Univers de copil

A+ R A-


Muflonii corsicani in padurile dobrogene

Muflonii corsicani in padurile dobrogeneCunoscut inca din antichitate pentru carnea sa excelenta, muflonul (Ovis musimon) era raspandit odinioara in toti masivii muntosi ai Mediteranei. In prezent, el traieste raspandit pe o arie rastransa doar la insulele Sardinia si Corsica.

Studiile si observatiile de mai tarziu au aratat ca muflonul se poate adapta in padurile de munte si de ses, dar nu rezista conditiilor severe ale regiunilor inalte cu zapezi durabile. De obicei, muflonii prefera acele locuri in a caror compozitie intra si diferite roci de care se servesc pentru tocirea copitelor.

Pornind de la aceste caracteristici si poreocupandu-se de imbogatirea si diversificarea faunei noastre, chiar si in tara noastra au fost adusi mufloni. Acestia au fost colonizati, pentru aclimatizare, in zona de sus a Dobrogei, unde solul este presarat la suprafata cu stanci, padurile ascund suficiente izvoare de apa, iar clima este apropiata de cea mediteraneana timp de trei anotimpuri pe an. Au fost construite loturi de mulfoni in padurile din zona Baneasa, fondul de vanatoare Negureni si fondul Adamclisi, padurea Talasman.

Acoperit cu blana de culoare bruna, muflonul se recunoaste usor dupa “saua” formata din doua pete de culoare galbuie pe spinare si pe flancuri si dupa “oglinda” de aceeasi culoare aflata pe partea de dinapoi a picioarelor. De la genunchi pana in copite muflonul poarta “cizmulite” albe-galbui, iar pe fata o “masca” a carei marime creste proportional cu varsta si se intinde pana in jurul ochilor.

Coarnele rasucite in spirale sunt striate si ajung la lungimi de 60 cm, alcatuind frumoase trofee vanatoresti.

Si inca un indiciu, de asta data culinar: carnea de muflon este foart gustoasa si se prepara la fel ca cea de berbec sau caprioara.

Poezia Ghetusul

Poezia Ghetusul

Poezia Ghetusul   Va oferim spre lectura poezia “Ghetusul” scrisa de Constantin Scripca.   E-o baltita-n drum, colea - Hei, dar frigul, ce ghidus! A suflat doar peste ea, Prefacand-o in ghetus.

De o mie de ori de ce

De o mie de ori de ce

De o mie de ori de ce? De ce? O intrebare des utilizata. De ce popoarele arabe cultiva curmalul? Pe la inceputul mileniului al VIII-lea, inainte de Hristos, curmalul, unul din cei...

Primavara George Toparceanu

Primavara George Toparceanu

Primăvara - George Topârceanu   Cântecul „Primăvara” după versurile marelui poet George Topârceanu şi varianta audio interpretată de trupa Mondial.   După-atâta frig şi ceaţăIar s-arată soarele.De-acum nu ne mai îngheaţăNasul şi picioarele!

Cum s-a facut pastravul

Cum s-a facut pastravul

Cum s-a facut pastravul Va oferim spre lectura povestirea “Cum s-a facut pastravul”. Acum multi ani, la tarmul unui lac adanc se inalta un castel maret. In castelul acesta...

Orasul Aiud repere in timp

Orasul Aiud repere in timp

Orasul Aiud - repere in timp Strabatut de paralele de 46ʹ19ʹ si de meridianul 23ʹ43ʹ, orasul Aiud este asezat in partea centrala a Romaniei. In cadrul judetului Alba, el este plasat...