Univers de copil

A+ R A-


Plantele carnivore

Plantele carnivoreCercetariile stiintifice au facut cunoscut legatura stransa dintre insecte si plante.

S-a aratat ca insectele ajuta foarte mult la reproducerea unor anumite plante prin transportarea polenului care insamanteaza planta.

Pe de alta parte sunt cunoscute o multime de fapte curioase care dovedesc ca multe plante au nevoie sa traiasca de un nutriment animal, carne sau sucuri animale.

In botanica se enumera aceste plante, in numar de vreo 15 feluri, unele mai mari altele mai mici.

Sa luam una din ele de exemplu si sa-i cercetam cu atentie frunzele. Pe partea lor de deasupra vedem un mare numar de fire tepoase, cu gamalii in varf si acoperite cu un fel de zeama vascoasa. La drept vorbind, nu sunt cu adevarat fire deoarece sunt facute tot ca si planta, in acelasi fel, numai ca sunt mai mici.

Frunzele acestor curioase plante sunt pline de animale uscate si mancate: muste, fluturi, gandaci si altele. Sunt adevarate cimitire.

Ia sa vedem ce se intampla daca asezam o musca pe una din frunzele acestor plante carnivore. Indata ce acele gamali tepoase de care am vorbit mai sus sunt atinse de corpul mustei, incep sa se indoiasca si sa verse o zeama vascoasa care inabuse musca astupandu-i caile respiratorii. Peste catva timp frunza inceteaza sa mai curga si din musca nu mai raman decat partile tari ca aripioarele, picioarele etc. Tot ce era in corp s-a facut nevazut!

Daca-i dam o bucatica de carne sau de branza, planta o mananca la fel.

Sa facem acum o alta experienta si sa punem pe frunza un lucru neinsufletit, un ac sau o bucatica de lemn. Firele cu gamalie se indoiesc usor, scot foarte putina zeama si peste un timp foarte scurt lucrul depus e lasat fara sa fi suferit vreo schimbare.

De ce fel e zeama care iese din acele fire? Ea se aseamana foarte mult cu sucurile din stomacul animalelor mai superioare. Asadar, la aceste fapte se produce o adevarata mistuire asemanatoare cu mistuirea animalelor.

Dar oare plantele acestea nu se mai pot hrani si altfel, de exemplu, cu ajutorul radacinilor, dupa cum este la toate plantele? Micimea radacinilor le fac sa nu se poata hrani bine din pamant.

Si, ca sa se dovedeasca ca e asa, s-a inchipuit urmatoarea incercare: s-au luat trei plante mancatoare de carne. Cea dintai a fost acoperita cu un clopot de sticla pentru ca mustele sa nu poata fi prinse, a doua s-a pus in aer liber, iar celei de a treia i s-a dat cu darnicie hrana animala.

Incercarea a fost doveditoare, caci numai planta cea hranita a inceput sa creasca repede, celelalte s-au vestejit.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Stupul unitate biologica

Stupul unitate biologica

Stupul - unitate biologica? De-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase cercetari. Intre oamenii cu idei mentionam pe ing. Valer Lupsan din Targu Mures, pasionat apicultor si autor al unor lucrari...

Norisorul poezie

Norisorul poezie

Norisorul - poezie   De pe lacul cel intins, Dintr-un abur, s-a desprins Si s-a inaltat usor, Sus, in slavi, un … norisor: Si-acum, iata-l calator.

Masa lui Traian

Masa lui Traian

Masa lui Traian Va oferim spre lectura poezia “Masa lui Traian”, scrisa de Cicerone Theodorescu si inclusa in volumul "De bello dacico". Popas. Pe-o inaltime. ...

Joc de copii

Joc de copii

Joc de copii Va oferim spre lectura poezia “Joc de copii” scrisa de George Alboiu. Taie cale Peste vale Scancete si Baclavale.

Walt Disney si minunata lume a…

Walt Disney si minunata lume a desenelor animate

Walt Disney si minunata lume a desenelor animate Daca e sa ne gandim la copilarie si la desenele animate care ne-au bucurat si luminat sufletul nu se poate sa nu ne...