Univers de copil

A+ R A-


Raurile din Ardeal

Deoarece Ardealul e asemeni unei caldari, apele coboara din cununa muntilor spre mijlocul lui si l-ar umple, adica ar face un lac urias, daca n-ar gasi niste crestaturi sau porti, pe unde sa poata iesi.

Poarta cea mai larga este spre miazanoapte, pe unde iese Somesul. Raul acesta are doua ramuri: Somesul Mic care izvoraste din Muntii Apuseni si Somesul Mare care vine dinspre rasarit (dintre Caliman si Muntii Rodnei) coborand spre apus.

Raurile din Ardeal

Dupa ce se intalnesc amandoi fratii, ei schimba drumul si apuca spre miazanoapte, printr-o vale intortochiata, pana ce apa Somesului razbeste in ses, varsandu-se in Tisa.

O poarta mai ingusta e aceea prin care iese Muresul. El izvoraste tocmai dintre muntii de la rasaritul Ardealului, intai porneste spre miazanoapte, curgand domol pe un ses inalt sau podis. Apoi carmuieste spre apus si taie in curmezis lantul muntilor vulcanici, coborand in caldarea Ardealului, si tine mereu calea spre apus. Din stanga ii vine Tarnava, alcatuita din doua rauri domoale: Tarnava Mica si Tarnava Mare.

Dar isprava cea mai mare o face Oltul. Somesul trece numai printr-o poarta. Muresul trece prin doua porti. Oltul strabate prin trei. La izvor, el este vecin cu Muresul, dar ii intoarce spatele. Legenda spune ca Muresul si Oltul erau doi frati, fii de imparati. Tatal lor, neintorcandu-se din razboi, baietii au plecat in lumea larga sa-l caute. Imparateasa, mama lor, i-a sfatuit sa umble tot nedespartiti, ca sa poata infrunta mai usor primejdiile, de la plecare chiar. Oltul, mai neastamparat, a si luat-o inaintea fratelui sau. Imparateasa a vrut atunci sa-i opreasca si le atinse urmele cu un bat fermecat. Cei doi frati s-au schimbat in doua ape curgatoare, si ape curgatoare au ramas pana azi. Pe cand Muresul curge spre miazanoapte, Oltul porneste spre miazazi, peste lantul vulcanic, pe care il taie in curmezis (la Tusnad). Astfel, iese din poarta intai spre sesul larg al Barsei. Dar, dupa ce rataceste catva timp pe acest ses, se intoarce iarasi spre miazanoapte (ca si cum ar vrea sa se apropie de izvor) si mai taie inca un munte, facand poarta a doua, prin care iese in sesul Fagarasului, unde curge linistit spre apus. Insa, in loc sa tina calea tot spre apus, ca Muresul, dintr-odata carmeste drept spre miazazi, pornind grabit catre lantul mai inalt al Carpatilor.

Dintre toate portile deschise de rauri in cununa Carpatilor, poarta a treia a Oltului, la Turnu Rosu, e ce mai ingusta si cea mai adanca din tot lantul. Totusi, pe aici a intrat una din armatele lui Traian, ca sa rapuna pe Decebal, care sta in Ardeal ca intr-o cetate. Mai tarziu s-a ridicat aici un turn de paza, care sa opreasca trecerea armatelor prin valea Oltului.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Nestematele verii

Nestematele verii

Nestematele verii de Elena Dragos   Vara a sosit. Sa ne veselim si sa ne bucuram impreuna. Vezi versurile poeziei “Nestematele verii” de Elena Dragos.   Sa vii cu mine-n zmeuris de munte, Sa adunam...

Grigore Vieru versuri limba ro…

Grigore Vieru versuri limba romana

Grigore Vieru - versuri limba romana   Iata 2 poezii minunate, scrise de poetul Grigore Vieru (“Limba noastra cea romana” si “Pentru ea”), dedicate limbii noastre, limba romana.   Limba noastra cea romanaSarut vatra...

Bunicul cel batran si nepotelu…

Bunicul cel batran si nepotelul de Lev Tolstoi

Bunicul cel batran si nepotelul de Lev Tolstoi Va oferim spre lectura povestirea “Bunicul cel batran si nepotelul” scrisa de Lev Tolstoi. Ilustratia apartine Cleliei Ottone.

Mesaje si sms de Sfintii Mihai…

Mesaje si sms de Sfintii Mihail si Gavriil in versuri

Mesaje si sms de Sfintii Mihail si Gavriil in versuri   Numele Sfintilor Mihail si Gavriil si derivatate ale acestuia sunt foarte frecvente. Multe dintre persoanele dragi noua poarta acest nume. Sa...

Citate despre Mihai Eminescu d…

Citate despre Mihai Eminescu de George Calinescu

Citate despre Mihai Eminescu de George Calinescu   “Eminescu este cel mai traditional poet, absorbind toate elementele si cele mai marunte ale literaturii antecedente.” George Calinescu