Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Zoogradinita poezie pentru cop…

Zoogradinita poezie pentru copii

Zoogradinita - poezie pentru copii   Vezi poezia “Zoogradinita” scrisa de Natalia Posa.   Cui i-o fi venit ideea? Cred ca doamna Veverita S-a gandit sa-nfiinteze, Pentru pui, o gradinita.  

Dragul nostru Mos Craciun

Dragul nostru Mos Craciun

Dragul nostru Mos Craciun     Va oferim spre lectura poezia “Dragul nostru Mos Craciun” scrisa de V. Popa. Dragul nostru, Mos Craciun, Am aflat ca vii incoa Si ti-astern pe-o coala...

Muflonii corsicani in padurile…

Muflonii corsicani in padurile dobrogene

Muflonii corsicani in padurile dobrogene Cunoscut inca din antichitate pentru carnea sa excelenta, muflonul (Ovis musimon) era raspandit odinioara in toti masivii muntosi ai Mediteranei. In prezent, el traieste raspandit pe...

Program serbare 1 decembrie

Program serbare 1 decembrie

Program serbare - 1 decembrie   Va prezentam un program de serbare pentru ziua de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Sarbatoriti romaneste, fiti mandri ca sunteti romani.   Desteapta-te romane - Cantec   Rasuna-n departare O...

Bun simt bune maniere si compo…

Bun simt bune maniere si comportare civilizata pe strada

Bun simt, bune maniere si comportare civilizata pe strada   Strada, in sensul cel mai larg, reprezinta locul in care nu ne putem eschiva sub privirea si atentia celor din jur. Dar,...