelui).
· De asemenea, in rosii se regasesc cantitati semnificative de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu, seleniu, precum si acizi organici.
· Rosiile (tomatele) contin licopina, care are efect antioxidant si protejeaza organismul copiilor, dar si pe cel al adultilor, de bolile cardiovasculare, diferite intoxicatii si tulburarile de metabolism.
Rosiile pot fi introduse in alimentatia bebelusului dupa varsta de 9 luni. Retetele sunt din cele mai diverse.
Intre 0-1 an se poate consuma ciorba de rosii cu orez.
Pentru a prepara aceasta reteta aveti mevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g apa plata, 250 g rosii, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 ardei gras, 1 lingura de orez, 1 ou, 2 lingurite de unt si putin patrunjel verde. Modul de preparare e urmatorul: se pune apa la fiert, iar cand clocoteste se adauga legumele bine spalate. Le lasati sa clocoteasca pana cand sunt aproape fierte si se pun apoi rosiile taiate fin. Cand toate legumele suntfierte, strecurati zeama si pasati zarzavatul. Puneti din nou la fiert cu orezul. La final, se adauga patrunjelul tocat marunt si untul.
De asemenea, puteti utiliza in alimentatia bebelusilor supa crema de rosii.
Pentru preparare aveti nevoie de 3 rosii mari, 2 morcovi taiati rondele, 2-3 cartofi mijocii, 1 ardei gras, 1 legatura de verdeata, frunze de telina, 1 ceapa, 1 lingura de smantana, 1 lingurita de ulei, 500 ml de apa plata. Se pun la fiert mai intai morcovii, ceapa, ardeii si cartofii. Se adauga apoi rosiile pasate sau date pe rozatoare si se fierbe totul inca 10 minute. Inainte cu 2 minute de a lua supa de pe foc, se adauga frunzele de telina, o jumatate de lingurita de zahar, o lingurita de ulei. Se paseaza totul printr-o sita sau cu mixerul. Se serveste cald sau la temperatura mai scazuta cu smantana.
Crestere frumoasa!
- 13/10/2016 00:09 - Laptele de vaca in alimentatia bebelusului
- 01/09/2016 00:09 - Reteta branza de vaci pentru bebelusi
- 07/06/2016 00:35 - Banana in alimentatia bebelusului si retete
- 12/09/2015 07:54 - Orezul in alimentatia bebelusului
- 13/08/2015 00:26 - Dovlecelul in alimentatia bebelusului
- 25/07/2014 01:03 - Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului
- 08/07/2012 04:00 - Alergiile alimentare la bebelusi