Univers de copil

A+ R A-


Legenda orasului Campulung Muscel

Legenda orasului Campulung MuscelSe vesteste ca pe la anul 1220, Negru-Voda voind a-si alege loc pentru domnie, in partile muntoase ale Tarii Romanesti, a mers pe apa vaii Raul-Targului, in sus, pana la punctul numit astazi “Apa Sarata”, din judetul Muscel.

In acea pozitiune pitoreasca a decis el a-si aseza scaunul domnesc, in care scop a si zidit o cetate, ale carei ramasite se vad si in prezent.

Cauza insa pentru care a parasit in urma aceasta localitate, a fost ca apa din izvoare s-ar fi gasit sarata, nepurandu-se intrebuinta ca bautura.

De aceea, se zice, ca ar fi purces mai in sus, tot pe valea acestui rau, pana la punctul unde astazi se afla orasul Campulung.

Aici privind cu multa admiratie frumoasa pozitionare ce i se asternea in cale, s-ar fi suit, impreuna cu ai sai, intr-un plai unde se afla manastirea Flamanda, ca de aici se putea observa mai bine frumoasa asezare.

Ramanand mai mult decat incantat de nespusa frumusete a colinelor si a deosebitelor culmi si plaiuri, cari se desfasurau cu mandrie sub privirea sa uimitoare, s-a decis a-si stabili aici scaunul sau domnesc.

Traditia spune ca Negru-Voda, inainte de altele, a luat hotararea ca impreuna cu ai sai, sa nu pranzeasca pana ce pe drumul care trece peste locul ce avea sa primeasca cinstea scaunului domnesc, nu va trece un calator oarecare. Negru-Voda adauga: “daca acel calator va fi negutator, orasul va fi cu noroc si bogat, iar de va fi un cersetor, orasul va sa fie sarac.”

Astfel au asteptat pana ce s-a lasat inseratul, fara a trece cineva; foamea, oboseala si deznadejdea ii cuprinsese pe toti, incat au decis intr-un final sa plece. Tocmai cand se pregateau de plecare, iaca vad un tigan cu traista in spinare, care trecea sovaitor pe cale.

Atunci, Negru-Voda darui cativa munti din apropiere, in folosul orasului unde zidi apoi o manastire care poarta numele de Negru-Voda, iar plaiului unde au suferit foamea, pana la aparitia tiganului, i s-a dat denumirea de Flamanda, nume pe care-l poarta si in zilele noastre.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cotoiul si casul de Anton Pann

Cotoiul si casul de Anton Pann Va oferim spre lectura poezia „Cotoiul si casul” de Anton Pann. Doua pisici dintr-o casa, surori, frati vrei sa le ziciIn camara, dupa masa, intrand ca...

Fetita din oglinda

Fetita din oglinda

Fetita din oglinda Va oferim spre lectura povestirea “Deosebita” scrisa de Mioara Cremene. A fost odata ca niciodata o fetita care se uita mult in oglinda. Ea intorcea spatele...

Mesaje de Sfantul Andrei in ve…

Mesaje de Sfantul Andrei in versuri

Mesaje de Sfantul Andrei in versuri   Numele Sfantului Andrei si derivatate ale acestuia sunt foarte frecvente: Andreea, Andries, Andu, Andru, Andruta, Andrusa, Andrusca, Andras, Andra, Andrada, Andreas, Andi, Deia sau Deea....

Inimioare sclipitoare de ziua …

Inimioare sclipitoare de ziua iubirii imagini animate gif

Inimioare sclipitoare de ziua iubirii - imagini animate gif E februarie, o luna plina de iubire si sarbatori destinate acestui maret sentiment. Fie ca e Valentine’s Day, fie ca e Dragobete,...

Vacanta de vara la bunici

Vacanta de vara la bunici

Vacanta de vara la bunici Cum poti sa uiti de plaiul natal, de iubitul pamant, de viata la tara, de vacanta de vara petrecuta la bunici? Sa...