Univers de copil

A+ R A-


Nevoia de muzica

nevoia de muzicaZgomotele orasului nu sunt favorabile pentru educatia auzului. Continuitatea si brutalitatea lor obosesc sistemul nervos gingas al copiilor. Pentru a-i pregati in vederea educatiei muzicale de mai tarziu si pentru a-i face sa guste de pe acum gingasele placeri ale auzului, este necesar sa le dam prilejul sa asculte muzica.

In multe scoli si multe familii puterea educatoare a muzicii este, poate, prea mult uitata. Cantecul exercita in acelasi timp si vocea si urechea. De prisos sa mai revenim asupra sfatului ca e bine sa obisnuim pe copii sa cante incet, fara sa-si forteze vocea si in acelasi timp sa-i obligam sa se asculte unul pe altul, sa cante in cor in loc sa cante fiecare separat. Nimic mai placut decat vocile dulci ale micutilor copii, topite intr-una singura.

Pianul sau vioara, utilizate pentru a da jocurilor un ritm, dansurile si marsurile ca o variatie, pun in actiune atat simtul auzului cat si simtul muscular. Copiii se antreneaza usor si in scurt timp isi potrivesc miscarile dupa o arie simpla si devin gratiosi sub influenta muzicii.

In sfarsit, in educatia copilului de la oras e necesara putina reverie si putin supranatural. Incercam sa-i procuram aceste stari sufletesti povestindu-i istorioare, aratandu-i imagini si proiectii luminoase, dar aceste mijloace imping prea mult intr-o anume directie pe care trebuie sa se indrepte imaginatia.

Muzica, dimpotriva, adresandu-se auzului, lasa sufletului mai multa libertate; ea inlantuie copilul intr-o dulce visare si-1 transporta intr-o stare de fericire, poate grea de explicat, dar reala; stare de fericire linisita, plina de seninatate, propice sa incolteasca facultatile contemplative ale sufletului, cum asa de drept le numeste doamna Necker de Saussure.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mica sirena de Hans Christian …

Mica sirena de Hans Christian Andersen partea II

Mica sirenă - de Hans Christian Andersen - partea II   Ea îi auzea pe pescari spunând mult bine de tânărul prinţ şi atunci se bucură că-i scăpase viaţa, cu toate că...

Prima fotografie de familie di…

Prima fotografie de familie diagnosticul prenatal

Prima fotografie de familie - diagnosticul prenatal Metodele de depistare prenatala a malformatiilor si a patologiilor ce pot sa afecteze fetusul se perfectioneaza constant. Parintii se afla deci in situatia de...

Cafeaua si ceaiul

Cafeaua si ceaiul

Cafeaua si ceaiul Cafeaua e fructul unui arbore care creste in tarile calduroase. Arborele de cafea e mereu verde si inflorit, ca mai toate plantele din acele locuri....

Baba Dochia legenda

Baba Dochia legenda

Baba Dochia - legenda Baba Dochia a fost o femeie maritata si a avut un fecior pe care l-a insurat. Insa ea, dupa ce si-a insurat feciorul, nu traia bine cu...

In santuri George Cosbuc

In santuri George Cosbuc

In santuri - George Cosbuc   Vezi poezia “In santuri”, versuri scrise de poetul George Cosbuc.   Burcel in sant muri strivindO tigva paganeasca,Soimu-n radvan cazu racnind:Moldova sa traiasca!