Univers de copil

A+ R A-


Ochelarii de la aparitie pana in zilele noastre

Ochelarii de la aparitie pana in zilele noastreFolosirea ochelarilor este necesara multor persoane, pentru obtinerea unei acuitati vizuale satisfacatoare. Acest “ajutor optic”, ca si microscopul sau aparatul de fotografiat, a constituit o necesara si minunata inventie.

Ochelarii, sub aspectul corectiei vizuale, se pare ca nu au existat in antichitate. Plinius in secolul I i.Hr. povesteste ca imparatul Nero, care se pare ca era miop (intrucat nu vedea bine la distanta), urmarea luptelor gladiatorilor privind printr-un smarald (probabil concav) care-i va corecta viciul de refractie.

Arheologii niponi au publicat o fotografie a unei figurine de acum 5 milenii de pe insula Hokkaido, care are pe fata 2 uriase lentile inramate folosite pentru ocrotirea ochilor, a caror forma se aseamana oarecum cu ochelarii zilelor noastre.

La inceputul erei noastre chinezii au cunoscut ochelarii, pe care ii utilizau nu pentru corectarea vederii, ci impotriva razelor solare si ca talisman.

In secolul al XI-lea apar primele mentionari privind utilizarea ochelarilor cu scop optic, in manastirile Europei, folositi de calugari la citirea si copierea manuscriselor. Prezentau lentile semisferice din cristal de stanca sau din beriliu (piatra semipretioasa). Numeau acest ajutor vizual “lapis ad legendum” sau piatra de lectura. Se pare ca de la beriliu ar proveni denumirea data in germana ochelarilor “berille-brille”. “Piatra de lectura”, ochelarii secolului al XI-lea, erau plasati inaintea textului si nu a ochilor.

Se pare ca italienii la Venetia in jurul anului 1300 au fost printre primii care au fabricat curent aceste “besicles” din sticla de cristal. Pe mormantul florentinului Salvino Dogli Armati, mort in 1314, sta scris ca a fost inventatorul ochelarilor. Exista la Venetia si o factura din 1316 care atesta confectionarea unor “besicle”, cu etui. Se foloseau, pentru ochelari, lentile confectionate la Murano. Deci, se presupune ca primii ochelari au fost confectionati in secolele XIII-XIV, la Venetia. Odata cu secolul al XIV-lea numerosi intelectuali, artisti (pictori-sculptori) isi corecteaza viciile de refractie prin “besicles”. Pana-n secolul al XVII-lea, aceasta forma de corectie a vederii era utilizata mai ales de oamenii bogati si era socotita ca obiect de valoare. In Evul Mediu “dracul” era reprezentat grafic prin “besicles” pentru a putea mai bine sa vada pacatele oamenilor.

La inceput “besicles” (ochelarii) erau tinuti cu mana, deci incomozi prin instabilitatea unei aceeasi distante fata de ochi si, mai apoi, prin presiunea pe care o determinau prin apasarea pe nas; s-au utilizat diferite alte sisteme pentru a evita inconvenientele citate; atasati de o boneta, articulati sau cu fir pe dupa urechi. Concomitent, in Germania la sfarsitul secolului al XVII-lea, se utiliza monoclul, mai ales de catre doamne. Au fost utilizate si formele: pince nez, lorgnion.

Ochelarii, sub forma celor din zilele noastre, apar la sfarsitul secolul al XVII-lea, avand folosinta curenta ulterior. Sticlele au inceput a fi slefuite in ateliere si vandute de catre comercianti ambulanti sau opticieni. Se pare ca, la timpul sau, Spinoza isi castiga existenta slefuind in atelierul sau lentile de ochelari. In secolul al XIX-lea ochelarii devin produse industrializate si de buna calitate. Tot acum apare functia de maestru optician pregatit profesional pe baza de studii, iar ochelarii incep a fi fabricati pe baze stiintifice. S-a ajuns ca astazi lentilele sa fie de calitate foarte buna, iar monturile (ramele) bine adaptate, conform indicatiilor medicului specialist, practice, usoare si elegante.

In privinta ramelor de ochelari, pe alocuri, s-au creat modele uneori bizare, cu forme variate, fanteziste, cu sau fara lentile colorate sau cu oglinda, de plastic sau de metal (aurite-argintate), marmorate etc. Cativa opticieni occidentali confectioneaza monturi din carapacea unei specii de broaste testoase din marea Caraibelor denumita Karett, foarte laborioase si costisitoare.

In zilele noastre corectarea viciilor de refractie se poate face la persoanele la care portul ochelarilor este contraindicat datorita unor stari patologice oculare sau specificului activitatiii profesionale (artisti, sportivi, unele locuri de munca etc.) prin lentile de contact.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Oua Paste decorate prin metoda…

Oua Paste decorate prin metoda quilling

Oua Paste decorate prin metoda quilling   Pe Paste puteti decora casa si masa cu oua decorative realizate prin metoda quilling. Rezultatul poate fi unul spectacular, ouale acestea aratand ca niste adevarate...

Iarba de Grigore Vieru

Iarba de Grigore Vieru

Iarba de Grigore Vieru Va oferim spre lectura poemul "Iarba", scris de Grigore Vieru. Nu-i fiinta-n lume mai curata Decat iarba leganand viata, Roua este...

Cantare de Craciun la nasterea…

Cantare de Craciun la nasterea lui Hristos

Cantare de Craciun la nasterea lui Hristos Iata o frumoasa cantare de Craciun scrisa in 1919 de dl. Ion Haizea, invatator, com. Prostea-Mare, asezata intre Copsa Mica...

In parcul din Targu Jiu

In parcul din Targu Jiu

In parcul din Targu Jiu Va oferim spre lectura poezia “In parcul din Targu Jiu”. S-a pornit din regasire, dintr-o lacrima de poarta, Vina vadului...

Versuri pentru ziua internatio…

Versuri pentru ziua internationala a copilului 1 iunie

Versuri pentru ziua internationala a copilului - 1 iunie Pe 1 iunie celebram ziua internationala a copilului. E motiv de bucurie pentru toti copilasii lumii … Va...