Univers de copil

A+ R A-


Legea adoptiei 2011 actualizata si modificata in Romania

 

Adoptiile in Romania

Numarul familiilor care doresc sa adopte un copil a ajuns in Romania dublu fapta de cel al minorilor ce pot fi adoptati, asta deoarece in tara noastra inca se merge dupa principiul "a-i gasi copilului o familie, nu familiei un copil".

Statul se face obligat sa-i gaseasca o familie copilului si nu viceversa, motiv pentru care autoritatile incearca in primele etape reintegrarea copilului in familia naturala, care l-a abandonat, iar apoi la celalte rude identificate pana la gradul al patrulea. Numai in conditiile in care familia biologica nu doreste sa creasca acel copil, el poate fi dat spre adoptie.

Anul 2011 ar putea aduce dupa el o serie de modificari in ceea ce priveste legea adoptiei din Romania.

 

Legea adoptiilor modificata si completata in 2011

Guvernul a aprobat pe 9 martie 2011 modificarea si completarea Legii privind regimul juridic al adoptiilor pentru a veni in sprijinul familiilor care doresc sa faca adoptii si pentru reintegrarea cat mai rapida a copiilor adoptabili intr-un mediu familial.

Care sunt modificarile?

1. Cadrul juridic in materie de adoptie a fost revizuit in sensul redefinirii notiunilor de adoptie interna si adoptie internationala si introducerii criteriului resedintei familiei care adopta in locul criteriului domiciliului.

2. O serie de dispozitii care vizeaza conditiile de fond ale adoptiei au fost corelate cu noul Cod Civil, a explicat, la randul sau, Bogdan Panait, secretar de stat in cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).

3. Noile reglementari ofera solutii pentru ca anumite categorii de copii, cum este cazul celor cu parinti necunoscuti, sa poata fi mai repede adoptati. Astfel, copiii cu parinti necunoscuti pot fi declarati adoptabili dupa 30 de zile de la emiterea certificatului de nastere.

4. Este reglementata situatia copiilor aflati in sistemul de protectie sociala fata de care parintii manifesta dezinteres timp de un an, astfel incat acesti copii sa poata fi declarati adoptabili dupa un an in care directia de asistenta sociala constata clar ca nu a existat nicio legatura intre copil si familia biologica si ca nu exista posibilitati de reintegrare a lui.

5. O alta reglementare importanta aprobata de Guvern se refera la introducerea probei ADN-ului pentru in cadrul procedurii de incuviintare a adoptiilor unor copii care provin din relatii extraconjugale ale sotilor.

6. Actul normativ introduce, totodata, o perioada de monitorizare post-adoptie de doi ani, in care se asigura consiliere familiei pentru a avea garantia unei reintegrari reusite a copilului adoptat intr-un mediu familial.

 

Proiectul de lege a fost trimis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta.

 

 

Adoptia si amendamentele privind legea adoptiei

In conditiile actuale, cand interesul parintilor biologici este pus inaintea interesului copilului, este foarte greu sa eviti birocratia si sa gasesti copii ce pot fi adoptati.

Toate aceste modificari urmaresc schimbarea conditiilor in care un copil poate sau nu poate sa devina unul adoptabil, dar si durata indelungata in care familia asteapta sa infieze.

 

Amendamentele care modifica legea adoptiei care este in vigoare inca din 2004

1.      Parintele care adopteaza este obligat sa informeze copilul ca nu este parintele biologic. Sunt obligatorii testele ADN pentru barbati care recunosc un copil din afara casatoriei, in cazul in care acesta este adoptat de sotie

2.      Un cuplu cu domiciliu in strainatate poate adopta un copil in cazul in care unul dintre soti este cetatean roman si, in termen de 2 ani de la data la care copilul a fost declarat adoptabil, nu a identificat niciun adoptator in Romania

3.      Persoanele care au fost condamnate pentru o infractiune impotriva familiei, savarsita cu intentie si pentru infractiunea de trafic de persoane sau trafic si consum ilicit de droguri, nu pot adopta.

4.      Nu pot adopta nici persoanele care doresc sa creasca copilul singur, ai caror soti sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal.


In fiecare zi, un copil e abandonat intr-o maternitate din Romania, iar soarta lui e scrisa de o lege care-l condamna la o viata fara familie. Viitorul ramane sa il scriem noi …

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Imagini animate de Paste cu pu…

Imagini animate de Paste cu puisori

Imagini animate de Paste cu puisori Puisorii de gaina sau rata, dragalasi si pufosi sunt si ei un simbol al sarbatorii Pastelui. Va oferim o colectie de imagini animate cu puisori...

Cantec pentru mama

Cantec pentru mama

Cântec pentru mama   Cântecul “Cântec pentru mama” – versuri şi varianta audio   Cântecul acesta minunatPentru mama mea l-am învăţat,Ca să-i spun cât o iubesc,Cât de mult o îndrăgesc, Pe mama mea, pe draga...

Pastele Catolic mesaje sms fel…

Pastele Catolic mesaje sms felicitari si statusuri

Pastele Catolic - mesaje, sms, felicitari si statusuri   Iata cateva idei de mesaje pe care le poti trimite celor ce sarbatoresc Pastele Catolic. Crestinii catolici, evanghelici, reformati si neoprotestantii sarbatoresc duminica Invierea Domnului...

Luna si soare la orizont

Luna si soare la orizont

Luna si soare la orizont De ce soarele si luna isi schimba forma, dimensiunile si culoarea atunci cand se afla la orizont? Toti cei care au vazut rasaritul si apusul soarelui sau...

Oua pictate de Paste

Oua pictate de Paste

Oua pictate de Paste Fiecare dintre noi isi doreste ca masa de Paste sa fie una cat mai speciala. Desigur, ouale de Paste nu pot lipsi. Ele simbolizeaza viata si invierea...